Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: dot. Canon EF 50/1.8II - ostrzenie na nieskończoność

Uzależniony

Domyślnie

Zakładając, że położenie płaszczyzny obrazowej (powierzchnia materiału światłoczułego / matrycy ) jest takie same wzgędem płaszczyzny mocowania, to jednak skala odległosci jest jak najbardziej OK. (tia... jak to jest z tym położeniem płaszczyzny matrycy względem analogów? ;-))

Chcąc być upierdliwym można by powiedzieć, że skala GO na obiektywie będzie poprawna tylko dla jednego "układu", bo np. wykorzystując ten obiektyw na matrycy o tej samej powierzchni i położeniu, ale o innej rozdzielczości (liczbie i/lub rozmiarach pikseli) zmianiają się warunki określające zdolność rozdzielczą układu i tym samym dopuszczalną plamkę rozproszenia będącą krytrium GO ;-) Mało tego, ten sam problem wyszedłby (w pewnym zakresie oczywiście) np. gdybyśmy użyli papieru o innej ziarnistości lub zwyczajnie wykonali odbitkę o innym wymiarze i/lub oglądali ją z innej odległości, prawda?

Należy jednak przyznać rację, że w przypadku crop'a obraz z mniejszej powierzchni wykorzystany będzie do wykonania odbitki tego samego rozmiaru i chcąc mieć ten sam kadr (żeby zobaczyć te różnice), zmienia się odległość od obiektu (a więc i odległość ogniskowania) ;-)
    Ostatnio edytowane przez APP ; 12-09-2007 o 20:13

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Tak więc chyba skala powinna mieć zastosowanie, czy mi się wydaje? :-)
    nie.

bo tez, umowmy sie, skala na lensie to jest mocne uproszczenie i moze byc rozna dla dwoch obiektywow o tej samej ogniskowej roznych firm.

wynika to z faktu, ze GO liczy sie pod konkretny krazek rozproszenia. a ten jest pochodna m.in. rozdzielczosci materialu swiatloczulego i wielkosci docelowego druku. przy czym wlasnie ten drugi parametr jest kwestia "reguly kciuka", natomiast pierwszy wynika z wielkosci klatki - i tu tkwi roznica miedzy FF a cropem
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Ja bym powiedział, że nie tyle z wielkosci klatki, co ze stosunku wielkosci klatki do wielkości plamki rozproszenia i dodatkowo z rozmiarów i liczby pikseli w matrycy ;-)

Tylko czy w praktyce te różnice będą do wychwycenia przy dzisiejszych typowych skalach GO na obiektywach? Ktoś może próbował?
    Ostatnio edytowane przez APP ; 12-09-2007 o 20:06

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie to jest tak bardzo na oko (ta skala), że w zasadzie można z niej korzystać też na oko :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z cropem i FF sprawa jest prosta. Obraz z cropa musi być powiększony 1,6x bardziej dla uzyskania takiej samej odbitki, więc krążek rozproszenia musi być 1,6x mniejszy dla uzyskania identycznego wrażenia ostrości.

Uzależniony

Domyślnie

Tak, ale mowa bardziej o zakresie GO w przestrzeni niż o wrażeniu ostrości jako takim, bo (zakładając dla uproszczenia, że piksele w obu matrycach są takie same i mamy jeden obiektyw FF), to do porównań odbitkę z crop'a trzeba wykonać raczej 1,6x mniejszą (pomijając zdolność rozdzielczą papieru ;-)), i porównywać ją jako wycinek kadru FF, inaczej porównanie przy tej samej odległości od obiektu jest bez większego sensu.
    Chcąc uzyskać ten "taki sam" kadr do powiększenia x1,6 i porównań (czyli "naturalna" sytuacja) trzeba z crop'em odejść dalej = zmienia się odległość ogniskowania i zmienia się wynik obliczeń dla położenia i rozmiaru obszaru GO (oczywiście plamka cały czas ta sama - FF, bo tak obliczono skalę obiektywu).

Zatem uściślam, bo wynika z tego jasno, że przy crop'ie skala umieszczona na obiektywie FF faktycznie jednak się rozjeżdża. Dowód: o ile przy tym samym kadrze, przesłonie i tej samej plamce oraz przy uwzględnieniu crop'a faktyczny obszar GO "w scenie" w przybliżeniu się nie zmienia, co można sobie policzyć, to odległość ostrzenia jest inna, a więc skala pokaże co innego... na ile? Oto jest pytanie ;-)
    Ostatnio edytowane przez APP ; 12-09-2007 o 20:24

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Nie rozumiem o czym mowa w MOIM wątku

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to ja proponuje inne podejscie do GO dla uzytkownikow cropa.

f/1.4 - "ja p... jaka papierowa glebia". obowiazkowo pstrykanie wszystkich fot (poza testowymi) na f/1.4, ewentualnie, ale to juz bardzo ewentualnie, na f/1.8. ale ogolnie, to miekkim trzeba byc, a nie twardym!
    f/2.0 - jakby nie kombinowal, jak wyostrzy blisko, to dalej bedzie nieostro
    f/2.8 - cos jak wyzej
    f/4.0 - ultraszerokim katem po wyostrzeniu na nieskonczonosc juz jest duzo ostrego. umiarkowanie niedlugim szklem GO juz nie jest bardzo plytka. w pozostalych przypadkach - patrz f/2.8
    f/5.6 - umiarkowanie dlugim szklem juz jest troche GO. szerokim i ultraszerokim juz jest duzo GO. przy dlugiej lufie - patrz f/2.8
    f/8.0 - w szerokim i ultraszerokim mozna w ciemno "f/8.0 i do przodu - to moje motto! niezle nie?". nie uzywac do portretu. w dlugich lensach - dalej tlo nieostre
    f/16 - za duzo GO. i plamy na matrycy
    f/22 - cos dla poczatkujacych landszafciarzy, ktorzy albo sie za duzo naczytali ksiazek a za malo nafocili, albo nie odplamkowywali nigdy fotek. albo po prostu nie maja na filtr szary

copyright aqstyk
    www albo tez flickr

laserini
    Guest

Domyślnie

sorki ze wbijam ale moze mi ktos powiedziec jak sie umieszcza jakas fotke w poscie bo jestem nowy i nie jaze za bardzo??

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez laserini Zobacz posta
    sorki ze wbijam ale moze mi ktos powiedziec jak sie umieszcza jakas fotke w poscie bo jestem nowy i nie jaze za bardzo??
    http://imageshack.us/
    i dajesz nam ostatnie czyli "Direct link to image"

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów