Witam, jestem tu nowy, ale Wasze rozmowy śledze od dawna. Mam pewien problem ze swoim szkłem i chciałem spytać, czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem. Otóż w piątek dostałem w końcu nowe szkło 24-105 L, które kupiłem od firmy FotoIT i pierwsze co mnie zdziwiło to brak oryginalnego (kolorowego) pudełka Canon'a. Zamiast tego było dopasowane, jednokolorowe białe pudło. Czy to możliwe,że Canon daje takie pudła?? Gdyby chodziło tylko o to,to nie zawracałbym Wam głowy. Znalazłem coś jeszcze, na soczewce przytwierdzonej do pierścienia nastawu ostrości. Na dolnej jego części znajduje się prawdopodobnie mały paproch, nie wierze, że soczewka jest zarysowana,bo bylo by to wręcz nieprawdopodobne, ale czy to możliwe, że od nowości coś mogło tam się dostać (to znaczy podczas produkcji) ?? Sklep sprzedawał obiektyw jako nowy, ale przez brak oryginalnego pudełka i tego paproszka podejrzewam, że było ono przez kogoś używane... W pudle były wszystkie styropiany,folijki i gwarancja, ale nie było instrukcji. Mam też drugie szkło 28-135 IS i pudło było oczywiście oryginalne, była instrukcja itp, itd.Co Wy na to??
Paproch na szkle 24-105 L ??
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
W ogóle bym się nie zastanawiał tylko im to odesłał i zażądał wymiany na nowy sprzet,oryginalnie zapakowany i z instrukcją po polsku.Sprzedający MA OBOWIĄZEK dołaczyć instr po polsku a na pudełku danego sprzetu musi się znaleźć info o produkcie w danym języku i nazwa dystrybutora lub importera!
Karton zastępczy?pierwsze słyszę.
Ps ktoś z forumowiczów coś u nich juz kupował-5D chyba-i dostał fakture na jakieś inne rzeczy a nie na aparat.....dobrze kojarzę?Aparat Foto
-
Zapewne obiektyw pochodzi z zestawu 5D + 24-105 dlatego nie ma oryginalnego pudełka. Dziwne, że o tym cię nie poinformowali... A jeżeli faktycznie coś jest z tym szkłem nie tak, to niezwłocznie odesłałbym go z powrotem.Strona
Moje
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rafał32 Zobacz wpisNo chyba że cena była kosmicznie niska...
Komentarz
-
Witaj!
Co do paproszków to niestety nawet w nowym szkle się zdarzają, w piątek klient odbierał u mnie 300/2.8 IS i nawet tam dostrzegliśmy jednego małego brzydala.
Co do kwestii pudełka to dostałeś tzw. rozczłonkowane body + kit z Canona 5D w tym zestawie obiektyw znajduję się właśnie w białym pudełku.
Komentarz
-
Zamieszczone przez towersivy Zobacz wpisWitaj!
Co do paproszków to niestety nawet w nowym szkle się zdarzają, w piątek klient odbierał u mnie 300/2.8 IS i nawet tam dostrzegliśmy jednego małego brzydala.
Co do kwestii pudełka to dostałeś tzw. rozczłonkowane body + kit z Canona 5D w tym zestawie obiektyw znajduję się właśnie w białym pudełku.
Komentarz
-
spajk - oczywiście że wziął bo to szczegół był, facet który wydaję 14499 na szkło wie że w niczym to przeszkadzać nie będzie, w twoim pewnie również w niczym nie będzie przeszkadzać a z czasem nałapiesz inne własne paproszki
Pzdr.
Komentarz
-
Zamieszczone przez towersivy Zobacz wpisspajk - oczywiście że wziął bo to szczegół był, facet który wydaję 14499 na szkło wie że w niczym to przeszkadzać nie będzie, w twoim pewnie również w niczym nie będzie przeszkadzać a z czasem nałapiesz inne własne paproszki
Pzdr.
Komentarz
-
Zamieszczone przez towersivy Zobacz wpisWitaj!
Komentarz
-
Masz 7(10?) dni na zwrot bez podania przyczyny po zakupie przez internet wiec jesli Ci to przeszkadza/wplywa na zdjecia to pakuj i wysylaj. Sprzedawca nie moze robic problemow, jesli bedzie to napisz na kilku wazniejszych forach i odrazu nastawienie sie zmieni...
Komentarz
-
Zamieszczone przez wojkij Zobacz wpisMasz 7(10?) dni na zwrot bez podania przyczyny po zakupie przez internet wiec jesli Ci to przeszkadza/wplywa na zdjecia to pakuj i wysylaj. Sprzedawca nie moze robic problemow, jesli bedzie to napisz na kilku wazniejszych forach i odrazu nastawienie sie zmieni...
Komentarz
-
Zamieszczone przez Bugsy Zobacz wpisW moim zestawie obiektyw był w "kolorowym" pudełku.Heniek
Komentarz
-
Zamieszczone przez spajk Zobacz wpisOczywiście, że na zdjęciach tego nie widać, ale zakup nowego egzemparza za taką kasę i do tego z paprochem drażni. Myślę, że dam sobie spokój z tym, bo znając życie stracę czas i nerwy, a nic tak naprawdę nie zyskam.
Na wszelki wypadek zaniosłem szkło razem z puszka na Żytnią, gdzie kazałem sprawdzić i skalibrować i zrobili mi to w ramach gwarancji, co zostało w obu gwarancjach odnotowane i mam teraz spokój ducha.
A co do paproszka, to oglądałem ostatnio aparat znanego fotografika i mnie zatkało: szkło było na brzegu lekko nadtłuczone, lekko przybrudzone.
Na moje przerażenie właściciel uśmiechnął się i powiedział, że i tak wszystkie zdjęcia obrabia PS, więc takie detale nie mają znaczenia. :-D
My - amatorzy - mamy chyba skłonność do traktowania sprzętu z nadmiernym nabożeństwem, a przecież w niczym nie należy przesadzać.:-D
Pozdrówka
P.S.
Może te szkła pochodzą z "prywatnego importu" z USA i dlatego są w białym pudełku?
m.m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Komentarz
-
Z mojego doświadczenia wynika ze w FotoIt nie robią problemów z wymiana-sam oddawałem im kiedyś Olympusa po 2 dniach .
Ale sprawdzić sprzęt to już trzeba-maja duży przerób klientów...
Komentarz
Komentarz