Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 120

Wątek: Matówka do 40D - ile kosztuje

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

A instrukcji nie masz? Tam na obrazkach jest pokazane...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

no więc ja wymieniłam w swoim 5d więc wygląda to chyba podobnie , odkręciłam szkło, specjalnymi cążkami z plastiku dołączonymi do zestawu EF-D podważyłam wystający ,,cycek'' od ramki w miejscu gdzie jest matówka i - odsunęła się ramka z umiejscowioną matówką, cążkami chwyciłam ją za wystający fragent i pomalutku wysunąłam ją i przełożyłam do pudełeczka bokiem jak na instrukcji , następnie cążkami w ten sam sposób chwyciłam nową matówkę i umieściłam ją tam gdzie była poprzednia w identyczne połorzenie po czym ramkę docisnęłam na swoje miejsce tak że słychać było jej domknięcie, łapki mi się trzęsły ale trwało to jak mówią koledzy ok. 30 sek,
    nie ma możliwości zamontowanie inaczej powodzenia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a chyba dostanę nobla za ten opis teraz jak czytam to śmieję się sama z siebie :razz:
    Ostatnio edytowane przez fotokor1 ; 03-03-2008 o 20:50 Powód: Automerged Doublepost
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Wymiana - dokładnie jak napisał przedpiszca Ważne, żeby aparat położyć na "grzbiecie" czyli na powierzchni gdzie jest LCD. Wtedy, po otwarciu ramki z matówką, nie wysypie się z niej ta co jest. Potem szczypce za dzyndzel na matówce, stara do schowania a nowa w ten sam sposób do ramki. Następnie ramką "klik" do zatrzasku i już Z powodu, że matówka Ef-D może inaczej przepuszczać światło w stosunku to oryginalnej (chociaż różnicy nie zauważyłem) trzeba odnaleźć i przełączyć adekwatną custom funkcję. Jeśli chodzi o działanie AF to nie zauważyłem różnicy.

Cytat Zamieszczone przez Leone Zobacz posta
    A czy ktoś używa matówki EF-S? W jaki sposób pomaga w ręcznym ustawieniu ostrości? Jakieś doświadczenia w tym zakresie...
    Leone, z tego, co się domyślam Ef-S ma klin. Używałem takiej matówki z 350D (nota bene od kolegi forumowicza) i mi akurat pozwalała na weryfikacje działania AF z Tamronkiem 28-75, który lubił się wyrwać czasem z zakresu głębi ostrości. Myślę, że w przypadku 40D może ona spełniać podobne zadanie a przede wszystkim pozwalać łatwiej ustawiać ostrość gdy podpięte są szkła manualne. Tylko, że 40D ma Live View i się do tego chyba lepiej nadaje, szczególnie przy zoomie 10x.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 04-03-2008 o 01:23
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Leone, z tego, co się domyślam Ef-S ma klin.
    Jakie było moje zdziwienie kiedy po kupnie EF-S okazało się ze nie ma klina... Jest identyczna jak fabryczna tylko jaśniejsza. Podobno...

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

powinienes miec instrukcje do matowki, chyba ze to jakis barebone zakup w stylu oem, ogolnie to zwalniasz zatrzask podtrzymujacy matowke (jest z przodu i widoczny), nastepnie szczypcami ktore powinienes miec razem z matowka lapiesz za wystajaca wypustke od matowki z ramki ktora ci opadla i podobnie w druga strone. zamykasz ramke i po sprawie.

ps. nie zapomnij przestawic CF IV 5 na pozycje 1 - EF-D
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soviet Zobacz posta
    Jakie było moje zdziwienie kiedy po kupnie EF-S okazało się ze nie ma klina... Jest identyczna jak fabryczna tylko jaśniejsza. Podobno...

No właśnie. Na zdjęciu nie było widać niczego "klinopodobnego"

A jakieś inne wrażenia (poza brakiem klina) ??? Tzn. lepiej ustawia się ostrość ręcznie? Co jest gorzej? Skoro jaśniejsza to czemu jej standardowo nie montują ...

Domyślnie

Leone, jest jaśniejsza ale nie bije po oczach. A czy lepiej się ustawia ostrość? Jak narazie żaluje tych pieniędzy, ale może za jakiś czas zmienie zdanie (mam nadzieje).

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Witam ponownie.
    Vitez-dzięki za odpowiedź, ten wątek czytałem tylko nie mogłem dopatrzyć się na zdjęciu matówki Linii Trójpodziału. Z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że 4 główne linie na matówce licząc od środka podczas robienia zdjęć w kadrze tworzą Linie Trójpodziału, zgadza się?
    Dziękuję za pomoc.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sqid Zobacz posta
    Witam ponownie.
    Vitez-dzięki za odpowiedź, ten wątek czytałem tylko nie mogłem dopatrzyć się na zdjęciu matówki Linii Trójpodziału. Z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że 4 główne linie na matówce licząc od środka podczas robienia zdjęć w kadrze tworzą Linie Trójpodziału, zgadza się?
    Dziękuję za pomoc.
    Canon nie ma w swoich firmowych matówkach do 40D w ofercie takiej z liniami trójpodziału.
    Niefirmowe masz tu: http://www.katzeyeoptics.com/cat--Ca...cat_canon.html - klik po prawej na 'Grid/Crop Lines' pokaże ci opcje do wyboru, interesuje cię 'rule of thirds grid' . Przy zamawianiu z tej strony można sobie wybrać "powiększenia zestawu" .
    Mam namiar kto mógłby ew. z USA przywieźć i w kwietniu będę zamawiał - do 40D, bez OptiBrite bo nie do szkieł manualnych.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Canon nie ma w swoich firmowych matówkach do 40D w ofercie takiej z liniami trójpodziału.
    Niefirmowe masz tu: http://www.katzeyeoptics.com/cat--Ca...cat_canon.html - klik po prawej na 'Grid/Crop Lines' pokaże ci opcje do wyboru, interesuje cię 'rule of thirds grid' . Przy zamawianiu z tej strony można sobie wybrać "powiększenia zestawu" .
    Mam namiar kto mógłby ew. z USA przywieźć i w kwietniu będę zamawiał - do 40D, bez OptiBrite bo nie do szkieł manualnych.
    Thanks za link-też go wcześniej czytałem. Szukałem czegoś orginalnego Canona ale skoro nie ma to jak narazie jedyne wyjście to Katz Eye. Matówki Katz Eye są odrobinę ciemniejsze i ma to poprawić dodatkowe OptiBrite za dodatkowe 45$. Czy jest to warte swoich pieniędzy, czy tylko wyrzucanie kasy bo jakości i tak w widoczny sposób nie zmieni? Jeżeli koś ma namiary na inne firmy to proszę o komentarze. Pozdrawiam.:smile:

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów