Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Backup danych

Dopiero zaczyna

Lightbulb Backup danych

Dla zainteresowanych tematem - w sieci pojawiła się fajna inicjatywa do back-up'u naszych danych na kompie.

Mozy - bo tak nazywa się program działa zarówno na PC jak i na MAC i pozwala zrzucić na serwer (szyfrowanym połączeniem) wybrane przez nas najważniejsze dane, takie jak: ustawienia systemowe, maile, dokumenty, zdjęcia, ustawienia programów i wiele więcej. Zła wiadomość dla posiadaczy ADSL (np. ja ) jest taka, że wysyłanie większej partii danych może trwać nawet kilka dni. Ale jest warto, bo gdy cokolwiek się stanie z naszym dyskiem możemy bezproblemowo odzyskać ważne dla nas dane.

Za darmo otrzymujemy 2GB miejsca na backup. Za $4.95 miesięcznie mamy już nieograniczone miejsce.

Klikając w ten link: https://mozy.com/?ref=8NG8SD z moją referencją dostaniecie dodatkowo (podobnie jak ja) 256MB miejsca na backup.

Ten link: https://mozy.com/registration/free dla tych, którzy chcą "tylko" 2GB, a nie 2,25GB :P

Polecam
    Ostatnio edytowane przez n0wy ; 11-09-2007 o 09:14

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

szyfrowane polaczenie to jedna strona medalu. szyfrowanie zawartosci na docelowym serwerze to juz zupelnie inna para kaloszy.

a czy chcialbym, zeby moje zdjecia lezaly w postaci jawnej i odczytywalnej dla operatora serwera... ?

z innej beki - same wgladowki JPEG w rozdzielczosci ekranowej (1204x683) zajmuja mi 12GB na dysku. a spindle z plytami DVD (z RAW-ami) pol szafki zawalaja tak ze te 2GB to tak... na poczatek raczej
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do fotek, to faktycznie 2GB to tak "bardzo na początek" ale jeśli już chodzi o ustawienia programów, maile, dokumenty - to 2GB w zupełności wystarczają, a czasem mogą uratować nasz tyłek

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez n0wy Zobacz posta
    Co do fotek, to faktycznie 2GB to tak "bardzo na początek" ale jeśli już chodzi o ustawienia programów, maile, dokumenty - to 2GB w zupełności wystarczają, a czasem mogą uratować nasz tyłek
    Jedno DVD kosztuje ze dwa złote. Pojemność trochę ponad 4GB i mam je w szufladzie bez ryzyka, że dane trafią nie tam gdzie trzeba.

Oczywistym problemem jest gwarancja przechowywania danych. Na darmowych kontach to co najmniej wątpliwe. O szyfrowaniu danych to już Akustyk pisał.

Na płatnych kontach a 5$ za miesiąc to po roku mam spore HD - znowu u siebie w szufladzie - trochę bezpieczniej niż na jakimś publicznym serwerze.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Na płatnych kontach a 5$ za miesiąc to po roku mam spore HD - znowu u siebie w szufladzie - trochę bezpieczniej niż na jakimś publicznym serwerze.
    serwery maja jedna zalete. backup moze byc skonfigurowany do pracy automatycznej w tle.

a o uruchomieniu programu do nagrywania i wlozeniu plyty musisz pamietac osobiscie. a w Windows, w ktorym nawet nie ma rozsadnego crona, to jakakolwiek automatyzacja tego procesu...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Jest wiele darmowych i openowych programów do backupów pod Windowsa, a pamięć trzeba rozwijać ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Też coś mi sie zdaje, że rozwiązanie z serwerem jest nieco wygodniejsze - a co ważne, po roku nie rośnie nam w szafie sterta płyt potestuję to rozwiązanie i zobaczymy do czego to się nadaje.
    pzdr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja tam tasiemki mam - Streamer DLT i jakos nawet pod windowsa dziala OK (uzywam ARC SERVE - taki dostalem wraz z streamerem) nie musze pamietac co i kiedy (backup ustawilem raz i dzial caly czas). Jedynie co to tasiemki trzeba zmieniac. Aczkolwiek powiem dzis ze przechodze calkowicie na LAPTOPY i czas bedzie poszukac czegos innego - mysle o IOMEGA REV albo Streamer USB (fajne sa od HP - cena przystepna). Jestem staroswiecki (stara szkola) dlatego moim zdaniem TASMY (w moim -= tylko moim) przypadku daja rade

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a o uruchomieniu programu do nagrywania i wlozeniu plyty musisz pamietac osobiscie. a w Windows, w ktorym nawet nie ma rozsadnego crona, to jakakolwiek automatyzacja tego procesu...
    Crona nie ma ale harmonogram zajęć daje radę bezproblemowo z .bat czy innymi skryptami. Część programów do backupu korzysta właśnie z niego.
    Z drugiej strony z lepszej sesji można przywlec i 4 Gb danych więc taki backup na serwer owszem ale tylko swój i po lokalnej.
    Zresztą na dzień dzisiejszy dyski tanieją ostro więc chyba o wiele lepiej będzie zakupić np 500 w wolno stojącej obudowie z własnym interfejsem sieciowym i tam backupy upychać.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    (....) więc chyba o wiele lepiej będzie zakupić np 500 w wolno stojącej obudowie z własnym interfejsem sieciowym i tam backupy upychać.
    No też mi się zdaje, że to jednak najprostrzy i najtańszy sposób.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów