Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 120

Wątek: Matówka do 40D - ile kosztuje

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

czy ktos sie oriętuje czy na matówce do manuala Ef-s też świecą punkty?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Seria xxD ma (co najmniej od modelu 20D) osobną od matówki płytkę z punktami AF i wymiana matówki nie ma żadnego wpływu na świecenie się punktów AF, jak to bywa w (niefirmowych) matówkach do 300D/350D/400D gdzie punkty AF znajdują się na matówce.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Gdyby ktos zamawial od nich te matowki dajcie znac, z checia wezme jedna sztuke, na przelewach w usd kompletnie sie nie znam. Pewnie clo da sie ominac, do czegos o rozmiarze paznokcia chyba sie nie przyczepia

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Pewnie clo da sie ominac
    Tylko gdyby ktoś to przywiózł w bagażu.

do czegos o rozmiarze paznokcia chyba sie nie przyczepia
    Mi kiedyś sprzed czasów Unii oclili podkładkę do myszy z Holandii sprowadzaną (limitowana wersja)... mimo że cena była teoretycznie w granicach nieclenia to jednak ... zawsze maja prawo oclić . Tym bardziej paczki z USA.
    Ja pewnie w lutym będę zamawiał i przygotuję się na koszta cła.

Bywalec Awatar orte
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

No tutaj przez Anglie chyba nie przejdzie transport
    Sam myślę też o takiej matówce, Vitez nie zrobisz listy i tym razem ??
    Jakby co to miej mnie na uwadze
    Canon 40D + BG-E2 | Canon EOS 100 | EF 50 1.8 Mk I | EF 28-135 IS USM + UV (0) Hoya | EF 70-210 USM
    10GB w CF-kach | Lowepro Stealth Reporter 200 AW Mk I | Olympus C4000Z

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orte Zobacz posta
    Sam myślę też o takiej matówce, Vitez nie zrobisz listy i tym razem ??
    Gdy Urząd Celny wchodzi po drodze to nie - żeby potem Urząd Skarbowy do mnie nie zapukał "a co pan tak bez zarejestrowanej działalności sprowadza i rozprowadza po Polsce". Ze 2-3 szt. może przejdą ale nie 80 jak z wężykami .

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Mam pytanko do osób, które wymieniały były matówkę w 40D, czy nie miały może problemów z AF?

Otóż, jakieś parę dni temu spaprała mi się cała seria ujęć na "pełnej dziurze" 50/1.4.

A że szkiełko nowe i body też i jeszcze przedtem wątpliwości miałem to co było robić, statyw bateryjki i sprawdzamy... wyniki radosne nie były, wyszedł 10 mm FF na ostrzeniu z ~1m.

Sprzęt poszedł do kąta a ja pogrążyłem się w planowaniu dostarczenia sprzętu na Żytnią...

Ale coś mnie tknęło i uświadomiłem sobie, że przecież wymieniałem ostatnio matówkę na Ef-D. No to statyw z kąta, wrzuciłem z powrotem Ef-A, ustawiłem bateryjki i... zonk, FF zniknął...

To wrzuciłem z powrotem Ef-D i nadal jest OK , nawet jeśli jest jakiś BF czy FF to niemierzalny w domowych warunkach.

No i teraz oczywiste pytanie, czy wymiana matówki rzeczywiście mogła mieć wpływa na AF? Matówkę wymieniałem zgodnie z instrukcją, zatrzask się zapiął raczej prawidłowo itp.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Moim zdaniem matówka niema nic wspólnego z AF. Czujniki AF są przecież w "podłodze" body. Znaczy matówka nie pełni żadnej roli w ustawianiu ostrości z udziałem AF.

Aaa!

I dla zainteresowanych matówką - znalazłem coś takiego:
    http://fotoklik.pl/p/9138/canon_ef-d...tka__eos_40d_/

zastrzegam, że nie znam tego sklepu - ale cena wygląda ok. (99 zł)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A czy ktoś z Was używał matówki EF-S??? Jak ona pomaga w ręcznych nastawach? Na obrazkach nie zauważyłem tam rastra mikropryzmatycznego czy soczewki Fresnela.
    Ostatnio edytowane przez Leone ; 25-01-2008 o 23:50 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leone Zobacz posta
    Moim zdaniem matówka niema nic wspólnego z AF. Czujniki AF są przecież w "podłodze" body. Znaczy matówka nie pełni żadnej roli w ustawianiu ostrości z udziałem AF.
    Taaa...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mat%C3%B3wka

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    No i?

Jaki to ma związek z tym co napisałem? tmaciak pisał o problemach z FF przy AF. A ja o tym że matówka z AF nie ma nic wspólnego i to co w tym linku jest nie podważa tego co napisąłem. Jaka jest rola matówki w lustrzance to akurat wiem - ale dziękuję za przypomnienie

A skoro sobie linki pokazujemy to o tu jest fajny schemat lustrzanki z uwzględnienem toru optycznego AF (autofokus) :
    http://www.sensorcleaning.com/whatisanslr.php

autofokus - 10 (Relay Mirror ) i 11 (Autofocus System)

Ostatnio edytowane przez Leone ; 26-01-2008 o 11:49

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów