Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II - Brak ostrości

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II - Brak ostrości

Witam ponownie,

Miałem ostatnio okazję przez kilka minut pobawić się Sigmą APO 70-300mm Macro Super II niestety nie na moim body ;( pewien jegomość chciał mi go odsprzedać a na decyzję dał mi 15 min (ponoć się spieszył ).

Jestem początkującym amatorem ... ale za "chiny ludowe" nie mogłem uzyskać ostrości.
    W żadnej z ogniskowych Każda fotka którą od razu sparawdzałem na laptopie była bardzo mało ostra !. ( niestety fotek nie mam gdyż karta też była jego a ja nie zapisałem fotek na HDD ) Sprawa była za bardzo wątpliwa i nie kupiłem.

Pytanka do Was :
    Czy dobrze zrobiłem ??
    Czy jest możliwe aby to była wina tego body ?? ( bo tak tłumaczył sprzedający ).
    Czy obiektyw ten jest wart swojej ceny ?? ( moge go mieć za 970 zł brutto za nowy z 2 letnią gwarancją )
    Czy może jest coś co polecilibyście bardzie niż ta Sigma ( oczywiście z funkcją makro )powiedzmy do 1200 zł brutto ??

Z góry dziękuję za wyczerpujące ( jak zawsze na tym forum ) odpowiedzi 8)

[scroll:19a82308c5][fade:19a82308c5]P.s. Post bynajmniej nie jest PRIMA-APRILISOWYM żartem. [/fade:19a82308c5][/scroll:19a82308c5]

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie Re: Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II - Brak ostrości

Posiadam ten obiektyw i powiem szczerze, ze z ostrosci jestem naprawde zadowolony (nawet sporadycznie przy 300mm udaje mi sie pstryknac bardzo ostre zdjecie )
    Wydaje mi sie, ze testowany przez Ciebie egzemplarz byl po prostu uszkodzony.
    Jednyna konkurencja dla Sigmy (w tym przedziale cenowym) jest Canon 100-300 f/4.5-5.6 USM (nawet jest kilka stowek drozszy). Nowa Sigma na allegro kosztuje ok 850 PLN zas Canon ok 1300 PLN

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Re: Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II - Brak ostrości

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
    ](nawet sporadycznie przy 300mm udaje mi sie pstryknac bardzo ostre zdjecie )
    ja teraz zadam, pewnie bardzo glupie dla was pytanie...
    Dlaczego akurat przy ogniskowej 300mm jest tak drudno otrzymac ostrą fotke?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ciekaw jestem czy może być lepiej z ostrością przy 300mm (i nie chodzi mi o L'ki ):

@300mm

(było wycinane z http://www.snow.republika.pl/sarny3.jpg )
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Bywalec
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Ciekaw jestem czy może być lepiej z ostrością przy 300mm (i nie chodzi mi o L'ki ): )
    No przyznam sie szczerze, ze jak na ten aparacik to zdjecie dla mnie jest albo PSute (rasowa ostrosc) albo cosik nie tak. Wyglada jak z taniego kompaku.

Co do ostrosci.....
    No Coz....w tej klasie cenowej, wydaje mi sie najlepsze foty robi Canon 100-300 USM
    Ladnie widac ostrosc tutaj
    3staDe + 18-55 USM + 50 1.8 + 35-135 USM + 100-300 USM + BeGie + 420EX
    "Photography is 50% photographer, 40% light, 10% equipment"
    www.jopczynski.art.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to ja mam pytanie do posiadaczy tej Sigmy - jak wyglada kwestia szybkosci i halasu AF?

[ Dodano: 04-04-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez miszka
    No Coz....w tej klasie cenowej, wydaje mi sie najlepsze foty robi Canon 100-300 USM
    http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_100-300_45
    http://www.pbase.com/cameras/sigma/7...macro_super_ii

sorry, ale ja tu nie widze, gdzie ten Canon jest najlepszy. ja wiem, ze to sa w duzym stopniu fotki po korekcji itd. itp., ale to chyba nie jest tak, ze uzytkownicy Canona nie umieja zrobic dobrej korekty, a SIgmy tak. a jak sie pooglada te zdjecia, to Sigma wyglada duuuuzo lepiej niz 100-300
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    to ja mam pytanie do posiadaczy tej Sigmy - jak wyglada kwestia szybkosci i halasu AF?
    Jesli chodzi o glosnosc AF to moglbym porownac ten obiektyw z 50mm. Szybkosc? Hmm, obiektywnie powiem, ze jest wolny ...a jak porownam go ze 100mm to

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

A czy ktos moze powiedziec ile wolniejsza jest ta sigma od tego canona 100-300 np przy ostrzeniu na obiekt ktory dosc szybko sie porusza?? sa to ms czy juz cos koło 1 sekundy??

Pozdro

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

mmsza, sigme ma tesc :wink: i szkiełko jest naprade spoko moje pytanie padło głownie przez to iz byłym ciekaw czy warte jest wyłozenie kilku $$$ wiecej na canona jesli szybkosc AF w przypadku 100-300 to tylko ułami sekund szybciej to moim zdaniem nie warto dopłacac do canona w przypadku sigmy mamy jeszcze macro coprawda nie jest to szkło macro ale wychodzi mu to całkiem niezle,

Bywalec
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Porownanie fotek na pbase jest nieobiektywne. dlaczego ? przyklad ptaska. iso800 - wojna pikseli !!

ale do rzeczy.
    mysle, ze wlasciwym byloby porownanie w labie.

co moge powiedziec od siebie. nie jestes nastawiony tylko na canona (szkla). sam zbieram na tamrona 28-75.... ale.....

jezeli porownac sigme z 100-300, to za 700 zl ktore dalem za canona + oslona to sigma wysiada.

poza tym, usm. jezeli mi mowicie, ze sa to ms, to nie moge sie zgodzic. do usm konkurencja jest hsm sigmy. to mozna porownywac, cala reszta jest w tyle, szczegolnie jezeli chodzi o porownianie obiektow w ruchu.

Z ostatniej chwili. Zdjecia w ruchu
    Ktos wybiorczo pokazal galerie
    Tutaj
    3staDe + 18-55 USM + 50 1.8 + 35-135 USM + 100-300 USM + BeGie + 420EX
    "Photography is 50% photographer, 40% light, 10% equipment"
    www.jopczynski.art.pl

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów