Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II - Brak ostrości

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    I tak poza tym co napisałem wcześniej w tym wątku dodaję jeszcze moje wyniki Focus Test Chart v2.10
    To ja też sobie pozwolę... Moje testy są tutaj:
    http://wojtek.dobrucki.pl/cyberfoto/...ma/test/karta/
    f5 oznacza oczywiście przesłonę 5.6

Cytat Zamieszczone przez Moris
    oraz mały teścik bez "shopowania" TUTAJ f/7.1 ; ISO=100 ; 1/400s ; 190mm .
    To ja też: http://wojtek.dobrucki.pl/cyberfoto/...a/IMG_1884.jpg

Dajcie proszę znać co o tym sądzicie.

Pozdrawiam
    Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Jesli liczysz na to ze kupisz te Sigme powiekszysz na 100% i bedziesz mial zyletke to zapomnij. To nie stalka czy l'ka za kupe kasy tylko szlo raczej z nizszej polki z dobra stosunkiem jakosc/cena i nic wiecej. Ja swoja kupilem za 600 zl i placac tyle czlowiek musi zdawac sobie sprawe ze cudow nie ma szczegolnie jesli chodzi o obiektywy. Nie da sie tego podkrecic czy zmodowac.
    Popieram!
    Robcie fotki a nie udowadniajcie ktory ma najostrzejszy obiektyw. To jest tylko tania sigma.

Cytat Zamieszczone przez woyd
    DoMiNiQuE - dzięki - chyba się wyleczyłem z podejrzeń co do Sigmy. Przejrzałem kilkadziesiąt fotek z obu obiektywów i widzę, że ich jakość (ostrzenie) jest zbliżone. Co ciekawe - prawie nie zauważyłem tam tak rewelacyjnie ostrych fotek jak u jednego z kolegów z CyberFoto...
    Bo widzisz... Liczy sie gotowy efekt. Calosc warsztatu. W sklad tego warsztatu wchodzi nie tylko "przycelowal i przywalil" ale i ewentualna obrobka...
    GIMP'a daja za darmo. Nawet minuta poswiecona na zdjecie w tym programie moze spowodowac kolosalna roznice. Chwila z narzedziami z menu Color Tools plus USM i zdjecie nabiera wyrazu. Kontrol sie nie skapnie Liczy sie co widac na www albo papierze a nie jak i czym to zrobiles...
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 22-04-2005 o 04:59
    ...

Miasto
    USA

Domyślnie

Btw. Sigmy jeszcze... Ja mam jakas drgawice pospolita ostatnio i potrafie ruszyc nawet 1/500... Ekhmm.... Znaczy sie wiatr byl silny

Ta sigma jest dluga dosyc jak ja rozciagnac i swoje to daje... Niestety dla zdjec. Wychodza jak by byly mydlasto nieostre ale troche ja ostatnio meczylem i widze ze to nie sigma a ja raczej...
    ...

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Btw. Sigmy jeszcze... (...)
    Ta sigma jest dluga dosyc jak ja rozciagnac i swoje to daje... Niestety dla zdjec. Wychodza jak by byly mydlasto nieostre ale troche ja ostatnio meczylem i widze ze to nie sigma a ja raczej...
    Kuchatek - doszedłem do takich samych wniosków Zacząłem się bardziej przykładać, szczególnie przy większych ogniskowych i... oceńcie sami:

Pozostałe: http://www.woyd.prv.pl/cyberfoto/300d/golebie/

Jedyny błąd jaki zauważyłem, to przesłona 5.6 na wszystkich fotkach, stąd czasami widoczna mała GO.

Pozdrawiam
    Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Ja tez nie narzekam na ostrosc Sigmy
    przyklad1
    przyklad2
    Fotki wywolane z RAW za pomoca PS CS bez dalszej obrobki (duze pliki!).

Miasto
    USA

Domyślnie

Sigma nie jest zla... Jako szklo sama w sobie za te pieniadze wymiata... Kazdego sprzetu sie trzeba nauczyc uzywac... Dluga jest i to wylazi... Ale jak juz wiadomo ile sie da utrzymac tym wynalazkiem to efekty sa super...
    ...

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Napisał [DoMiNiQuE]
    Ja tez nie narzekam na ostrosc Sigmy...
    ... nie mam przy sobie zadnych fotek z tej Sigmy ...ale jak znajde chwilke postaram sie strzelic z biodra jakas fotke przy 300mm i wstawic
    Słowa dotrzymałeś, więc i ja zapodam dwa testy na poparcie mojego zadowolenia z relacji : możliwości-jakość-cena.

test-1
    test-2

Oczywiście zero dodatkowych wyostrzeń w PS-ie itp.

Napisał [KuchateK]
    Kazdego sprzetu sie trzeba nauczyc uzywac...
    Dobrze powiedziane !! i to właśnie staram się robić ...

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

hmm...chyba i ja zdecyduje sie na ta sigme..przeczytalem wiele komentarzy, porownan sigmy w stosunku do canonowskiego odpowiednika i sigma wypada lepiej. Ale zobaczymy jak w praniu wyjdzie

Pozdrawiam

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie No i ja sie przylacze z fotka z tej sigmy

Crop 1800x1200 ze srodka resize na 800x533 drobny USM po 1,50,0 parametry 300mm,1/1000,F5,6 tryb makro odleglosc ok 1m z reki
    Ostatnio edytowane przez piotrgr ; 03-06-2005 o 11:41

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    A gdzie tu ostrość?
    No chyba przy 5.6 to raczej male GO jest z ok 1m przy 300mm, mierzone bylo tak w brzeg muszli co mniej wiecej wyszlo widac na trawce ponizej

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów