czy to prawda, że to szkło jest lepsze od 28/1,8 USM?
czy to prawda, że to szkło jest lepsze od 28/1,8 USM?
Moje osobiste spostrzeżenia i przemyślenia odnośnie 35/2.0.
Na początku chciałem zainwestować w 35/1.4L ze względu na światło 1.4, jakość wykonania obiektywu (obudowa, osłona p/s w komplecie), silnik USM. Miałem więc uzasadnione obawy odnośnie wyboru wersji 2.0. Okazało się że mogę kupić używane 35/2.0 na gwarancji za całkiem przyzwiote pieniądze od jednego z forumowiczów i tak też zrobiłem.
Szkiełko gabarytami przypomina 35/2.0. Co do jakości produkowanego obrazu to środek kadru na 2.0 jest na prawde ostry jednak brzegi pozostawiają do życzenia. Kontrast, kolory jak dla mnie trzyma bardzo dobrze. Strasznym mankamentem jest AF a dokładniej jego głośność.
Zalety:
-lekki
-mały
-jasny (jak dla mnie wystarczająco)
-filtry na 52mm
-środek kadru na pełnej dziurze jest wg mnie bardzo dobry
-niska cena
Wady:
-głośny AF (trochę jak Tamron)
-obudowa nie jest ekstra szczelna (można szybko załapać paprochy ale dbając o obiektyw jesteśmy w stanie tego uniknąć)
-rogi rozjeżdżają się (jeśli nie przeszkadza Ci to)
Ogólnie:
Obiektyw jak na cenę jest niezłą konkurencją dla 35L. Jeśli nie chcesz wydawać prawie trzech tysięcy więcej na L to kup wersję 2.0 a resztę zainwestuj w inne szkła lub po prostu zostaw na koncieW razie czego służę rawami.
Pozdrawiam!
Jedno z moich ulubionych szkieł na 5D (bo wersji 1.4 jeszcze się nie dorobiłem
f2.2 na 5D
co to znaczy, że "rozjeżdżają się rogi"?
ps. super by było, gdyby ktoś zrobił porówanie 35/2 vs 28/1,8
szkoda, bo strasznie kusi parametrami i ceną :/
tutaj jest techniczne porownanie na FF.
http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=0&API=1
albo mi się trafił mega kiepski obiektyw do testów, albo wam super. Testując 35tke na 350d (bo takowy posiadam) obiektyw zrobił na mnie bardzo złe wrażenie pod względem ostrości. Nie była ona akceptowalna aż do 5.6. Jeśli jest ktoś zainteresowany mogę podesłać raw.
Świetne szkiełko za niewielkie pieniądze. Ostry od pełnej dziury. Na początku przeszkadzał trochę dzwiek af, ale da sie przyzwyczaic. Przy wspomaganiu lampy dzwiek niezauważalny. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu![]()