WItam wszystkich- jestem tu poraz pierwszy ale pstrykam amatorsko jzu od jakiegoś czasu. Nalezę obecnie do stajni Canona ale miałem także sprzęt Nikona którego bardzo miło wspominam
Wracajac do tematu.
Miałem G7 którego sprzedałem a od tygodnia posiadam model G9. Jak ktoś słusznie zauważył- praw fizyki nie da się nagiać. Duża matryca i jasna optyka z zakresem zoomu 6x to w konstrukcji typu G9 utopia. ALbo szkło będzie jasne, albo długie. Przy matrycy mamy dylemat pt ilość pixeli vs. czułość matrycy.
Jedni wolą zdjecia 12 Mpix bo focą na dworze /nie potrzebują wysokich iso/, inni będą psioczyć na wysokie szumy przy ISO 800 ponieważ pstrykają często o zmierzchu zdjecia w 5 Mpix.
Nie ma idealnego aparatu... no, moze poza 3d markiem III
Mimo wszystko - jestem z zakupu zadowolony- głównie dlatego że dokonywałem go świadomie. Miałem pełen obraz wszystkich + i - jakie oferuje ten model i w moim profilu użytkowania - G9 był tym czego potrzebuję.
Obecnie mam 3 aparaty - na różne okazje. SONY serii T czyli keiszonkowa, cieniutka "małpka" która znakomicie sprawdza się na wczasach, jest też lustro 40D Canona które nadaje się do bardziej ambitnego focenia ale ma ogromną wadę pt waga i rozmiary. Gdzieś pomiedzy tymi dwoma aparatami była luka którą doskonale wypełnia G9. Zdjecia robi wg mnie bardzo udane. Podoba mi się jego metalowy korpus, design a'la 80's, funkcje manualne. Matryca mogłaby mieć jednak rzeczywiscie 6-7 Mpix - byłoby to wystarczające dla 90% użytkowników tego modelu dając przy tym komfort korzystania z wyższych czułości ISO bez obaw o wysokie szumy jak to jest obecnie /wg mnie graniczne dla tego aparatu jest 400 iso/
Wiem że to co napiszę poniżej raczej nie powinno mieć miejsca (test porównawczy) z uwagi na to że dopusciłem się porównania sprzetu który należy do 2 różnych kategorii tj kompakt (to nic że zaawansowany) oraz lustrzanka z prawie 4 krotnie większym elementem światłoczułym. Test jednak postanowiłem zrobić z ciekawości- po rostu dla siebie
Otóż przy ISO 200 w G9 poziom szumów jest porównywalny do ISO1600 w 40D (wykres) Proszę to traktować wyłącznie jako ciekawostkę przyrodniczą ale być może pomocną dla tych posiadaczy G9 którzy chcą sobie sprawic także "poważny" sparat. Nigdy jednak nie będę nikogo zachecał do sprzedaży G9 i zamiany na lustro. To 2 zupełnie inne swiaty, rózne konstrukcje i rózne targety rynkowe - wzajemnie się uzupełniające. W G9 poważnym plusem jest na pewno możliwość kręcenia filmów w bardzo dobrej jakosci na coraz tanszych kartach pamieci. Obliczyłem że na karcie 32 GB da się zarejestrować ponad 2 godziny filmu w dobrej jakosci (640x480 30kl/sec) oraz parę tysiecy fotografii. Na wakacje jak znalazł. No i mamy kamerę i aparat w jednej obudowie....![]()