Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: camera obscura

Domyślnie

ok. dzieki za link cos napewno tam dla siebie znajde.

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

w kwietniowym chip foto będzie artykuł o otworkach, między innymi w cyfrówkach. Napisał go mój znajomy Jacek Lalak, który zna się na tych klockach całkiem nieźle. Sam zrobiłem już pare otworków i jest to na prawde świetna zabawa. Co do budowy, to radzę od razu robić na średni format lub błony ciętem oraz precyzyjnie obliczać i wykonywać samą dziurkę, lepiej zrbić dokładniej, bo różnica będzie taka jak kit i L. Powodzenia przy budowie, informacji w necie na ten temat jest całkiem sporo.

Domyślnie

zrobiłem zupełną prowizorke. Wziąłem kawałek kartonu w nim maliteńka dziurka i przyklejiłem szczelnie czarną taśmą do body. Dziś oddaje film do labu. Jak coś z tego wyjdzie to sie pochwale

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

od tego w czym zrobisz dziurkę zależy jakość obrazu jaki otrzymasz - przy kartonie i maleńkim otworze trudno uzyskać gładką krawędź słyszałem żę najlepsze do tego celu są cienkie blachy aluminiowe lub miedziane

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Co, szukac sie Wam nie chce? Juz kiedys podawalem przepis na otworkowe 10D

http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=1414

Zgadza sie - brzegi otworka musza byc bardzo rowne wiec karton to bardzo zly pomysl. Cienka, twarda blacha stalowa da chyba najlepsze rezultaty.

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

ale w aluminium czy miedzi łatwiej zrobić ładny otwór niż w stali

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wszystko zalezy od mocy lasera wykorzystywanego do dziurkowania ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Domyślnie

mieliście racje, wyszła mi zupełna kicha. Nic nie widać na tych fotach... zupełnie NIC
    teraz będę próbował z innym materiałem niż karton. może wystarczy wysmażyć dziurkę rozgrzaną szpilką w pokrywce którą zakłada sie na body w miejce obiektywu??

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Pokrywka jest za gruba. Im cienszy material tym lepiej. Cienka folia aluminiowa albo blaszka...
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabol
    mieliście racje, wyszła mi zupełna kicha. Nic nie widać na tych fotach... zupełnie NIC
    teraz będę próbował z innym materiałem niż karton. może wystarczy wysmażyć dziurkę rozgrzaną szpilką w pokrywce którą zakłada sie na body w miejce obiektywu??
    Myślę że podstawowa rzecz to otwór o odpowiedniej średnicy. Oblicza się ją z tak zwanej formuły Rayleighsa z wzoru

r= 1,9 pod pierwiastkiem x razy długość fali świetlnej

gdzie r to średnica otworka
    x to odległość otworka od materiału światłoczułego (czyli matrycy w cyfrze)
    długość fali to 0,00055 mm

a przysłonke obliczysz f=x/r
    gdzie x to odległość otworka od matrycy a r średnica otworka

Walcz

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów