Witam
może będziecie się śmiać, ale wole zapytać...
czy w tej matówce Ef-D (z liniami podziału) wyświetlają się też te punkty AF co w tej standardowej ??
Witam
może będziecie się śmiać, ale wole zapytać...
czy w tej matówce Ef-D (z liniami podziału) wyświetlają się też te punkty AF co w tej standardowej ??
DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko
A ja przyłączę się do pytania, ale (jeszcze) jestem laikiem w kilku sprawach.
Korekta ekspozycji po zmianie matówki, to - w moim mniemaniu:
gdy fotografuję w trybie M, ustawiam sobie przesłonę np. f/1.8 i czas do tego stopnia, by światłomierz wskazywał 0. I wtedy muszę skrócić czas tak, by wartość spadła o tą właśnie korektę?
Pytanie, uogólniając, powinno brzmieć:
Jak to jest, że ktoś po publikacji zdjęcia podaje (przykład z głowy):
1/60, f/4, +1/3EV
To znaczy, że jego światłomierz w momencie robienia zdjęcia wskazywal +1/3 ponad 0?
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
Po wstępnej kalkulacji powinno nie wyjść więcej niż 350 PLN na głowę z wszystkimi kosztami łącznie z dostawą do każdego. Może będzie trochę taniej - will see.
Wyślę jeszcze wieczorem do wszystkich z listy info z potwierdzeniem modelu aparatu.
Płatność - przelew albo odbiór osobisty. Kwestia do dogadania. Wychodzę z założenia, że ludzie z listy nie będą potem rezygnować jak już je zakupię..
40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
Na głowę? :O
A czym ona się rózni np. od tej czy innych na Allegro za 150zł max?
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
Gdyby kolega zajrzał na 7 stronę tego wątku, to tam jest nawet rysunek takiej matówki. A tu link do strony producenta:
http://www.katzeyeoptics.com/item--C...-prod_40D.html
W skrócie - linie trójpodziału, klin i mikroraster - czyli coś, czego Canon nie oferuje w swoich matówkach.
Ok, racja, nie zwróciłem uwagi.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A czy ktoś odpowie na moje pytanie dot. ekspozycji?
Ostatnio edytowane przez endrju ; 19-06-2008 o 14:58 Powód: Automerged Doublepost
endriu, jak mialem matowke z klinem i urastrem w 350d to przy ciemniejszych szklach (np 10-22) musialem wprowadzac korekte na ok -1/3, -2/3. Czyli w wizjerze powinna byc taka wartosc podczas robienia zdjecia. Najlepiej wybadac doswiadczalnie ile trzeba skorygowac ekspozycje dla kazdego obiektywu zeby bylo dobrze. Gorzej jak jest to zoom o zmiennym swietle, wtedy trzeba sprawdzic jego krotki i dlugi koniec.
.