Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: camera obscura

Domyślnie camera obscura

czy ktoś z was ma doświadczenia z taki pudełkiem z dziurką... jak coś takiego zbudować A co ważniejsze z czego to mozna zbudowć, bo zwykły karton chyba nie bedzie sie zabardzo nadawł. Co najlepiej używać jako rejestratora (papier foto czy moze negatyw) czekam na jakieś podpowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: camera obscura

Cytat Zamieszczone przez zabol
    Co najlepiej używać jako rejestratora (papier foto czy moze negatyw) czekam na jakieś podpowiedzi.
    Ja to co Matrycę oczywiście

Domyślnie

hehehe.... ale moze jakieś bardziej realne porady

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tak sobie pomyślałem, że kto wie, czy nie opłacałoby się kupić jakiej najtańszej kamerki internetowej, lub czegos w tym rodzaju...

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

rozumiem, ze chcialbys wymontowac matryce z kamerki? Tylko jak tym pozniej operowac, bo podejzewam ze jest ona maksymalnie wielkosci znaczka . Ale jakby tak miec 9 kamerek, albo 16, albo...
    Mysle ze papier fotograficzny i ciemnia w lazience powinno byc OK.

Jak bedziesz mial jakies rezultaty to sie pochwal.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ależ to jest jak najbardziej realna porada Widziałem na sieci co najmniej dwie strony ludzi opisujących otworkowe 10D z przedziurawionym dekielkiem

Domyślnie

hmmm... ciekawy pomysł. Tylko ze to zancznie skomplikowało by to konstrukcje takiej camery obscury. (nie mam zielonego pojęcia o elektronice) no i pewnie jakość otrzymanych obrazów była by znacnzie gorsza niżeli z negatywu. No tak coś za coś - 100% była by tańsza exploatacaj i mozna by więcej popróbować

[ Dodano: 01-04-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Widziałem na sieci co najmniej dwie strony ludzi opisujących otworkowe 10D z przedziurawionym dekielkiem
    Jak narazie nie dorobiłem sie cyfrowego body ale mam 50'tke. W takim razie po co budować puszkę z dziurką. Jako puchy moge uzyć eos 50 i wystarczy tyko rzobić w czyms dziurke i przymocować w miejscu gdzei powinien znajdować sie obiektyw.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Moj ojciec w czasach mlodosci samemu zbudowal CO (co jest banalnie proste), a jako materialu swiatloczulego uzyl jakas szmate bawelniana zabarwiona samodzielnie jakims niebieskim barwnikiem. Z tego co pamietam z opowiesci czas ekspozycji cos okolo 4-5 tygodni + utrwalanie w jakiejs kapieli z octem. Efekt byl ponoc cakiem fajny.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Domyślnie

Pszczola jak mozesz to zapytaj ojca jak zrobił tą substancje światłoczułą.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Niestety nie moge, ojciec nie zyje od kilku lat. Ale moze osobom zaprzyjaznionym z chemia pomoze ponizszy link.

http://www.retsat1.com.pl/michauer/c...ne/mat_wys.pdf
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów