Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Czy warto kupić szybką kartę do Pro1?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Czy warto kupić szybką kartę do Pro1?

Witam!
    Mam pytanie do użytkowników Pro1.Czy warto kupować do tego aparatu jakąś szybką kartę np. Sandisk II lub III . Czy aparat wykorzysta ich szybkość. Pytam bo np. Canon 300D nie wykorzystuje potencjału szybkich kart, więc lepiej kupować do niego standardowe-po co przepłacać kilkadziesiąt złotych.
    Przemo
    Canon Pro1;Canon EOS 30D;Canon EOS 50D+EF-S 17-85+EF-S 55-250+EF-S 24+EF 100-300 f/4,5-5,6, EF 28-90 f/4-5,6, EF 17-35 f/2,8L, EF 50 f/1,8, EF 85 f/1,8

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Jak będzie działać to nie wiem. Ale odniosę się do tego co wcześniej napisałeś i nie zgodzę się, że 300D nie wykorzystuje szybszych kart. Wrzuciłem kiedyś z kolegą z forum moją kartę i on sam powiedział że teraz to szybciej chodzi.

Uzależniony

Domyślnie

A szybkość z jaką zrzucasz zdjęcia na komputer nie ma dla Ciebie znaczenia?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Powiedzmy, że szybkość zrzutu zdjęć do komputera nie ma znaczenia. Chodzi mi raczej o komfort pracy z szybką kartą, jak np. podgląd zaraz po zrobieniu zdjęcia czy też robienie zdjęć seryjnych. Czy szybka karta w tym modelu pomoże? Używał ktoś najpierw zwykłej karty, a póżniej przesiadł się na jakąś szybką High Speed? Jakie były odczucia?
    Przemo
    Canon Pro1;Canon EOS 30D;Canon EOS 50D+EF-S 17-85+EF-S 55-250+EF-S 24+EF 100-300 f/4,5-5,6, EF 28-90 f/4-5,6, EF 17-35 f/2,8L, EF 50 f/1,8, EF 85 f/1,8

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Jak będzie działać to nie wiem. Ale odniosę się do tego co wcześniej napisałeś i nie zgodzę się, że 300D nie wykorzystuje szybszych kart. Wrzuciłem kiedyś z kolegą z forum moją kartę i on sam powiedział że teraz to szybciej chodzi.
    Potwierdzam :-) Po wrzuceniu tomkowego Sandiska do mojego trabanta ewidentnie szybciej chodził podgląd i minimalnie przyspieszył się zapis. W wyniku tego testu dokupiłem sobie taką kartę i gdy czasami wrzucam swoje stare Kingstony to odczuwam spowolnienie pracy aparatu.
    Fps-ów oczywiście od tego nie przybędzie, w sytuacji gdy robi się dużo zdjęć w krótkim czasie to ta wydawałoby się drobna różnica ewidentnie podwyższa komfort fotografowania.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie no... panowie Trabanciarze... nie robmy sobie jaj z pogrzebu Maluch z silnikiem 650 jest owszem szybszy niz 600, ale uzywanie slowa "predkosc" nadal jest tu niestosowne to jakby, nie przymierzajac, porownanie ktora Holenderka jest ladniejsza

EDIT: czy raczej mniej szpetna
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...ale uzywanie slowa "predkosc" nadal jest tu niestosowne ...
    Fakt niepodwazalny :-) Po prostu szybka karta daje tyle że wk... się pół sekundy krócej ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Fakt niepodwazalny :-) Po prostu szybka karta daje tyle że wk... się pół sekundy krócej ;-)
    ja tam nie wiem. chyba nietypowy jestem, ale w 10D (taki sam "zolw" co 300D) zdarzylo mi sie moze 2-3 razy zapchac bufor 9 RAW-ow

jedyne frustracje z powodu preeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeedkooooooooosci karty pamieci mialem przy pokazywaniu ludziom znaczkow pocztowych ale zawsze mozna bylo o pogodzie pogadac, polityce,... a w ciagu tych 15 minut obejrzec przy okazji z 10 znaczkow
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja tam nie wiem. chyba nietypowy jestem, ale w 10D (taki sam "zolw" co 300D) zdarzylo mi sie moze 2-3 razy zapchac bufor 9 RAW-ow
    Bo takie niuanse docenia się dopiero przy próbie wykorzystania trabanta do fotografowania sportu (tak, tak, wbrew panującym tutaj opiniom to się da zrobić , a konia w galopie można sfotografować aparatem słabszym od marka trzeciego) ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Bo takie niuanse docenia się dopiero przy próbie wykorzystania trabanta do fotografowania sportu (tak, tak, wbrew panującym tutaj opiniom to się da zrobić , a konia w galopie można sfotografować aparatem słabszym od marka trzeciego) ;-)
    no...

chyba Ci sie wydawalo. bez pana marka to nie ma co podchodzic do niestatycznych tematow. przy AF w 5D i ponizej to zolwie sa "mistrz kierownicy ucieka" a w ogole to "poczekaj na nastepce marka III"
    www albo tez flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów