Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 120

Wątek: Matówka do 40D - ile kosztuje

nikonman
    Guest

Domyślnie

Bardzo Dziękuję Tomku. Ja doczytałem na ich stronie o skupionym. Myślałem ,że przy mojej stałce 400 mm 5,6 ustawię -1/ev i po sprawie a ma tu jeszcze znaczenie tryb pomiaru.
    Dalej jednak się zastanawiam co w przypadku gdy założę manual np. gwintową mamiye 55mm f 1,4 i będę pracował na różnych przysłonach.
    Rozumiem ,że da wyższych przysłon niż
    f2 przy punktowym i ważonym
    f4,5 przy ważonym
    f5,6 przy matrycowym
    Każdorazowo muszę ustawić kompensację dla przysłony roboczej 2 , 4 , 5,6 , 8 itd. Jest troszkę zabawy

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikonman Zobacz posta
    Dalej jednak się zastanawiam co w przypadku gdy założę manual np. gwintową mamiye 55mm f 1,4 i będę pracował na różnych przysłonach.
    Rozumiem ,że da wyższych przysłon niż
    f2 przy punktowym i ważonym
    f4,5 przy ważonym
    f5,6 przy matrycowym
    Każdorazowo muszę ustawić kompensację dla przysłony roboczej 2 , 4 , 5,6 , 8 itd. Jest troszkę zabawy
    Teoretycznie, na stronie Katz Eye odnoszą się do jasności szkła jako takiego, a nie konkretnej przysłony, ale zapewne jak to w życiu, trzeba samemu to przetestować i się przekonać

BTW W trybach C1-C3 z tego co pamiętam, pamiętana jest korekta ekspozycji, więc można nimi sobie ułatwić życie przy ustawianiu korekty.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

nikonman
    Guest

Domyślnie

Nie tylko teoretycznie. Firma katz eye pisze o obiektywach z automatycznym domknięciem przysłony. W przypadku wykonywania zdjęcia w trybie manual obiektywem całkowicie manualnym każda przysłona to tak jakby inny obiektyw

Uzależniony

Domyślnie

Pytałem już w innym wątku, ale może jeszcze tutaj zadam pytanie Mianowicie czy używał ktoś z Was matówki EF-S do 40D? Interesują mnie opinie, najchętniej na szkle 2,8, bo takie posiadam.

Przeglądałem zachodnie portale i opinie są mieszane - jedni są zachwyceni i się tylko zastanawiają czemu nie dają tej matówki seryjnie, a inni piszą że robi się ciemno w wizjerze a różnica w ostrości niewielka.

PS: Pewnie i tak sobie kupię z ciekawości i sam sprawdzę ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Ok, matóweczka EF-S już założona do 40D. Korzystam ze szkła 2,8 - same plusy. Dużo łatwiej ocenić głębie ostrości i wreszcie można się bawić w ręczne wyostrzanie. Jasność bez zmian.

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy zamówienie zostało już zrealizowane, czy nadal można się dopisać?
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kurcze, trochę zapomniałem ostatnio o bożym świecie... mnóstwo pracy, wesele, po drodze ILA:P... ale powracam już do świata żywych. Jutro zamawiam matówki. Mam na liście niżej wymienione osoby. Przyjmuję zamówienia do dziś do 24. Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu będą:smile:

Marek69
    Vitez
    bartolomic
    endrju
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chodzi oczywiście (wybaczcie, mało spałem ) o matóweczkę z podziałem (jak na poprzenich stronach wątku) - racja?

Mam nadzieję, że niczego nie spieprzę przy wymianie.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tak, nie pomyliłeś się.

na liście jest jeszcze dobert jakoś mi umknęło
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

O ile to jeszcze możliwe to ja chciałbym sie jeszcze dopisać do listy - dzięki

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów