Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 160

Wątek: Canon G9

Domyślnie

Ci kolesie w canonie niezle potrafia manipulowac. dalem sie nabrac. ta kamera wyglada na prawde uczciwie, wzbudza zaufanie...spodziewalem sie namiastki jakosci jaka moge dostac powiedzmy ze starego poczciwego miu II, spodziewalem sie kamery ktora moglbym miec zawsze w kieszeni po to zeby zawsze moc zrobic zdjecie i nie zalowac tego ze to cyfra i nie bede mogl potem powiesic na scianie...
    no i klapa. kompletna. szumy nie do zaakceptowania. lagi takie ze chyba tylkomartwa nature mozna fotografowac. gupio mi przed moja mamą ze jej ten aparat polecilem no
    jesli macie okazje to sprawdzcie fuji fz50. wyglada jak zabawka i nie ma rawow, ale jakosc obrazowania jest z troche innej bajki...
    pozdrawiam,
    zby

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdaje się, że miałeś na myśli model Fuji FinePix F50fd, bo FZ50 to Panasonic.
    Na stronie http://www.photographyblog.com/revie...ix_f50fd_3.php są przykładowe fotografie z F50fd, i jeśli chcesz powiedzieć, że to inna bajka w dziedzinie obrazowania - to masz rację, ale to nie ta lepsza bajka, a wręcz odwrotnie. Ponadto zapewne wiesz, ile można wyciągnąć z RAWa.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Zdaje się, że miałeś na myśli model Fuji FinePix F50fd, bo FZ50 to Panasonic.
    Na stronie http://www.photographyblog.com/revie...ix_f50fd_3.php są przykładowe fotografie z F50fd, i jeśli chcesz powiedzieć, że to inna bajka w dziedzinie obrazowania - to masz rację, ale to nie ta lepsza bajka, a wręcz odwrotnie. Ponadto zapewne wiesz, ile można wyciągnąć z RAWa.

Chyba producenci sprzętu trochę się pogubili.
    Słynąca z nowatorskich rozwiązań firma Panasonic, zamiast wprowadzić mniej szumiącą matrycę zwiększyła liczbę megapikseli kładąc na łopatki skądinąd dobrą kamerę kompaktową LX1 i zastępując ją LX2, o większej liczbie megapikseli.
    Fuji miał świetny aparat f 30/f31 fd, który zbierał same najlepsze recenzje, więc dołożył megapkseli i teraz f40/f50 już nie nadaje się do niczego i nikt go nie chce kupić.
    Nawet Canon uległ temu absurdalnemu wyścigowi megapikseli i zamiast ulepszyć G7, dołożył megapikseli czyniąc zakup G9 bardzo problematycznym.
    Chciałbym kupić jakiś dobry kompakt, jako dyżurny zastępca DSLR, wożony w schowku auta, ale zupełnie nie wiem, co kupić.
    Ostatnio myślałem o G9, ale po przeczytaniu ostatnich recenzji już mi przeszło.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

...jako zastępca DSLR, a do czego konkretnie? Bo ja np. spokojnie trzaskam z ręki foty moim współpracownikom przy ISO 800, we wnętrzach przy świetle żarowym i rezultaty są dobre.

Wchodzi powoli kompakt Sigmy DP1, z matrycą APS-C, może być ciekawie

Domyślnie

No to niekoniecznie Sigma, bo i Ricoh w klasie "pseudo-Leica" tez zaproponowal kompakt. Sigma-oczywiscie znam tylko rozne testy-swoja kosmiczna matryca nie powala.

Najnowsza lustrzanke widzialem w prasowych testach zestawiona z 20D... i byly conajmniej porownywalne. Foveon nie przeklada sie na matryce 14Mpix a raczej na 8. Ale zgadzam sie, ze mala Sigma robi szum w prasie photo... ale jezeli wspierana jest softem tak dupnym jak w lustrze, to moze wydajac wieksze pieniadze juz lepiej Leica?

