Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 160

Wątek: Canon G9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Awatar mefhistoo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Posiadam od kilku dni Canona G9 ( obecnie przechodzi faze testów) jeśli ktoś ma jakies pytania co do tego sprzętu chętnie odpowiem.
    Zdjęcia robi fotograf, nie aparat

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mefhistoo Zobacz posta
    ( obecnie przechodzi faze testów)
    A po co?

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po miesiącu strzelania G9 mogę powiedzieć, że jest to udany aparat. Przy odrobinie chęci da się nim zrobić bardzo dobre fotografie, zwłaszcza te bardziej statyczne. Oczywiście zakładając, że używamy RAW, a nie jpg. Jest np. opcja self-timera, w którym można ustawić nawet do 10 ekspozycji następujących w jednym ciągu. To jest bardzo przydatne szczególnie w fotografii nocnej - używając techniki uśredniania można osiągnąć obraz o znikomym szumie, jak na kompakt. W pomieszczeniach przy świetle żarowym, dzięki IS - daje się fotografować ludzi (ISO 800). Wprawdzie szum jest bardzo silny, ale są to jeszcze użyteczne foty (po zmniejszeniu, na monitorze nie są złe). Ostrość i rozdzielczość oceniam wysoko - na surowych rawach przy ISO 80 jest rejestrowanych sporo detali. Daje się we znaki szum w cieniach. Aparat ma bardzo przyjemną ergonomię - zwłaszcza pokrętło regulacji się przydaje, budowę i uczucie trzymania go w dłoni też należy ocenić wysoko.
    Gdy tylko był jeszcze mniejszy...

Ogólnie duży plus.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Po miesiącu strzelania G9 mogę powiedzieć, że jest to udany aparat. Przy odrobinie chęci da się nim zrobić bardzo dobre fotografie, zwłaszcza te bardziej statyczne. Oczywiście zakładając, że używamy RAW, a nie jpg. Jest np. opcja self-timera, w którym można ustawić nawet do 10 ekspozycji następujących w jednym ciągu. To jest bardzo przydatne szczególnie w fotografii nocnej - używając techniki uśredniania można osiągnąć obraz o znikomym szumie, jak na kompakt. W pomieszczeniach przy świetle żarowym, dzięki IS - daje się fotografować ludzi (ISO 800). Wprawdzie szum jest bardzo silny, ale są to jeszcze użyteczne foty (po zmniejszeniu, na monitorze nie są złe). Ostrość i rozdzielczość oceniam wysoko - na surowych rawach przy ISO 80 jest rejestrowanych sporo detali. Daje się we znaki szum w cieniach. Aparat ma bardzo przyjemną ergonomię - zwłaszcza pokrętło regulacji się przydaje, budowę i uczucie trzymania go w dłoni też należy ocenić wysoko.
    Gdy tylko był jeszcze mniejszy...

Ogólnie duży plus.

Jak wynika z dostępnych publikacji, w poprzedniku tego modelu pewnym problemem były szumy.
    Decydenci firmy Canon zadali więc sobie pytanie:
    - Czego oczekuje nabywca po następnym modelu ?
    Odpowiedzieli sobie sami bardzo logicznie:
    - Nabywca oczekuje większej liczby pikseli !
    I tak zwiekszyli liczbę pikseli, a efekty nie dały na siebie długo czekać, co widać w przypadku G 9.
    Amen.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Awatar mefhistoo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A po co?
    Choćby po to bym sie z nim bliżej poznał

Awatar mefhistoo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam "jedną" uwage co do materiałów z jakich zrobiono obudowe G9. Pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. jednak przy bliższym zapoznaniu sie...hmm.
    Obudowa magnezowa pokryta plastikiem. Ta czść plasiku która znajuje sie od frontu uważam, że jest niezbyt dobrze zespolona ze szkieletem aparatu.
    Jako, że to zaawansowany kompakt, ma możliwość zamontowania dodatkowej optyki (konwerterów) np. szerokokątny WC-DC58B 0,75x szkło jest sporych rozmiarów (97mm średnicy) i zarazem wagi 365g oraz tele TC-DC58C podobnej wagi. Oba szkła bardzo solidnie wykonane, nie można się do niczego przyczepić, jednak wspomniane konwertery mocuje się do korpusu za pomocą adaptera LA-DC58H który to jest wykonany z PLASTIKU:-) w efekcie podczas trzymania takiego zestawu słychać trzaski adapter wygina sie, minimlnie ale jednak, dodatkowo ocierając o plastik wokół "bagnetu" dodatkowo trzeszczy jak stare krzesło :-)... za sam adapter canon sporo sobie liczy jednak jego praktyczne zastosowanie (moim zdaniem) jest raczej mówiąc delikatnie średnie. Ogólne wrażenia z mechanicznego połączenia tego zestawu negatywne.
    Rozwiązaniem może być zaminnik dla LA-DC58H, konkurencja robi je z solidnego aluminium. Może nie jest tak estetyczny jak orygina ale przynajmniej sztywny bo z metalu.
    Jeśli już jestem przy temace mocwania dodatkowego osprzętu do G9... uzywam G9 wraz z lampą 580EXII ok 450g z 4 akumulatorami. Stopka w tej lampie jest jak wiadomo metalowa, więc daje to bardzo solidne połączenie z małym korpusem G9, nie mam w tym punkcie żadnych zastrzeżeń.
    Noszenie jednak G9 z tak dużą lampą na pasku na szyi jest kłopotliwe, grawitacja robi swoje a wysoko położony środek ciężkości obraca zestaw lampą do dołu. No ale to tylko kompakt:-)

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Jak wynika z dostępnych publikacji, w poprzedniku tego modelu pewnym problemem były szumy.
    Decydenci firmy Canon zadali więc sobie pytanie:
    - Czego oczekuje nabywca po następnym modelu ?
    Odpowiedzieli sobie sami bardzo logicznie:
    - Nabywca oczekuje większej liczby pikseli !
    I tak zwiekszyli liczbę pikseli, a efekty nie dały na siebie długo czekać, co widać w przypadku G 9.
    Amen.
    Pozdrówka
    Wszystkie kompakty szumią, generalnie z powodu małej matrycy. A tu jeszcze 12Mpx... Ale niskie ISO są ok, a rozdzielczość świetna!

Pozostaje nadzieja, że w G10 nie będzie sensu zwiększania liczby pikseli - polepszą więc matrycę zmniejszając szumy. Ale ja wtedy będę już przy DSLR :P
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mefhistoo Zobacz posta
    Choćby po to bym sie z nim bliżej poznał
    To rób zdjęcia a nie testy .

Awatar mefhistoo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie