Zobacz wyniki ankiety: Czy udało Ci się zarysować szkło jakiegoś obiektywu fotograficznego:

Głosujących
203. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Czy udało Ci się porysować obiektyw?? [ankieta]

Domyślnie

Wszystko zalezy od sytuacji (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to jak juz tak trzymacie (szyja, reka) to przeciez sa dekle, zalozenie to chwilka, fotne co mam fotnac i zakladam dekiel.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    No to jak juz tak trzymacie (szyja, reka) to przeciez sa dekle, zalozenie to chwilka, fotne co mam fotnac i zakladam dekiel.
    A ja myślałem, że dekla używa się do sprawdzania szumów na 3200ISO@30"
    A na poważnie... to mi się udało zrobić ryskę na Heliosie 44-2 podczas odkręcania przedniej soczewki. Było to tym boleśniejsze, iż kupiłem idealny (w sensie bez uszkodzeń soczewek) egzemplarz.
    A jeśli chodzi o używanie aparatu na co dzień, to nigdy nie zarysowałem. Nie mam okazji :smile:

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie

Nie mam żadnych filtrów ochronnych i nie mam też żadnych rys na soczewkach.... mikro ryski jedynie na osłonach przeciw słonecznych, których zawsze używam
    Czarna skrzynka firmy C

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    Z obiektywami się specjalnie nie pierzczę, dmucham gruchą i przecieram szmatką z irchy, a czasami rękawem jak mam awaryjną sytuację na ślubie.
    Heh Niezle. Wyobrazam sobie, ze mozna miec czasami "awaryjna sytuacje" i w ostatecznisci wytrzec obiektyw rekawem, ale na SLUBIE??? Serca nie masz :grin:
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

A mi sie udało porysowac sigme - ale na skutek upadku z 0,5 metra wysokości a potem turlikaniu sie po stoku jakies 30 metrów - jedna mała ryska ( brak efektów na zdjęciach . Natomiast co do czyszczenia szkieł to osobiście widziłem kilka obiektywów z mikroryskami na powłokach antyodblaskowych więc mimo ze one wpływu na zdjęcia nie maja rękawem wole nie czyścić

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Pytanie jest o twardość szkła. Trzbaby zrobić listę materiałów twardszych (z diamentem na czele) i przeanalizować jakie jest prawdopodobieństwo kontaktu tychże z optyką w normalnej pracy fotografa. Myśle że prawdopodobieństwo porysowania jest daleko mniejsze niż całkowitego stłuczenia i połamania szkła wraz z obudową w razie poważnych wypadków. - Co zresztą potwierdza ankieta. A że niektóży mieli wyjątkowego pecha...
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

nie zarysowałem nigdy szkła ale udalo mi się kiedyś z badziewnego zooma zetrzeć powłoki

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drozdi Zobacz posta
    Heh Niezle. Wyobrazam sobie, ze mozna miec czasami "awaryjna sytuacje" i w ostatecznisci wytrzec obiektyw rekawem, ale na SLUBIE??? Serca nie masz :grin:
    Już się tłumacze.

1 min do otrzepin, zmieniam obiektyw na szerokokątny, czekam grzecznie na stanowisku, cyknołem 1 fote przed jeszcze testowo a tu- mydło! okazało się, że cała przednia soczewka zaparowana, plecak ze szmatką na 2gim końcu restauracji... to jest własnie awaryjna sytuacja

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Najlepsza ochrona to tulipan - chroni przed niechcianymi promieniami słońca, deszczem i ludźmi

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów