Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
dzięki za info bo nadal sie bujam nad tym polarem, jakoś ciągle mój umysł nie może ogarnąć ceny heliopana 105mm - już bym go kupił ale ciągle mnie nurtuje co tam może tyle kosztować na ten przykład w porównaniu z jakimś obiektywem - jak znajdę odpowiedź to go w końcu kupię
raczej bym kminil w taki desen:
http://www.amazon.de/Haida-Digital-P...olfilter+105mm

Haida to sa bardzo fajne filterki. mam ich zestaw nakrecanych ND (8, 64, 1000) i to jest pieknie wykonane a pod wzgledem zafarbow (czy raczej ich braku) bije na glowe Lee czy B+W... a to wyjdzie z wysylka moze 450 PLN (wiec duzo ponizej urwanych z ksiezyca cen Heliopana)

filtr nakrecany od frontu ma jednak spora zalete - znacznie latwiej go w razie potrzeby wykrecic. w holderze Nisi wymaga to wiecej zabawy (oprawka za ktora trzeba przekrecic jest bardzo cieniutka) i latwo paluchami usmarowac powierzchnie.

kupiłem pieścień zamiennik do lee od filterdude (był wątek w temacie) z gwintem na polar 82mm ale na mój chłopski rozum nie uda się założyć kwadratowego do pierwszego slota przy wkręconym polarze - robiłem przymiarki na mniejszym filtrze - a jak się nie uda założyć do pierwszego slota to nie będzie z tego pożytku bo niektóre filtry np. big stopper powinny być zakładane do pierwszego slota.
no to niestety tak dziala

używałem nakręcanego gęstego takiego około ND1000 (kilka lat ) i nigdy bym do tego nie wrócił - wszelkie manipulacje trwają wieki i mają większą szanse poruszyć aparatem (aczkolwiek poruszenie raczej mi sie nie zdarzało) - przy kwadratowym zrobię w tym samym czasie 3 kadry zamiast jednego
jak robisz 3 kadry w tym samym czasie to znaczy, ze ten Big Stopper ma 3x slabsze tlumienie, he?

ale nie no... obie wersje filtru maja swoje zalety. ja juz mam ten nakrecany i to nie przepuszcza zadnego swiatla i ma swietna neutralnosc barwna. tyle, ze jak trzeba, to wtedy polowki w lapie trzymam - szczesliwie ta zima jest bardzo lagodna