...jezeli nie chodzi o wielkosc aparatu to jednak lepiej lustro.

Sam wciaz mam od 2004r G5 i wiem, ze do martwej natury i makro to naprawde fajny aparat.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    ...jako zastępca DSLR, a do czego konkretnie? Bo ja np. spokojnie trzaskam z ręki foty moim współpracownikom przy ISO 800, we wnętrzach przy świetle żarowym i rezultaty są dobre.

Wchodzi powoli kompakt Sigmy DP1, z matrycą APS-C, może być ciekawie

Nie o to mi chodziło.
    Mam na myśli kompakt do noszenia w kieszeni, albo do wożenia w schowku auta, do czego DSLR zupełnie się nie nadaje.
    Nie zawsze mogę i chcę nosić ze sobą mój 30D i obiektywy.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie

sempoo - tak, ryplo mi sie z nazwą. a co do sampli z netu..wiesz, wole jednak polegac na opinii opierajacej sie na wlasnym doswiadczeniu. a moje doswiadczenie jest takie, ze szumy w fuji od 400 w gore sa znosne i maja ladna analogowa fakture. w g9 nihuhu. jasne, zapewne wiem co mozna wyciagnac z rawa, tyle ze C1 PRO raczej nigdy nie bedzie saportowac G9 a ACR nie byl jeszcze uaktualniony zeby hulac z tym mikrusem....wiec poki co zostaje gdybanie w stylu ogladania sampli z netu. czego nie znosze.
    jako ze na prawde ogromnie potzrebuje czegos co sie miesci w kieszeni bez konecznosci liczenia sie z milionem kompromisow poki co zostane przy duecie contax t2 + minolta dimage 5400
    pozdrawiam,
    zby

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

@zby
    Najnowszy ACR supportuje już G9. Szumy z G9 z RAWów przy ISO >400 po Noise Ninja są akceptowalne, oczywiście to nie jest Nikon D3, ale jest dobrze. A jpg to ja serdecznie dziękuję :neutral:

@Obiektyw
    A mógłbyś przylinkować do tych testów Sigmy DP1 ?

Domyślnie

@Obiektyw
    A mógłbyś przylinkować do tych testów Sigmy DP1 ?[/QUOTE]

Zaraz dostane bana, ale skoro dyskutujemy o modelu innej marki porownywalnym z G9

To niestety bylo na papierze w Reponses Photo w numerze 182 z maja.
    I jak pisze w poscie chodzilo o lusttrzanke SD14, ktory jakoscia zdjec i ergonomia nie powala (no ale DP1 dziedziczy po niej matryce to pisze).

jako minusy wymieniono:
    -powolnosc aparatu
    -niewiele funkcji jak na aparat walczacy w kat.semi pro
    -spadek jakosci zdjec powyzej 400iso
    -bardzo slabej jakosci JPGi koniecznosc korzystania z RAW (jpg w SD14 produkowany jest jakism kiepskim algorytmem zaskakujacym plackami kolorow i kolorowymi artefaktami)
    -brak opcji RAW+JPG
    -ekranik o slabych parametrach wyswietlania
    -wspolczynnik cropa az 1,7

Dorzucono jeszcze jakies uwagi co do ogolnej ergonomii np przy zmianach opcji przyciskiem FUNC trzeba rownoczesnie krecic pokretlem... a jak puscisz niechcacy FUNC jestes juz w innym menu itd

Generalnie 14Mpix to bajka. Raczej odpowiednik 8Mpix. Zreszta rzuccie okiem na duze reklamy SD14 w prasie. Pory naskorze modelki iskrza juz nterpolacja.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli że Sigmy słabawe...

Ciekawe, kiedy doczekamy się semi-pro kompatku z prawdziwego zdarzenia - małego ale z porządną, niskoszumną matrycą.

Może w G11?

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów