no dobrze, ale juz przy reporterce sportowej IS raczej nie wykorzystasz, wiec duzo zalezy od potrzeb. A roznica cenowa miedzy IS a bez IS nie jest mala, niestety.Zamieszczone przez Vitez
![]()
no dobrze, ale juz przy reporterce sportowej IS raczej nie wykorzystasz, wiec duzo zalezy od potrzeb. A roznica cenowa miedzy IS a bez IS nie jest mala, niestety.Zamieszczone przez Vitez
![]()
Nie ma osłony tulipanowej. Jest zwykła osłona.Zamieszczone przez Krzychu
Pentax K-5 II, Leica M9
Prawda.Zamieszczone przez Arkan
A dlaczego nie wykorzystasz? Reporterka sportowa to szerokie pojecie... mozna focic rajdy w pelnym sloncu, na otwartym powietrzu, a mozna tez focic sporty halowe czy na stadionie wieczorne mecze... a wtedy IS jak znalazlZamieszczone przez Ted
.
A jesli chodzi ci o panoramowanie to IS ma dwa tryby dzialania - jeden dedykowany wlasnie do panoramowania.
W tej klasie cenowej szkiel to nie jest duza roznicaA roznica cenowa miedzy IS a bez IS nie jest mala, niestety.![]()
. A jesli jest potrzeba to lepiej wydac wiecej i miec wydajne i efektywne szklo do kazdych warunkow niz nieco ograniczone i pozniej marudzic ze mozna bylo kupic jednak z IS, bo zdjecia poruszone wychodza (przyklad - srednia hala sportowa @ 2.8 @ iso800 = 1/60-1/100 - utrzymaj 200mm z cropem bez IS - powodzenia 8) ).
Ja tak sobie pomyslalem wlasnie - qrde, owszem 70-200 2.8 L to swietne szklo... ale jak mi w niektorych warunkach (ot np koncert) beda poruszone zdjecia wychodzic to sie wkurze ze wydalem 5 tys a zalowalem doplacic tysiaczka za IS (no moze ciut wiecej niz tysiaczka) by miec przydatny do prawie kazdych warunkow obiektyw.
Rozumiem dlaczego IS ma wplyw na pewne obnizenie jakosci zdjecia. Czy ktos jest jednak w stanie potwierdzic teze, ze jesli w 70-200 2.8 IS wylacze w czasie focenia IS to w zasadzie optycznie mam dokladnie ta sama jakos optyczna co 70-200 2.8 (bez IS)?
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Oczywiście że nie, konstrukcje optyczne są różne choćby pod względem ilości soczewek i grup.Zamieszczone przez Pszczola
Kiedys na jednym meczu mialem okazje na chwilke podpiac szklo z IS od kolegi z prasy, ktory ma nie male doswiadczenie i od razu uprzedzil zebym nie wlaczal IS. " bo duzo lepiej spisuje sie bez, z krotkimi czasami... " A ze byla to zdecydowanie krotka chwila wiec pstryknale tylko kilkanascie fotek bez IS, teraz zalujeZamieszczone przez Vitez
A druga sprawa ze zalezy duzo od sportu - w szachach to IS sie na pewno sprzyda
Kiedys przy okazji jakbys wrzucil fotki "sportowe" zrobione z IS to bylbym wdzieczny.
No to dylemat wyboru jest rzeczywiscie powazniejszy niz myslalem.Zamieszczone przez Krzychu
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Hmmm tez mam dylemat i nadal nie wiem co lepsze sigma czy ten canon bez Is.
niestety cena jest znaczna miedzy is i bez is.
bhpoto:
z IS Price : $ 1,599.95
bez IS Price : $ 1,059.95
ostatecznie bez rozwodzenia sie to nad jednym to nad drugim
macie do wyboru sigma,canoan bez is ,co bierzecie?
pozdrawiam
To zdecydowanie przytoczyles zaden argument.Zamieszczone przez Ted
Jesli masz na tyle dobre oswietlenie ze krotkie czasy i bez ryzyka poruszenia - to wylaczajac IS poprawiasz nieco jakosc optyczna (ktora i tak wg mnie ma mniejsze znaczenie w sporcie niz uchwycenie momentu i ogolna poprawnosc zdjecia - czyli wlsnie nie powinno byc poruszone chyba ze z premedytacja by pokazac dynamike).
Jesli jednak czasy wychodza nieco za dlugie (dla 70-200 na dSLR z cropem 1.6x to ja bym nie schodzil ponizej 1/250 @ 2.8 @ iso800 ostatecznie 1600) to nie masz zadnego argumentu za tym ze "IS sie do sportu nie nadaje" a nawet wrecz przeciwnie. Tylko trzeba pamietac o tym by przy panoramowaniu przelaczyc tryb IS na 2.