Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II - Brak ostrości

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Napisał mmsza
    Toś moooocno przepłacił
    Bez problemu są dostępne na takich samych warunkach jak kupiłeś po 850 zł
    Napisał p13ka
    Moris świadomie dokonał zakupu. Jego kasa, jego decyzja. Towar jest wart tyle ile gotów jesteś za niego zapłacić i koniec.
    Święte słowa p13ka święte słowa ... :-D

Jak widać nie oceniłem go jeszcze w dziale "Testy sprzętu" a to tylko dlatego że chciałbym to zrobić jak piszesz "...niech to będzie gruntowna ocena a nie taki "efekt pierwszego wrażenia" jak wczoraj ..."

A na to potrzeba mi więcej czasu, zwłąszcza że cienki jestem jeszcze

Napisał mmsza
    Jak ktoś ma kawałek miejsca na serwerze to mogę przesłać.
    Jak możesz podeśli postaram się udostępnić na moim serwerze ( co prawda to tylko neo+ ale zawsze coś ).

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Witam wszystkich !

Przejrzałem ten wątek z ciekawością, bo dotyczy on również mnie. Od tygodnia mam wspomnianą Sigmę, i jestem ostrością fotek z niej z deka rozczarowany.

Zapodałem fotki i dyskusję na "bratnim" forum Cyberfoto.pl.

http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=15256

Będę wdzięczny gdybyście zechcieli (zwłaszcza posiadaczej tej Sigmy) zajrzeć na prezentowane tam przykładowe fotki i pomóc mi stwierdzić czy:

- trafił mi się trefny egzemplarz (wiele osób tu na forum chwaliło ostrość)
    - robię jakieś błędy techniczne... Canona 300D mam miesiąc, ten obiektyw tydzien...

Wszystkie fotki zawierają exify

Z góry dzięki !

Pozdrawiam
    Woyd
    Ostatnio edytowane przez woyd ; 19-04-2005 o 23:51

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak poczytalem sobie tamten watek i to nie tyle nieodpowiedni ludzie Ci doradzali co Ty chyba miales nieodpowiednie oczekiwania. Naprawde myslales ze dasz 1000 zl (swoja droga dosyc drogo) za zooma 75-300 i bedziesz mial zylete od pelnej dziury na wszystkich ogniskowych ?

Postaram sie wrzucic jakies moje cropy ktore wyszly w miare ostre zebys mial poglad jak to wyglada u innych.

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

McKane - a widziałeś zdjęcia "fi5h"-a ??

Zajrzyj tutaj:
    http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=15095

Robione Canonem 75-300 USM III. Nie uważasz, że różnica w ostrości jest kolosalna ?? Ten Canon jest droższy od mojej Sigmy tylko ok. 100 PLN.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd

Zajrzyj tutaj:

Robione Canonem 75-300 USM III. Nie uważasz, że różnica w ostrości jest kolosalna ?? Ten Canon jest droższy od mojej Sigmy tylko ok. 100 PLN.
    Te zdjęcia są shopowane. I to "ostro" 8) Poproś go o cropa z exifem to zobaczysz co Ci powie

Domyślnie

woyd:
    sam posiadam to szkło od niedawna, i jak dla mnie jest całkiem przyzwoicie w zakresie 70-200, od 200-300 jest trochę gorzej.

Co do porównania do 75-300, to dużo zależ od przygotowania zdjeć, czy robiłeś w RAW-e czy w JPG, jak miałeś ustawiony parametr Sharpness w body.

Na mojej stronie znajdziesz trochę fotek zrobionych tą sigma, takie byle co,
    od 12 marca prawie wszystko jest z tej sigmy ( wyjątek to zdjęcia osób )
    http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/th...m=lastup&cat=0

Twoje zdjęcia wydają mi się nieznacznie poruszone.
    Staraj się pilnować, aby czasy były krótsze niż odwrotność ogniskowej z cropem, a najlepiej dla ogniskowych większych od 200mm użyć dobrego statywu lub monopodu.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

woyd, tez ma ta Sigme i powiem Ci, ze taka tragiczna to ona nie jest
    ogladalem Twoje fotki i z tego co widze, to wiekszosc robiles na pelnej dziurze i wysokim ISO (ktore tez troszke pogorszylo jakosc). niestety ta Sigme, jak praktycznie kazdego tanszego zooma trzeba przymknac aby otrzymac w miare ostra fotke a tym bardziej przy 300mm. dla pewnosci proponuje Ci sprawdzic inny egzemplarz tej Sigmy. moze faktyczmnie jest z nia cos nie tak.

P.S
    nie mam przy sobie zadnych fotek z tej Sigmy ...ale jak znajde chwilke postaram sie strzelic z biodra jakas fotke przy 300mm i wstawic
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 21-04-2005 o 09:36

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja ja tez kupilem i musze powiedziec ze dla mnie praktycznie jest tak samo ostra na f8-11 jak i na pelnej... Albo trafilem dobry egzemplarz albo slepy jestem
    Jedyny jej problem to to ze dluga jest i poruszenia wylaza na co drugim zdjeciu... Nawet jak sie wydaje ze jest ok, to w domu na pare roznych zdjec tego samego jedno sie trafia zyletka a reszta mniej lub bardziej nieostre...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zajrzyj tutaj:

Nie chcialem komentowac tych zdjec fi5h'a bo go nie znam i niewiele czytam tamto forum. Dla mnie te fotki sa tak jak pisza inni szarpowane malo tego ta fotka ptaka ktora dal w zalozonym przez Ciebie watku to napewno nie crop a resize pelnego zdjecia. Nie mam kiedy wrzucic obiecanych przykladow i narazie nie mam tez gdzie ale postaram sie to w najbliszym czasie naprawic.

Napewno jednak nie mam zadnego, ktore na 100% powiekszeniu byloby tak ostre jak podane przez Ciebie, ale to nie dziwne bo nie poddane byly zadnej obrobce ani tez nie ostrzyl ich sam aparat.

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Talking

Zajrzyj tutaj:
    Szczerze to mam dosc :P już byłem zdecydowany na tą Sigme a tutaj takie foty tym canon'em... ja już kompletnie nie wiem co wybrać.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów