Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 160

Wątek: Canon G9

Dopiero zaczyna Awatar AndreasK
    Miasto
    Poland

Domyślnie Polskie Menu do Canona G9

Nie wiem czy był ten temat, ale przeglądałem i nie doszukałem się.
    Mam Canona G9 z Menu w języku angielskim oraz znaczków pochodzenia azjatyckiego. Chcialbym wgrać polskie Menu, ale szukałem i nie widze nigdzie w necie, moze ktoś już wgrywał, może jakies sugestie, skąd ściągnąć - jak wgrać itp. robiłem to z 400D, 40D itp, ale z kompaktem nie mam doświadczenia więc proszę o podpowiedź.
    ### AndreasK ###
    Canon G12

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

W G9 powinno być już wgrane polskie menu. Trzeba wejść w menu/ zakładka "nastawy ogólne (taki klucz i młotek) i tam szukasz wybór języka
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Dopiero zaczyna Awatar AndreasK
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Gdyby bylo to bym wlaczyl
    niestety wersja MADE IN JAPAN w calej okazalosci, albo angielski albo znaczki, stad moje zapytanie o firmware z PL wersja.
    ### AndreasK ###
    Canon G12

trzeciafaza
    Guest

Domyślnie

Witam, jestem dość świeżym posiadaczem G9. Pierwsze fotki zrobione nim można zobaczyć tu: www.trzeciafaza.ownlog.com (wpisy od 5go maja). Mam kilka pytań dotyczących dokupienia lampy oraz konwerterów tele i szerokiego. Osobę kompetentą i chętna do odpowiedzi na kilka pytań, czasem podstawowych proszę o kontakt na priv, nie chce tutaj pisać bo się*zrobi bałagan, a i tak pewnie bym nie dostała odpowiedzi na połowę pytań.

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

trzeciafaza
    Mam kilka pytań dotyczących dokupienia lampy oraz konwerterów tele i szerokiego.... proszę o kontakt na priv, nie chce tutaj pisać bo się*zrobi bałagan...
    A czemu na priv? Ja też chętnie dowiedziałbym się czegoś o szerokokątnym konwerterze ( o tele też chętnie bym poczytał). Warto wydać te kilka stówek na konwerter + tuleje? Może ktoś ma zdjęcia zrobione z szerokokątnym konwerterem? Jeśli można to proszę o pochwalenie się.
    Pozdrawiam

trzeciafaza
    Guest

Domyślnie

no w sumie
    to zacznijmy od początku

1. tulejki z filtrami np polaryzacyjnym - czy warte zachodu? efekt piorunujący czy to samo zrobię w photoshopie?
    2. osłona przeciwsłoneczna - w jakich warunkach przydatna czy więcej zamieszania nić*pożytku?
    3. tele i szeroki - czy nie tracą zdjęcia na jakości nic przy ich użyciu?
    4. osłona na ekranik - konieczna aby dbać*o aparat czy to tylko gadżet?
    5. jaka lampa optymalna dla możliwości aparatu? wiem, że możliwe są od 220 do 580 ex?

Domyślnie

Kilkuletnia zabawa cyfrowym lustrem przekonała mnie do tego, że estetyka zdjęć cyfrowych w żaden sposób mi nie podchodzi i postanowiłem pozostać przy analogu. DSLRa sprzedałem i w to miejsce zakupiłem cyfrowego kompakta, ot, by być postępowym mimo wszystko. Wybór padł na G9. Głównie ze względu na wizjer optyczny, niezłą jakość zdjęć (testy netowe), sporą funkcjonalność i chyba najładniejszy design wśród kompaktów.
    Wrażenia.
    No... lustro toto nie jest. Ale po kolei. Szkoda, że wizjer kryje tylko 80% kadru. Ale z tym da się żyć. Największą chyba bolączką jest brak jakichkolwiek wskazań w wizjerze (z monitora nie korzystam). Żeby choć przysłona, czas i potwierdzenie złapania ostrości były... Drugim (moim zdaniem) minusem, to ta cholerna plazma z tyłu. Nie mam pojęcia po co komu 3" wyświetlacz. Sam aparat jest dosć ciężki - jak na kompakt o tych gabarytach - ale do tego można się przyzwyczaić. Wymiary. Cóż, rozkapryszony jestem Pentaksowym analogiem *ISTem, od którego G9 jest mniejsza o ok. 1 cm z każdej strony, więc mimo wszystko uważam, że jest to spory kompakt. Ale to akurat do wad nie zaliczam - pasują mi te wymiary. Za to za cholerę nie potrafię zrozumieć (lub nie wiem gdzie to się inicjuje), dlaczego w trybie Av jest na wyświetlaczu pokazywana tylko wartość przysłony (analogicznie dla Tv tylko czas). Choć to może być specyfikacją kompaktów. Drugą bolączką jest to, że pomiar punktowy muszę ustawiać za każdym razem po włączeniu aparatu. Pomiar wielosegmentowy moim zdaniem ma tendencje do prześwietlenia sceny.
    A poza tym, to już chyba same zalety. Aparat bardzo intuicyjny w obsłudze. Menu czytelne i nie sprawiające kłopotów - spokojnie można obyć się bez instrukcji. Solidne wykonanie. Stabilizacja działa rewelacyjnie. Do szybkości działania - jak na kompakt - nie mam żadnych zastrzeżeń. Podobnie do jakości zdjeć na niskich czułościach - ilość szczegółów robi wrażenie. Odwzorowanie kolorystyczne - stanowczo nie ma się do czego przyczepić. Za uchylnym LCD nie tęsknię, ale to pewnie dlatego, że nie korzystam z niego.
    A! Przypomniało mi się. Jeszcze odnośnie wad: szeroki kąt. Jednak przydałoby się te 28mm.
    Podsumowując. Z zakupu jestem zadowolony - to po prostu taki aparat do noszenia przy sobie. I w tej roli spełni się znakomicie.
    Pewnie, że ideałem byłaby w nim matryca APS-C ze szkłem 28-90 chociażby przy zachowaniu tych gabarytów, ale zejdźmy na ziemię...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

bartus455
    Guest

Domyślnie

Witam!

Gorąco się przyłączam do prośby AndreasKa, gdyż jestem w dokładnie tej samej sytuacji. Narazie doszedłem do tego, że na naszych aparatach w wersji japonskiej mamy firmware PowerShot G9 P-ID:315A NT D Firmware Ver GM1.00G , a potrzebujemy Canon PowerShot G9 P-ID:315A PAL D Firmware Ver GM1.00D.

Nie wiem tylko skąd dostać ten firmware. Może ktoś potrafi wyekstraktować ze swojego polskiego G9?

PS. Co myślicie o tym? http://chdk.wikia.com/wiki/G9

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Soft chdk raczej nie da ci głównego menu po polsku, ponieważ jest to dodatkowy soft. Nie jestem pewny na 100% więc możesz to sprawdzić nic nie ryzykując, ponieważ chdk jest softem zczytywanym z karty pamięci i nie jest wgrywany do aparatu (tak jest w przypadku mojego A540).
    Pozdrawiam

Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów