Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: [pmc] zdjęcia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    drugie zdjęcie w locie dużo lepsze. Cały czas tylko się zastanawiam jak poprawić kadrowanie. Może jednak spróbować pionowo?
    Pionowo to nie chcę, ja zawsze przy kadrowaniu myślę o wydruku 30x(40,45,20) większe robię rzadko, i można zrobić na 200 dpi zamiast 300.

Z 8 mp to pionowego kadru z poziomego zdjęcia nie da się zrobić, IMO.
    Może kwadrat:

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    kaczka zupełnie mi się nie podoba
    Kurcze, to jedno z moich ulubionych zdjęć ...
    Ale dzięki wielkie za uwagi!

guest: ok, druga zostaje.

BTW: prezentacja pracy (nie tylko foto ...) jest równie istotna jak sama praca niestety. Trzeba nad tym pracować .... uff.

Pozdr
    PM

Coś już napisał Awatar jacech1
    Miasto
    Przemków

Domyślnie

pięknie uchwyciłes ptaszka

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

nie no twoje ptaki ZABIJAJĄ !!!
    naprawdę jestem pod wrażeniem, nie sądziłem że w tej tematyce moxna wykombinować takie ciekawe fotki
    przejrzałem całą galerię i jedyna rzecz która bym poprawił to usuniecie szumu z Bokeh na niektórych podatkowych zdjęciach, należę do grupy szumofobów stąd ta uwaga

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

jestes wodzem!!!!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Errm... to zdjęcie w locie to jest zdecydowanie najlepsze co widziałem na CB "w temacie ptaków" przez ostatnie... no, kilka miesięcy to na pewno :-D

A co do tego cięcia, to nie tniesz z przyczyn ideologicznych (kadrować trzeba w aparacie, crop to nie fotografia ;-)) czy praktycznych? Ja niedawno miałem na wystawie zdjęcie 60x40 drukowane z cropa ~3mpix - i ludzie oglądali je praktycznie z nosem przy szybie, m.in. cmokając jakie ostre :-D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Errm... to zdjęcie w locie to jest zdecydowanie najlepsze co widziałem na CB "w temacie ptaków" przez ostatnie... no, kilka miesięcy to na pewno :-D
    Nie no stary, dzięki!

Ale trochę dobrych zdjęć tu się pojawia.
    Chociaż, oczywiście zawsze, bardzo miło

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    A co do tego cięcia, to nie tniesz z przyczyn ideologicznych (kadrować trzeba w aparacie, crop to nie fotografia ;-)) czy praktycznych? Ja niedawno miałem na wystawie zdjęcie 60x40 drukowane z cropa ~3mpix - i ludzie oglądali je praktycznie z nosem przy szybie, m.in. cmokając jakie ostre :-D
    Ja mam, strasznie silną alergię na ideologie i fanatyzmy, brzydzę się, nie lubię i niestety niechęć przenoszę na propagatorów tychże.
    Denerwuje mnie nie jakiś konkretny fanatyzm, ale sama ich idea.

A staram się nie ciąć z powodów wyłącznie praktycznych.

Jpeg tej wielkości można zrobić (nie to, że ja umiem) praktycznie doskonały z dowolnego materiału...
    Problem w tym, że ja lubię zdjęcia na papierze.
    Co mi z radości oglądania obrazka na monitorze jak sie nie da tego powiesić.

A co do powiększeń z ~3mpix, IMO przy ptakach czy (czasem) krajobrazie sie nie da. Dla mnie połowa radości to wścibianie nosa w wielką odbitkę i szukanie szczegółów.

Ale jakieś industriale czy samoloty, niebo - spokojnie tak, portret może - z 3 mpx? Jednak liczba szczegółów na skrzydle wróbla i falcona z szachownicą jest inna .. (chyba?)

Anyway, staram sie, żeby ciecie nie było mniejsze niż ok 3000x2000.
    Więcej oczywiście lepiej, dla tego zacząłem 5d używać.

Mój kolega ma takie referencyjne zdjęcie: 150x100 cm, zrobił w Peru na indianskim targu slajd, analogową minoltą.
    O mamo, niby tylko 200 dpi ale z odległości 10 cm, każdą nitkę widać na tkaninach. Oczywiście fotka była obrabiana na kompie, ale skanowana była na 30 mpix....

Pozdr.
    PM

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
    A co do powiększeń z ~3mpix, IMO przy ptakach czy (czasem) krajobrazie sie nie da.
    Masz rację, o tym nie pomyślałem - faktycznie, u mnie to było to wycięte z takiego - praktycznie bez delikatnych szczegółów.

BTW, ja też pokochałem papier Najlepiej duUuzy 60x40 w antyramie 70x50 to jest to!

Domyślnie

Zdjęcie znam, bardzo fajne.
    Aha - i te pixele u ciebie były bardzo dobrej jakości (tak się wydaje) - też robi różnice.

60x40 jest fajne, ale z moich to mi się, rzadko dobrą odbitkę tej wielkości robić.
    Chociaż największą jaką robiłem i byłem zadowolony miała 90 na dłuższym boku.

Pozdr.
    PM

Domyślnie

Witam,

Kolejne dwa zdjęcia z szuflady.
    Tym razem żołny, bardzo sympatyczne ptaki.
    27.

28.

Zapraszam
    PM

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

a co tu komentowac ?? slow mi brak na 27 zdjeciu oczko jest bardziej czerwone to jest to co lubie

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów