czy ktos sie oriętuje czy na matówce do manuala Ef-s też świecą punkty?
czy ktos sie oriętuje czy na matówce do manuala Ef-s też świecą punkty?
Seria xxD ma (co najmniej od modelu 20D) osobną od matówki płytkę z punktami AF i wymiana matówki nie ma żadnego wpływu na świecenie się punktów AF, jak to bywa w (niefirmowych) matówkach do 300D/350D/400D gdzie punkty AF znajdują się na matówce.
Gdyby ktos zamawial od nich te matowki dajcie znac, z checia wezme jedna sztuke, na przelewach w usd kompletnie sie nie znam. Pewnie clo da sie ominac, do czegos o rozmiarze paznokcia chyba sie nie przyczepia![]()
Tylko gdyby ktoś to przywiózł w bagażu.
Mi kiedyś sprzed czasów Unii oclili podkładkę do myszy z Holandii sprowadzaną (limitowana wersja)... mimo że cena była teoretycznie w granicach nieclenia to jednak ... zawsze maja prawo oclićdo czegos o rozmiarze paznokcia chyba sie nie przyczepia![]()
. Tym bardziej paczki z USA.
Ja pewnie w lutym będę zamawiał i przygotuję się na koszta cła.
No tutaj przez Anglie chyba nie przejdzie transport
Sam myślę też o takiej matówce, Vitez nie zrobisz listy i tym razem ??
Jakby co to miej mnie na uwadze![]()
Canon 40D + BG-E2 | Canon EOS 100 | EF 50 1.8 Mk I | EF 28-135 IS USM + UV (0) Hoya | EF 70-210 USM
10GB w CF-kach | Lowepro Stealth Reporter 200 AW Mk I | Olympus C4000Z
Mam pytanko do osób, które wymieniały były matówkę w 40D, czy nie miały może problemów z AF?
Otóż, jakieś parę dni temu spaprała mi się cała seria ujęć na "pełnej dziurze" 50/1.4.
A że szkiełko nowe i body też i jeszcze przedtem wątpliwości miałem to co było robić, statyw bateryjki i sprawdzamy... wyniki radosne nie były, wyszedł 10 mm FF na ostrzeniu z ~1m.
Sprzęt poszedł do kąta a ja pogrążyłem się w planowaniu dostarczenia sprzętu na Żytnią...
Ale coś mnie tknęło i uświadomiłem sobie, że przecież wymieniałem ostatnio matówkę na Ef-D. No to statyw z kąta, wrzuciłem z powrotem Ef-A, ustawiłem bateryjki i... zonk, FF zniknął...![]()
To wrzuciłem z powrotem Ef-D i nadal jest OK, nawet jeśli jest jakiś BF czy FF to niemierzalny w domowych warunkach.
No i teraz oczywiste pytanie, czy wymiana matówki rzeczywiście mogła mieć wpływa na AF? Matówkę wymieniałem zgodnie z instrukcją, zatrzask się zapiął raczej prawidłowo itp.
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Moim zdaniem matówka niema nic wspólnego z AF. Czujniki AF są przecież w "podłodze" body. Znaczy matówka nie pełni żadnej roli w ustawianiu ostrości z udziałem AF.
Aaa!
I dla zainteresowanych matówką - znalazłem coś takiego:
http://fotoklik.pl/p/9138/canon_ef-d...tka__eos_40d_/
zastrzegam, że nie znam tego sklepu - ale cena wygląda ok. (99 zł)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A czy ktoś z Was używał matówki EF-S??? Jak ona pomaga w ręcznych nastawach? Na obrazkach nie zauważyłem tam rastra mikropryzmatycznego czy soczewki Fresnela.
Ostatnio edytowane przez Leone ; 25-01-2008 o 23:50 Powód: Automerged Doublepost
Jaki to ma związek z tym co napisałem? tmaciak pisał o problemach z FF przy AF. A ja o tym że matówka z AF nie ma nic wspólnego i to co w tym linku jest nie podważa tego co napisąłem. Jaka jest rola matówki w lustrzance to akurat wiem - ale dziękuję za przypomnienie
A skoro sobie linki pokazujemy to o tu jest fajny schemat lustrzanki z uwzględnienem toru optycznego AF (autofokus) :
http://www.sensorcleaning.com/whatisanslr.php
autofokus - 10 (Relay Mirror ) i 11 (Autofocus System)
![]()
Ostatnio edytowane przez Leone ; 26-01-2008 o 11:49