Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 160

Wątek: Canon G9

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    A może ktoś z właścicieli G9 robił porównania zdjęć przy ustawieniu 12Mpx i 8Mpx (przy zerowym ustawieniu wyostrzania) ?
    hm... ??:
    Bawił się ten, kto robił foty w jpg. A raczej nie po to kupuje się takie maszynki, jak G9. Ponadto po wywołaniu RAWa 12Mpx i zmniejszeniu go do np. 8Mpx a jeszcze wcześniejszym odszumieniu - logiczne jest, że szumy będą mniejsze. I są.

Workflow jest tutaj następujący:
    1. wywołanie RAWa
    2. odszumianie
    3. korekcja dystorsji obiektywu
    4. dokadrowanie
    5. rozmiar docelowy
    6. wyostrzanie

Przy G9 za maksymalne uzyteczne ISO uważam 800.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta

Przy G9 za maksymalne uzyteczne ISO uważam 800.
    Święte słowa, chyba że ktoś lubi zdjęcia z gatunku: makowiec:wink:
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Problem jest taki, że przy mniejszym formacie nie można używać RAW-ów. Jest on dostępny tylko z największym jpg. A ja na ten przykład dla RAW-ów właśnie wybrałem G9 a nie G7.
    Nie bardzo rozumiem. RAW, to RAW, a JPG to JPG.
    Chyba nie musisz robić zawsze RAW+JPG.
    Chyba lepiej używac tylko RAW, bo to właśnie największa zaleta tego kompaktu.
    RAW obrobiony w PS daje niezłe foty na tym aparacie.
    Widziałem i mogę podać link.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem. RAW, to RAW, a JPG to JPG.
    Chyba nie musisz robić zawsze RAW+JPG.
    Chyba lepiej używac tylko RAW, bo to właśnie największa zaleta tego kompaktu.
    RAW obrobiony w PS daje niezłe foty na tym aparacie.
    Widziałem i mogę podać link.
    Pozdrówka
    Odruchowy skrót myślowy i nieprecyzyjnie wyszło. Chodzi o to, że RAW może mieć tylko 12 MPx. A co do zdjęć to odruchowo robię RAW plus jpg (tak robię w lustrzance), tylko w takim 5D można sobie zdjecie jpg zmniejszyć a w G9 trzeba walić maksymalny rozmiar. A robię z jpg bo jak zdjęcie będzie dobre (z G9) to wystarczy mi taki gotowiec. Kompaktem nic poważnego nie robię. W lustrzance najmniejszy jpg służy mi do podglądu na kompie.

Co do ISO w G9... ISO 800 to już raczej masakra, jak muszę (koncert) to zrobię, ale raczej dla mojej lubej niż dla siebie. Moje poczucie estetyki wytrzymuje maks ISO 400. Tak to już jest jak się "normalnie" strzela piątką :wink:
    FOTOINKWIZYTOR

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    To że sie w sofcie ustawi wykorzystanie 8 z 12 milionów pikseli to wcale nie znaczy, że sie zmniejszy fizyczny rozmiar matrycy
    Mając G9 róbcie w RAW-ach i walczcie z szumem (jeżeli wam przeszkadza) za pomocą odszumiaczy. Napewno będzie to lepsze niż sztuczne 8 milionów pikseli.
    Pytanie pozostaje wciąż aktualne: czy po przełączeniu w G9 na 8Mpx będzie na zdjęciu mniej szumów, niż przy 12Mpx (mówimy o jpg)? Bo jeśli tak, to dobrze mieć te "sztuczne" 8mln.

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pytanie pozostaje wciąż aktualne: czy po przełączeniu w G9 na 8Mpx będzie na zdjęciu mniej szumów, niż przy 12Mpx (mówimy o jpg)? Bo jeśli tak, to dobrze mieć te "sztuczne" 8mln.
    My podajemy Ci rozwiązania na tacy, ale Ty chesz, żeby Ci wcisnąć wprost do ręki :-|
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Uzależniony

Domyślnie

W tym przypadku na tacy.
    Sam swoją 30D robię tylko w Rawach i odszumiam w Camera Raw, do Raw nie trzeba mnie przekonywać.
    G9 poleciłem kuzynowi, który zdjęcia robi w jpg, ale aparat ma wiele innych rzeczy które mu się spodobały. Ustawiłem mu na 8mln bo 12 mu nie potrzeba, i tu pojawiło się pytanie czy w tej wielkości zdjęcia wyjdą w tym aparacie mniej zaszumnione i czy ktoś robił porównania.

kiszkurniak
    Guest

Domyślnie

Fizyczna wielkość pixela pozostanie taka sama, a więc i szumy również.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Pisałem już o tym wcześniej kolego renes. Ale może nie dla wszystkich było to jasne. Powtórzę więc najprościej jak to możliwe: jeżeli matryca ma 12 MPx to gdy ustawisz 8 MPx wcale nie znaczy, że wyskrobiesz (usuniesz) z matrycy 4 MPx. Duży szum przy wysokich ISO powoduje głównie owe 12 MPx zamkniętych w małej matrycy. Gdyby matryca miała fizycznie 8 MPx - szum byłby mniejszy.
    Jeżeli to jeszcze cię nie przekonuje poproś kuzyna żeby pstryknął w 12-tce i 8-ce przy zbliżonych warunkach (1600 ISO, obrazek bogaty i w światła i w cienie). Porównasz zdjęcia i sam się przekonasz, a potem zapewne z przyjemnością podzielisz się swoimi spostrzeżeniami w tym wątku
    pozdrawiam
    regulamin pkt 8

pepe32
    Guest

Domyślnie

ostatno wpadł mi w łape taki programek NeatImage Pro Plus v5.6 co onim sądzicie

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów