Zobacz wyniki ankiety: Czy udało Ci się zarysować szkło jakiegoś obiektywu fotograficznego:

Głosujących
203. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 55 z 55

Wątek: Czy udało Ci się porysować obiektyw?? [ankieta]

Dopiero zaczyna Awatar Wawrzyniec Pruski

Domyślnie

Nie. W latach 80-tych biorąc na cel grupkę pozujących kolegów jeden z nich właśnie skończył jeść jabłko i postanowił rzucić we mnie. Trafił idealnie w 10, tzn. w środeczek Heliosa na Zenicie. Byłem załamany. Poszedłem do małego rzemieślniczego punktu napraw aparatów, gość posypał jakimś białym proszkiem, po czym zgarnął wszystko pędzelkiem i było po sprawie.
    Dziś chodząc w plenerze, kiedy nic nie focę mam manię delikatnego sprawdzania paluchem (nie patrząc) czy jest założony dekiel. No i czasem nie jest i wtedy łapa na szkle.
    EOS 30D | Tamron 17-50 f2,8 XR Di-II Asp | Canon EF 70-200 f4 USM L | Speedlite 430EX | SanDisk Extreme III 2GB | Canon EF-S 18-55 f3,5-5,6 | CANON G5 | ZENIT TTL | Zorki 4 |

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

tak 18-55 na samym poczatku zabawy na przedniej soczewce miedzy plastik a szko wszedl jakis dlugi babroch i chcialem go wycignac penseta porazka.... babroch zostal a na szkle zadrapanie, na zdjecia nie wplywa {przy kicie to nawet trudno stwierdzic] ale przestroga pozostala aby nie bawic sie twardymi przedmiotami w okolicy szkla ....
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

...jestem w mniejszości , ale porysowałem nikkora 24 mf...na plaży
    obecnie na mój zoom zakręciłem hoye uv i soczewki nie czyściłem nigdy (czyli przeszło rok) natomiast filtr dmucham, przecieram chusteczkami papierowymi a nawet myję pod wodą i rys nie stwierdzm:-)
    CANON...

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Nie, zawsze staram się mieć założony filtr.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Zawsze z filtrem.Nie zauważyłem negatywnego wpływu UV-ki na mój fotogeniusz:smile: Obiektywów jak dotąd udało sie nie porysować.Czesto czyszczę filtry i wolę je czyscic jak obiektywy.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów