Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 160

Wątek: Canon G9

Coś już napisał

Domyślnie

WItam wszystkich- jestem tu poraz pierwszy ale pstrykam amatorsko jzu od jakiegoś czasu. Nalezę obecnie do stajni Canona ale miałem także sprzęt Nikona którego bardzo miło wspominam
    Wracajac do tematu.

Miałem G7 którego sprzedałem a od tygodnia posiadam model G9. Jak ktoś słusznie zauważył- praw fizyki nie da się nagiać. Duża matryca i jasna optyka z zakresem zoomu 6x to w konstrukcji typu G9 utopia. ALbo szkło będzie jasne, albo długie. Przy matrycy mamy dylemat pt ilość pixeli vs. czułość matrycy.
    Jedni wolą zdjecia 12 Mpix bo focą na dworze /nie potrzebują wysokich iso/, inni będą psioczyć na wysokie szumy przy ISO 800 ponieważ pstrykają często o zmierzchu zdjecia w 5 Mpix.
    Nie ma idealnego aparatu ... no, moze poza 3d markiem III

Mimo wszystko - jestem z zakupu zadowolony- głównie dlatego że dokonywałem go świadomie. Miałem pełen obraz wszystkich + i - jakie oferuje ten model i w moim profilu użytkowania - G9 był tym czego potrzebuję.
    Obecnie mam 3 aparaty - na różne okazje. SONY serii T czyli keiszonkowa, cieniutka "małpka" która znakomicie sprawdza się na wczasach, jest też lustro 40D Canona które nadaje się do bardziej ambitnego focenia ale ma ogromną wadę pt waga i rozmiary. Gdzieś pomiedzy tymi dwoma aparatami była luka którą doskonale wypełnia G9. Zdjecia robi wg mnie bardzo udane. Podoba mi się jego metalowy korpus, design a'la 80's, funkcje manualne. Matryca mogłaby mieć jednak rzeczywiscie 6-7 Mpix - byłoby to wystarczające dla 90% użytkowników tego modelu dając przy tym komfort korzystania z wyższych czułości ISO bez obaw o wysokie szumy jak to jest obecnie /wg mnie graniczne dla tego aparatu jest 400 iso/

Wiem że to co napiszę poniżej raczej nie powinno mieć miejsca (test porównawczy) z uwagi na to że dopusciłem się porównania sprzetu który należy do 2 różnych kategorii tj kompakt (to nic że zaawansowany) oraz lustrzanka z prawie 4 krotnie większym elementem światłoczułym. Test jednak postanowiłem zrobić z ciekawości- po rostu dla siebie
    Otóż przy ISO 200 w G9 poziom szumów jest porównywalny do ISO1600 w 40D (wykres) Proszę to traktować wyłącznie jako ciekawostkę przyrodniczą ale być może pomocną dla tych posiadaczy G9 którzy chcą sobie sprawic także "poważny" sparat. Nigdy jednak nie będę nikogo zachecał do sprzedaży G9 i zamiany na lustro. To 2 zupełnie inne swiaty, rózne konstrukcje i rózne targety rynkowe - wzajemnie się uzupełniające. W G9 poważnym plusem jest na pewno możliwość kręcenia filmów w bardzo dobrej jakosci na coraz tanszych kartach pamieci. Obliczyłem że na karcie 32 GB da się zarejestrować ponad 2 godziny filmu w dobrej jakosci (640x480 30kl/sec) oraz parę tysiecy fotografii. Na wakacje jak znalazł. No i mamy kamerę i aparat w jednej obudowie....
    Ostatnio edytowane przez michobo ; 05-06-2008 o 12:06

andalemono
    Guest

Domyślnie

Witam,

troche amatorki z G9 na czasie ;-)

Cała Polska widziała...

... że nie mamy kim grać.

Żal chłopaków.
    i
    [^<< klik 8mb]

Szumi mocno, ale to wciąż udany kompakt i próżno szukać alternatywy w tej cenie. Potem są już tylko lustra.
    No i przede wszystkim z 400/40d nawet z 18-55 nie chcieli wpuszczać i kierowali do depozytów. O obiektywach tele nie było co marzyć.

Jak jest potrzeba, to mam troche amatorskiego euro w surowym 4000x3000
    jak tu po kliku:

Pozdr
    Ostatnio edytowane przez andalemono ; 18-06-2008 o 20:39

trzeciafaza
    Guest

Domyślnie

na moje umiejetnosci to canon g9 starcza sto procent moze kiedys potem dojrzeje do lustrzanki...

tymczasem www.trzeciafaza.ownlog.com wiecej
    a tu kilka przykladow jego pracy

magenta
    Guest

Domyślnie kupiłam sobie G9..

od dzis jestem posiadaczka G9. chcialabym napisac... szczesliwa..
    Okazalo sie, ze jest to wersja amerykanska - ladowarka nie ma kabla a wtykana jest bezposrenio do gniazdka. Wtyczka jest amerykanska. Jest oczywiscie przejsciowka, a wiec to nie stanowi problemu. Dodam, ze menu i instrukcja sa w jezyku polskim.

Przy naciskaniu spustu aparat wydaje ciche turkutanie (chyba to najodpowiedniejsze okreslenie). Nie chodzi oczywiscie o odglos migawki. Nie wiem czy G9 tam ma, czy ja niefartownie trafilam....

Dodatkowo zalaczona instrukcja nie jest oryginalna instrukcja Canon. Serwisem zajmuje sie firma MJ-Foto z Krzywickiego w Warszawie, ktora nie figuruje na stronie canon.pl jako serwis autoryzowany.

co o tym sadzicie? znacie taki serwis? co zrobic z takim aparatem? oddac poki jeszcze moge (zakup z sklepie internetowym)?
    poradzcie prosze co zrobic bo jestem rozkosznie nieporadna ))
    Ostatnio edytowane przez magenta ; 10-07-2008 o 23:29

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

MJ-Foto to do niedawna największy dystrybutor detaliczny Canon Polska. Ale czasy się zmieniły, teraz nawet im się już nie opłaca. Firma ta jest właścicielem sieci sklepów ABfoto i można ją z powodzeniem traktować jako wiarygodną.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magenta Zobacz posta
    Okazalo sie, ze jest to wersja amerykanska - ladowarka nie ma kabla a wtykana jest bezposrenio do gniazdka. Wtyczka jest amerykanska. Jest oczywiscie przejsciowka, a wiec to nie stanowi problemu.
    No dobra, dobra. Przejściówka przejściówką, ale co z różnicą napięcia?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

98% mainstreamowego sprzetu elektoronicznego jest przystosowana do obu napiec wiec nie siej paniki...

Bywalec
    Miasto
    Wawa-Szmulki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    No dobra, dobra. Przejściówka przejściówką, ale co z różnicą napięcia?
    Ladowarka jest impulsowa, zatem napiecie oraz czestotliwosc (o czym zapomina duuuzo ludzi) nie stwarza problemow.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magenta Zobacz posta

Przy naciskaniu spustu aparat wydaje ciche turkutanie (chyba to najodpowiedniejsze okreslenie). Nie chodzi oczywiscie o odglos migawki. Nie wiem czy G9 tam ma, czy ja niefartownie trafilam....

....... jestem rozkosznie nieporadna ))
    Ciche a nawet b.ciche "turkutanie ' po nacisnieciu spustu słychac w moim G9 również.Cos sie tam uruchamia w srodku.IMHO żaden powód do niepokoju.Pozostałe wymienione problemy to też emocje pozakupowe.To dobry sprzet wiec bierz sie za zdjecia,nie ma powodów do zmartwienia.
    To ostatnie zdanie najbardziej mi się podoba z Twojej wypowiedzi,no,no....
    Pozdrowienia :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez trzeciafaza Zobacz posta
    no w sumie
    to zacznijmy od początku

1. tulejki z filtrami np polaryzacyjnym - czy warte zachodu? efekt piorunujący czy to samo zrobię w photoshopie?
    2. osłona przeciwsłoneczna - w jakich warunkach przydatna czy więcej zamieszania nić*pożytku?
    3. tele i szeroki - czy nie tracą zdjęcia na jakości nic przy ich użyciu?
    4. osłona na ekranik - konieczna aby dbać*o aparat czy to tylko gadżet?
    5. jaka lampa optymalna dla możliwości aparatu? wiem, że możliwe są od 220 do 580 ex?
    1. tulejki z filtrami np polaryzacyjnym .....Efekt polaryzacji przy stosowaniu filtra zależy od niego oraz warunków w jakich robisz fotkę.B czesto zaskakuje i zachwyca.W photoshopie wszystko zależy od Ciebie i programu.[Prochu pewnie nie wymyślisz :-) ].Ale tulejka z filtrem przydaje sie bardzo w trudnych warunkach.Teleskopowo chowajacy sie [CZĘSTO] obiektyw zabiera ze sobą do wnetrza rózne rzeczy:deszcz,piasek na plaży,kurz itp.Przednia soczewka trudna do dokładnego czyszczenia .Ponadto ja noszę aparacik na pasku na ramieniu mniej więcej pod łokciem.[ nie widac bestii w ogóle ,wiec nie ploszy przeciwnika ]Delikatny obiektyw bez ochronnej tulejki łatwo uszkodzic przy uderzeniu o cokolwiek ,tulejka pracuje w pewnym stopniu jako osłona przeciwsłoneczna ,ktora na pewno warto mieć,to nie gadżet.Lampa,no cóż najlepsza pozostaje najlepsza, niezależnie od aparatu jakim fotografujemy.Kazda dodatkowa jest nieporęczna wiec spokojnie uzywam EX 580.Mam tele izdjęcia nieznacznie oczywiscie słabsze.To przecież bardziej soczewki nasadkowe niż drugi obiektyw.Ale dla mnie problem w tym że jesli mam zabierać do malutkiego kompaktu malą torbę z wyposazeniem to wolę wziąść 5d + 24-105 IS i przy podobnym bagażu mam sprzęt lepszy.Największą zaletą G9 jest jego kompaktowośc,jeśli zaczniemy robic z niego sprzet z oddzielnym systemem do noszenia to kompaktowość ,dyskrecja,szybkość znika.Pozdrawiam :-)
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 11-07-2008 o 09:35 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Czy Koledzy porównywali przed zakupem G9 z S5IS bądź z produktami konkurencji
    Sam staje prze wyborem zabawki dla Kobiety i się głowie - bo ja inaczej na to patrzę (dla siebie dołożyłbym parę stówek i kupił lustro nawet używane) ale jak wiadomo nie o to chodzi.
    Myślałem o Fuji S9600, Lumixach i innych takich :wink:.
    Chdzi mi o to czy kupując najdroższy kompatk canona zauważę różnicę w jakość fot w stosunku do czegoś tańszego, czy AF będzie szybszy.
    Chcę kupić coś dobrego, ale nie chce wywalić kasy w błoto.Raw wiadomo że się przyda ale i tańsze cykadełka konkurencji go mają.
    Użytkowników, bądź osoby które mają porównanie fizyczne prosiłbym o podpowiedź.
    Dzięki z góry.
    5D + L

Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów