Pokaż wyniki od 1 do 10 z 160

Wątek: Canon G9

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Po miesiącu strzelania G9 mogę powiedzieć, że jest to udany aparat. Przy odrobinie chęci da się nim zrobić bardzo dobre fotografie, zwłaszcza te bardziej statyczne. Oczywiście zakładając, że używamy RAW, a nie jpg. Jest np. opcja self-timera, w którym można ustawić nawet do 10 ekspozycji następujących w jednym ciągu. To jest bardzo przydatne szczególnie w fotografii nocnej - używając techniki uśredniania można osiągnąć obraz o znikomym szumie, jak na kompakt. W pomieszczeniach przy świetle żarowym, dzięki IS - daje się fotografować ludzi (ISO 800). Wprawdzie szum jest bardzo silny, ale są to jeszcze użyteczne foty (po zmniejszeniu, na monitorze nie są złe). Ostrość i rozdzielczość oceniam wysoko - na surowych rawach przy ISO 80 jest rejestrowanych sporo detali. Daje się we znaki szum w cieniach. Aparat ma bardzo przyjemną ergonomię - zwłaszcza pokrętło regulacji się przydaje, budowę i uczucie trzymania go w dłoni też należy ocenić wysoko.
    Gdy tylko był jeszcze mniejszy...

Ogólnie duży plus.

Jak wynika z dostępnych publikacji, w poprzedniku tego modelu pewnym problemem były szumy.
    Decydenci firmy Canon zadali więc sobie pytanie:
    - Czego oczekuje nabywca po następnym modelu ?
    Odpowiedzieli sobie sami bardzo logicznie:
    - Nabywca oczekuje większej liczby pikseli !
    I tak zwiekszyli liczbę pikseli, a efekty nie dały na siebie długo czekać, co widać w przypadku G 9.
    Amen.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Jak wynika z dostępnych publikacji, w poprzedniku tego modelu pewnym problemem były szumy.
    Decydenci firmy Canon zadali więc sobie pytanie:
    - Czego oczekuje nabywca po następnym modelu ?
    Odpowiedzieli sobie sami bardzo logicznie:
    - Nabywca oczekuje większej liczby pikseli !
    I tak zwiekszyli liczbę pikseli, a efekty nie dały na siebie długo czekać, co widać w przypadku G 9.
    Amen.
    Pozdrówka
    Wszystkie kompakty szumią, generalnie z powodu małej matrycy. A tu jeszcze 12Mpx... Ale niskie ISO są ok, a rozdzielczość świetna!

Pozostaje nadzieja, że w G10 nie będzie sensu zwiększania liczby pikseli - polepszą więc matrycę zmniejszając szumy. Ale ja wtedy będę już przy DSLR :P
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Wszystkie kompakty szumią, generalnie z powodu małej matrycy. A tu jeszcze 12Mpx...

Czy zmniejszenie ilości pikseli z 12Mpx do 8Mpx poprawia cokolwiek w szumach - ich zmniejszeniu?

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Czy zmniejszenie ilości pikseli z 12Mpx do 8Mpx poprawia cokolwiek w szumach - ich zmniejszeniu?
    Tak - mniejsza matryca / więcej Mpx = mniejsze komórki matrycy (piksele), co daje większe szumy.
    Analogicznie: mniejsze soczewki = gorsza jakość z powodu zbliżania się do barier fizycznych (rozmiar soczewki vs długość fali światła).
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Uzależniony

Domyślnie

Czyli w Canonie G9 który ma matrycę 1/1.7" z maksymalną rozdzielczością 12Mpx, po ustawieniu rozdzielczości na 8Mpx na zdjęciach powinno być dużo mniej szumów? Jesli tak jest, to nie rozumiem dalczego w róznych testach nie wspominają w ogóle o tym i nie mierzą/pokazują tej różnicy? Biorąc pod uwagę że 8Mpx to naprawdę sporo i wystarczająco - dla wielu potrzeb - ocena aparatu byłaby o wiele wyższa.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Czyli w Canonie G9 po ustawieniu rozdzielczości na 8Mpx na zdjęciach powinno być dużo mniej szumów?
    Mógłby kolega jaśniej? ??: Szczególnie ten fragment o ustawianiu rozdzielczości na 8 Mpx. Chciałbym to ustawić w swoim G9 i za cholerę nie wiem jak
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Uzależniony

Domyślnie

Dwa dni temu ustawiałem to w kuzyna G9, jak pamiętam to wciskasz przycisk FUNC, na samym dole ustawiasz na M1 (wyświetla się 8Mp), co odpowiada wielkości 3264 x 2448. L to 12Mp - 4000 x 3000.

Uprawnienia umieszczania postów