Dokładnie. Jednak allegro.pl ma zasięg lokalny (z wyjątkiem Czech bodajże), a ebay.pl, czy też allegro.bis jak je nazywasz, będzie miało zasięg totalny. To chciałem wcześniej wyrazić słowami :wink:Zamieszczone przez Shadow
Dokładnie. Jednak allegro.pl ma zasięg lokalny (z wyjątkiem Czech bodajże), a ebay.pl, czy też allegro.bis jak je nazywasz, będzie miało zasięg totalny. To chciałem wcześniej wyrazić słowami :wink:Zamieszczone przez Shadow
Narazie tam gdzie jestem... E-bay dopiero wchodzi w Polsce... Niezapominajmy ze E-bay i PayPal to jednosc...
Jesli wejdzie e-bay to i paypal zacznie akceptowac karty platnicze i klientow z Polski... Zasad napewno tak bardzo nie zmienia, bo sa w miare uniwersalne...
Moze nie byle pierwsza lepsza karta i dwoma kliknieciami, ale jak bedzie e-bay to paypal'a napewno dogna do naszych warunkow, bo z tego maja profit i to chyba wiekszy jak z prowizji na danej aukcji...
Zreszta prawie identyczny system PayU juz dziala... Skopiowali paypal'a totalnie prawie... Tez jest upierdliwy przy checi zapisu z zagranicy :P Jakies kopie dokumentow i inne cuda... Darowalem sobie ;D
Co do cla i vat'u to fakt... Ale e-bay to tez USA i chetnych na tanie rebele ibejowe z USA paru bedzie
Skarbowka juz tam szykowala ostatnio jakiegos haka na internetowych biznesmenow, wiec nigdy nic nie wiadomo... Przeciez wszyscy wiedza ze Polska to oaza genialnych przepisow ;D
...
BTW, mam dwa pytania dotyczące Waszego rynku:Zamieszczone przez KuchateK
a) jaka jest w USA prowizja od ebay'owych aukcji,
b) czy od sprzedanych na ebay'u "items" płaci się w USA fiskusowi jakiś procent od zysku?
Otóż to.... Co nam po ebay'u jak sprzedający a co za tym idzie podaż będzie jaka była na Allegro... Może tylko jakiś pożytek z tego będzie jak PayPal zacznie wreszcie akceptować polaków, chociaż ja ostatnio za Mamiyę i kilka gratów na ebay.com płaciłem BidPay'em (polską kartą oczywiście) i poszło bez żadnych problemów...Zamieszczone przez Czacha
Prowizja... hmm... Mniej wiecej od kilkudziesieciu centow za gole "nic"... Cos kolo dolara wychodzi aukcja z bonusami (extra podpis i ustalony czas rozpoczecia) z cena minimalna na jakies 30 dolarow do jakiejs dychy (cos ponad) za aukcje z tymi samymi bonusami i cena minimalna w granicach 8-9 setek. Zakupy i utrzymanie konta free oczywiscie. Tak samo PayPal. Placi generalnie sprzedajacy za wszystkoTyle ze ostatnio ceny sie zmienily... niektore w dol... niektore w gore...
O... co ja bede... cennik znalazlem
http://pages.ebay.com/help/sell/ques...ller-fees.html
A tutaj PayPal...
https://www.paypal.com/cgi-bin/websc...g-fees-outside
W USA fiskus mniej zaglada do kieszeni... Nigdzie do tej pory nie widzialem zadnego obciazenia czysto podatkowego ani sugestii ze trzeba cokolwiek oplacic przy sprzedazy/kupnie na aukcjach.
Placi sie tylko TAX jesli sprzedawca ma sklep (najczesciej fizycznie)... Wtedy dany stan w zaleznosci od lokalizacji sklepu placi tak jak przy normalnej wycieczce do sklepu czy zakupie via www, cala reszta wolna...
...
Czy SZANOWNI KOLEDZY nie zwrocili uwagi na date () tego watku
![]()
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
Dzisiaj jest już 2 kwietnia, ale ja nadal potwierdzam co słyszałem w telewizorni od przedstawiciela ebay.pl. że serwis rusza na początku kwietniaZamieszczone przez krecio
![]()
No to zobaczymy
A ja tam nie bede wspomagal obcego kapitalu![]()
Wole nasze, polskie allegro.![]()
![]()
![]()
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
Ono jest tak samo polskie jak ja mam rdzennie polskie nazwiskoZamieszczone przez krecio
![]()
![]()
Ja też nie będę wspierał nikogo. Dlatego będę kupował tam, gdzie najtaniej. Sprzedawał, gdzie najdrożej. Choćby od dwóch garbatych Chińczyków.Zamieszczone przez krecio