Pokaż wyniki od 41 do 50 z 120

Wątek: Matówka do 40D - ile kosztuje

Widok wątkowy

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Podważa:
    "zmatowiona mechanicznie lub chemicznie powierzchnia szkła, na której w aparacie fotograficznym tworzony jest obraz służący do ustawienia ostrości"

Tu masz troszkę:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=10811

I tu (post 6 np):
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12115

"zmatowiona mechanicznie lub chemicznie powierzchnia szkła, na której w aparacie fotograficznym tworzony jest obraz służący do ustawienia ostrości" - ALE NIE AUTOMATYCZNEGO USTAWIANIA OSTROŚCI (AF)

???
    Chyba się nie rozumiemy.

1. Tak, wiem doczego służy matówka. (na niej powstaje obraz i dzięki temu można ustawić ostrość MANUALNIE - jak w czasach Daguera)
    2. Matówka nie występuje w torze optycznym AF - za głównym lustrem (półprzepuszczalnym) jest drugie, które kieruje obraz w DÓŁ z POMINIECIEM MATÓWKI do czujników AF umieszczonych w "podłodze" korusu. Nawiasem mówiąc to łaśnie to lustro powoduje problemy z FF/BF po stronie body.
    Reasumując INNE lustro rzuca obraz na matówkę - która służy do RĘCZNEGO ustawiania ostrości a inne na czujniki AUTOFOKUSA. Zatem matówka NIE MA WPŁYWU na ustawianie ostrości za pomocą AF. No chyba że mówimy o sytuacji gdy na matówce są widoczne w wizjerze punkty AF i matówka zostanie krzywo włożona i punkty na matówce nie pokrywają się z rzeczywistymi punktami AF (tymi w podłodze). Ale ta sytuacja nie dotyczy EOS 40D bo o ile wiem punkty AF są wygrawerowane na jakimś szkiełku ponad matówką.

Nawiasem mówiąc, co właściwie innego miałem wyczytać w postach, do których linki podałeś???
    Ostatnio edytowane przez Leone ; 26-01-2008 o 16:41

Uprawnienia umieszczania postów