Cytat Zamieszczone przez Nemeo
Proszę Was o pomoc, napewno kupię jeden z nich ale który ?
10-22 ma naprawdę szeroki kąt, a L-ka to L-ka wiadomo.
17-40L nie miałem, miałem za to 10-22 i mam 24-70L.

Powiem krótko: zwróciłem obiektyw bo "to nie były moje ogniskowe". Najbardziej mi pasowała 22mm, dlatego zakupiłem kita USM i naprawdę byłbym w pełni zadowolony gdyby nie jakość wykonania. W międzyczasie kontaktowałem się z wieloma osobami z dpreview (Daniella, Petteri, Wojtek G., i inni). Wszyscy zgodnie stwierdzili:

- wśród tych wszystkich egzemplarzy mój dawał najbardziej ostry obraz
- dwie osoby stwierdziły, że 10-22 daje lepsze zdjęcia niż 16-35 na cropie 1,6 (strach pomyśleć co jest na FullFrame)

Moje uwagi co do Lka vs EF-S 10-22:

wykonanie: widoczna choć bardzo niewielka przewaga Lki
szybkość AF: ostrzą tak samo szybko.
waga: duuuuża przewaga EF-S

chcesz mogę Ci podesłać "moje killerskie" sample z tego szkła robione 20D:

- zdjęcie ściany z cegiełek, ładnie widać jak ostrość delikatnie spada im dalej od centrum; 11mm f/3.5 ,
- zdjęcie gałązki jakiegoś krzaka na łące - tu to szkiełko pokazało: zajefajny bokeh, ostrość poprostu poraża i super kolory
(jeśli gorsze od Lki to naprawdę niewiele); 22mm f/5.6

Podsumowanie:
Szkło jest ostre od pełnej dziury (10mm f/3.5)
Szkło b. dobrze sobie radzi z abberacją chromatyczną, ona jest, ale to jest tak jakby jej nie było

Nie słuchaj mitomanów i jeśli ogniskowe Ci odpowiadają to kup to szkło tylko, że osobiście!
Przetestuj na okoliczność:
- spadku ostrości im dalej od centrum,
- Wojtek G. dostał egzemplarz, w którym lewa strona zdjęcia była totalnie mydlana (znany błąd tego szkła)
- niektórzy stwierdzili u siebie fakt niebieskiego zafarbu na połowie kadru.

Aha wszystkie zdjęcia robię w rawie. Niewiem jak ostre foty musi to dawać po podpięciu do 300/350D, gdzie filtr jest wyraźnie słabszy...
Zrób sobie przyjemność i używaj przysłony f/5.6 i ewentualnie f/8 :wink:

Dla mnie 10-22mm f/3.5-4.5 USM to poprostu Lka na EF-S
Wciąż marzę o EF-S 15mm f/2.8... no co a kto mi zabroni :wink:

[ Dodano: 01-04-05, 14:42 ]
Cytat Zamieszczone przez muflon
Zaraz odezwie się Adam Szymański
Pudło