Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 120

Wątek: Matówka do 40D - ile kosztuje

nikonman
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wg mnie warte jeśli czasem ostrzysz ręcznie.
    Z naciskiem na "jeśli" . Bo w ja np jeśli już w 40D mialbym ostrzyć ręcznie to użyłbym Liveview - sporo dokładniej i jaśniej i jeszcze z powiększeniem, niż wizjerem.

http://www.focusingscreen.com - z Tajwanu. Ryzyko cła takie samo.
    Witam

Po wielu latach zmieniłem cały system z nikona ( stąd mój nick ) na canon-a i paru rzeczy szukam.
    Najbardziej nurtuje mnie jej jasność niestandardowych matówek w stosunku do podstawowej wersji. Dlaczego ? Ano dlatego ,że fokus działa idealnie dla dziury 5,6 nie mniejszej.
    Ja mam 400mm/ 5,6 i troszkę się obawiam ,że jeżeli matówka jest ciemniejsza to może pogorszyć dokładność AF.
    A może sie mylę i matówka nie ma nic wspólnego z czujnikami AF ?

Przemek

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikonman Zobacz posta
    A może sie mylę i matówka nie ma nic wspólnego z czujnikami AF ?
    Dokładnie tak.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

nikonman
    Guest

Domyślnie

Dzięki Tomku za szybka odpowiedź ,jednak czujniki pomiaru znajdują się gdzieś w pryzmacie . Jeżeli matówki katzeyeptics są nieco ciemniejsze niż canon-owskie to przepuszczą one mniejszą porcję naświetlenia do czujników to tak jakbym miał otwór obiektywu bardziej domknięty. Jeżeli tak jest to w jakimś procencie na pewno wpływa to na szybkość AF. Gdy bym miał 400mm 2,8 nie martwiłbym się

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Czujniki AF znajduja sie w dolnej czesci aparatu, obraz na nie rzucany jest z lusterka pomocniczego znajdujacego sie pod glownym lustrem. Matowka nie bierze udzialu w dzialaniu AF. Te, ktore sie sciemniaja przy wiekszych przyslonach (szczegolnie te z klinem) moga jedynie przeklamywac automatyke pomiaru ekspozycji. Nalezy wtedy stosowac manualna kompensacje (na minus, jesli dobrze pamietam).
    .

nikonman
    Guest

Domyślnie

Dzięki. Znowu się czegoś mądrego dowiedziałem. 40D kupiłem pod 400-setkę ale czasami robię nocne fotki a wtedy klin jest wybawieniem. Ciekawe czy można dostać jakąś matówkę z klinem nawet bez trójpodziału która by nie oszukiwała ,ale to można ustawić jako swój program wprowadzając tam stałą kompensację.
    Ładne ptaki Darku też zamierzam się pobawić ,ale pewnie z mojej sigmy 400/5,6 mm Apo Makro nie uzyskam tej jakości. A może

Fajerwerki :

http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=35248

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Nalezy wtedy stosowac manualna kompensacje (na minus, jesli dobrze pamietam).
    A w przypadku oryginalnych alternatywnych matówek ustawiamy odpowiedni CF, aby aparat automatycznie dokonał kompensacji. Zresztą Katz Eye też to zaleca (i podaje zmierzone wartości kompensacji):

The Katz Eye™ focusing screen for the Canon 40D has little to no effect on light metering in Evaluative or Center Weighted metering modes. Partial and Spot metering modes are somewhat more affected, depending on conditions. We recommend use of the Ef-A selection in the camera’s focusing screen type custom function for most accurate results.
    http://www.katzeyeoptics.com/item--C...-prod_40D.html
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

nikonman
    Guest

Domyślnie

No to super. Jak z rakietą odpal i zapomnij . Czyli do każdej matówki podają jaką ustawić kompensację na stałe i trzeba ja zapisać jako swój CF. Czy 40d ma jakąś opcję i sam dokona kompensacji. Sory za pytania ,ale mam 40-stę od kilku godzin Już mi się spodobał . I jakoś nie tęsknię za nikonami których używałem przez 20 lat
    Ciekawe czy grupa ,która sie zbierała na grupowe zamówienie matówek już je zrealizowała.
    Jeżeli nie ,to jestem chętny.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

No to super. Jak z rakietą odpal i zapomnij . Czyli do każdej matówki podają jaką ustawić kompensację na stałe i trzeba ja zapisać jako swój CF.
    No niestety aż tak dobrze nie ma. Ten CF ma predefiniowane typy matówek Canona a nie wartość korekty ekspozycji.

IV-5: Focusing Screen
    0: Ef-A
    1: Ef-D
    2: Ef-S

Katz Eye podaje przetestowane korekty ekspozycji dla szkieł różnej jasności, poczytaj na ich stronie dokładnie.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

nikonman
    Guest

Domyślnie

Dokładnie to mógłbym poczytać gdyby mój angielski miał 2 nogi a nie 1.
    Jak zrozumiałem dla różnych obiektywów należy kompensacje ustawić indywidualnie ?
    A co z manualami gdy pracujemy na przysłonie roboczej ?

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Dokładnie to mógłbym poczytać gdyby mój angielski miał 2 nogi a nie 1.
    Jak zrozumiałem dla różnych obiektywów należy kompensacje ustawić indywidualnie ?
    A co z manualami gdy pracujemy na przysłonie roboczej ?
    Takie bardzo hasłowe tłumaczenie. "Nie jest wymagana" oznacza "mieści się w fabrycznej tolerancji".

* Evaluative Metering Mode: Our testing showed evaluative mode to be within factory tolerance for all lenses having a maximum aperture of f4.5 or larger (lower f number). AF lenses with a maximum aperture of f5.6 or slower (higher f number) will overexpose slightly. With an f5.6 AF lens, we recommend an exposure compensation of -2/3EV. Manual (non-CPU) lenses with a maximum aperture of f5.6 or slower (higher f number) will underexpose slightly. With an f5.6 non-CPU lens, we recommend an exposure compensation of +2/3EV.
    Matrycowy:
    Dla szkieł jaśniejszych niż f/4.5 korekta ekspozycji nie jest wymagana. Dla szkieł AF ciemniejszych niż f/5.6 korekta ekspozycji -2/3EV. Dla szkieł manualnych ciemniejszych niż f/5.6 korekta ekspozycji +2/3EV.

* Center Weighted Average (CWA) Metering Mode: Our testing showed CWA metering mode to be within factory tolerance for all lenses having a maximum aperture of f4.5 or larger (lower f number). Lenses with a maximum aperture of f5.6 or slower (higher f number) will underexpose very slightly. With an f5.6 lens, we recommend an exposure compensation of +1/3EV.
    Centralnie ważony:
    Dla szkieł jaśniejszych niż f/4.5 korekta ekspozycji nie jest wymagana. Dla szkieł ciemniejszych niż f/5.6 korekta ekspozycji +1/3EV.

* Partial Metering Mode: Our testing showed partial metering mode to be within factory tolerance for all lenses having a maximum aperture of f2.0 or larger (lower f number). Lenses having a maximum aperture smaller than f2.0 (lager f number) will show a shift toward increased exposure. The shift will be greater for lenses with smaller maximum apertures. When using partial metering mode, it is advisable to first take a test shot, check the histogram, and adjust exposure compensation as required. Starting points for exposure compensation are as follows: f2.8 lens: -1/3EV, f4.0 lens: -2/3EV, f5.6 lens: -1EV.
    Skupiony:
    Dla szkieł jaśniejszych niż f/2.0 korekta ekspozycji nie jest wymagana. Dla szkieł ciemniejszych niż f/2.0 wymagana jest korekta ekspozycji którą należy ocenić np. za pomocą histogramu, ze względu na skłonności do prześwietleń. Punktami wyjścia do określenia korekty mogą być, dla obiektywów:
    f2.8: -1/3EV,
    f4.0: -2/3EV,
    f5.6: -1EV.

* Spot Metering Mode: Our testing showed spot metering mode to be within factory tolerance for all lenses having a maximum aperture of f2.0 or larger (lower f number). Lenses having a maximum aperture smaller than f2.0 (lager f number) will show a significant shift toward increased exposure, with the shift increasing for lenses with smaller maximum apertures. Spot metering mode is not recommended when using a split prism focusing screen except with very fast prime lenses. However, if spot mode must be used, it is strongly advised to first take a test shot, check the histogram, and adjust exposure compensation as required.
    Punktowy:
    Dla szkieł jaśniejszych niż f/2.0 korekta ekspozycji nie jest wymagana. Dla szkieł ciemniejszych niż f/2.0 zauważalna jest znacząca skłonność do prześwietleń, zwiększająca się w miarę zmniejszania jasności szkła. Potrzebną korektę ekspozycji należy ocenić za pomocą histogramu. Pomiar punktowy nie jest zalecany w przypadku wykorzystania bardzo jasnych obiektywów stałoogniskowych.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów