Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 160

Wątek: Canon G9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Czyli że Sigmy słabawe...

Ciekawe, kiedy doczekamy się semi-pro kompatku z prawdziwego zdarzenia - małego ale z porządną, niskoszumną matrycą.

Może w G11?
    Podejrzewam że już bardzo niedługo. Canon w końcu po coś buduje tę fabrykę CMOS-ów .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Wszystkie kompakty szumią, generalnie z powodu małej matrycy. A tu jeszcze 12Mpx...

Czy zmniejszenie ilości pikseli z 12Mpx do 8Mpx poprawia cokolwiek w szumach - ich zmniejszeniu?

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Czy zmniejszenie ilości pikseli z 12Mpx do 8Mpx poprawia cokolwiek w szumach - ich zmniejszeniu?
    Tak - mniejsza matryca / więcej Mpx = mniejsze komórki matrycy (piksele), co daje większe szumy.
    Analogicznie: mniejsze soczewki = gorsza jakość z powodu zbliżania się do barier fizycznych (rozmiar soczewki vs długość fali światła).
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Uzależniony

Domyślnie

Czyli w Canonie G9 który ma matrycę 1/1.7" z maksymalną rozdzielczością 12Mpx, po ustawieniu rozdzielczości na 8Mpx na zdjęciach powinno być dużo mniej szumów? Jesli tak jest, to nie rozumiem dalczego w róznych testach nie wspominają w ogóle o tym i nie mierzą/pokazują tej różnicy? Biorąc pod uwagę że 8Mpx to naprawdę sporo i wystarczająco - dla wielu potrzeb - ocena aparatu byłaby o wiele wyższa.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czyli w Canonie G9 po ustawieniu rozdzielczości na 8Mpx na zdjęciach powinno być dużo mniej szumów?
    Mógłby kolega jaśniej? ??: Szczególnie ten fragment o ustawianiu rozdzielczości na 8 Mpx. Chciałbym to ustawić w swoim G9 i za cholerę nie wiem jak
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Uzależniony

Domyślnie

Dwa dni temu ustawiałem to w kuzyna G9, jak pamiętam to wciskasz przycisk FUNC, na samym dole ustawiasz na M1 (wyświetla się 8Mp), co odpowiada wielkości 3264 x 2448. L to 12Mp - 4000 x 3000.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Dwa dni temu ustawiałem to w kuzyna G9, jak pamiętam to wciskasz przycisk FUNC, na samym dole ustawiasz na M1 (wyświetla się 8Mp), co odpowiada wielkości 3264 x 2448. L to 12Mp - 4000 x 3000.

I pomyśleć, że ten aparacik na dpreview otrzymał notę "highly recommended; just".
    Wszędzie kręcą i kombinują.
    Czytałem na innym forum opinię, że w przypadku kompaktów najlepiej obniżyć liczbę Mpx o połowę i dopiero nad takim materiałem dalej pracować.
    Takie zdjęcia z G9, obrobione na PS wyglądały całkiem, całkiem.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Problem jest taki, że przy mniejszym formacie nie można używać RAW-ów. Jest on dostępny tylko z największym jpg. A ja na ten przykład dla RAW-ów właśnie wybrałem G9 a nie G7.
    FOTOINKWIZYTOR

Uzależniony

Domyślnie

A może ktoś z właścicieli G9 robił porównania zdjęć przy ustawieniu 12Mpx i 8Mpx (przy zerowym ustawieniu wyostrzania) ?

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Problem jest taki, że przy mniejszym formacie nie można używać RAW-ów. Jest on dostępny tylko z największym jpg. A ja na ten przykład dla RAW-ów właśnie wybrałem G9 a nie G7.
    Dzięki kolego. U mnie jest to samo. Jakbym robił w jpegach to kubiłbym coś 5-7 MPx-owego za cztery stówki i byłoby aż nadto
    To że sie w sofcie ustawi wykorzystanie 8 z 12 milionów pikseli to wcale nie znaczy, że sie zmniejszy fizyczny rozmiar matrycy
    Nie uważacie koleżeństwo, że to jedynie gadżet?
    Mając G9 róbcie w RAW-ach i walczcie z szumem (jeżeli wam przeszkadza) za pomocą odszumiaczy. Napewno będzie to lepsze niż sztuczne 8 milionów pikseli.
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów