"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Czyli w Canonie G9 który ma matrycę 1/1.7" z maksymalną rozdzielczością 12Mpx, po ustawieniu rozdzielczości na 8Mpx na zdjęciach powinno być dużo mniej szumów? Jesli tak jest, to nie rozumiem dalczego w róznych testach nie wspominają w ogóle o tym i nie mierzą/pokazują tej różnicy? Biorąc pod uwagę że 8Mpx to naprawdę sporo i wystarczająco - dla wielu potrzeb - ocena aparatu byłaby o wiele wyższa.
Dwa dni temu ustawiałem to w kuzyna G9, jak pamiętam to wciskasz przycisk FUNC, na samym dole ustawiasz na M1 (wyświetla się 8Mp), co odpowiada wielkości 3264 x 2448. L to 12Mp - 4000 x 3000.
I pomyśleć, że ten aparacik na dpreview otrzymał notę "highly recommended; just".
Wszędzie kręcą i kombinują.
Czytałem na innym forum opinię, że w przypadku kompaktów najlepiej obniżyć liczbę Mpx o połowę i dopiero nad takim materiałem dalej pracować.
Takie zdjęcia z G9, obrobione na PS wyglądały całkiem, całkiem.
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Problem jest taki, że przy mniejszym formacie nie można używać RAW-ów. Jest on dostępny tylko z największym jpg. A ja na ten przykład dla RAW-ów właśnie wybrałem G9 a nie G7.
FOTOINKWIZYTOR
A może ktoś z właścicieli G9 robił porównania zdjęć przy ustawieniu 12Mpx i 8Mpx (przy zerowym ustawieniu wyostrzania) ?
Dzięki kolego. U mnie jest to samo. Jakbym robił w jpegach to kubiłbym coś 5-7 MPx-owego za cztery stówki i byłoby aż nadto![]()
To że sie w sofcie ustawi wykorzystanie 8 z 12 milionów pikseli to wcale nie znaczy, że sie zmniejszy fizyczny rozmiar matrycy
Nie uważacie koleżeństwo, że to jedynie gadżet?
Mając G9 róbcie w RAW-ach i walczcie z szumem (jeżeli wam przeszkadza) za pomocą odszumiaczy. Napewno będzie to lepsze niż sztuczne 8 milionów pikseli.
Pozdrawiam
regulamin pkt 8