Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 111920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 263

Wątek: Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal_II Zobacz posta
    Witam,

Hitech produkuje także swoje holdery (także m.in Lee). Nie zauważyłem natomiast, żeby Hitechy nie pasowały (luzy, bądź wchodziły zbyt ciasno)
    do holdera Cokina. W góry wziałbym mimo wszytsko 0,9 Soft, ewentualne dodatkowo 0,3 Soft.
    0.3 - to tak delikatny, że przydatny tylko w wyjątkowych przypadkach. Raczej kup 0.6.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    0.3 - to tak delikatny, że przydatny tylko w wyjątkowych przypadkach. Raczej kup 0.6.
    Pozdrówka
    Miałem na myśli połączenie 0,9 i 0,3 gdyby zaszła taka konieczność a nie użycie tylko 0,3.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja polecam zestaw 0.6 i 0.9, sprawdza się w 95% sytuacji zdjęciowych.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja polecam zestaw 0.6 i 0.9, sprawdza się w 95% sytuacji zdjęciowych.
    A hard czy soft? Jak to jest? Do jakiego obiektywu lepiej hard a kiedy można soft... Jadę do Zakopanego w październiku to myślałem, że w górki najlepiej soft a potem przeczytałem, że nie na każdej średnicy i ogniskowej to zdaje egzamin...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W terenie gdzie linia rozgraniczająca np: niebo/woda, niebo/las etc jest stosunkowo równa dobry będzie hard, tam gdzie przejścia nie są zachowane jako linia prosta lepiej sprawdzi się soft. To na jakiej wysokości linia bedzie przebiegać regulujesz sobie przesuwjąc filtr w holderze (zaleta filtrów Cokin, Hitech, Lee i innych ich odpowiedników).

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    A hard czy soft? Jak to jest?
    Najlepiej jest mieć i jedne i drugie, na początek lepiej wybrać jednak takie z przejściem soft.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Najlepiej jest mieć i jedne i drugie, na początek lepiej wybrać jednak takie z przejściem soft.
    Jeśli chcesz używać na obiektywie kitowym z szerokim kątem to może lepiej skusić się na 1.2 ND mam 0.9ND i efekt przyciemnienia jest moze o ok 1-1.5 EV zamiast 3EV :] Poprostu średnica obiektywu 58mm jest za mała i nie lapie całej gradiacji filtra a z koleji jak go obniżysz to już przyciemniasz dól kadru i mimo wszystko ściemnia o 1-1.5 EV... Więc jeśli chodzi o KIT 18mm i 58mm średnicę to myśle, że mozesz spokjnie brać 1.2ND lub tak jak ktoś pisał0.6 i 0.9ND ale nie wiem czy nie bedzie za duża strata w jakości obrazu....
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Domyślnie

Tak ale chodzi mi o to czy np. nie będzie tak, że założę softa i będę musiał tą ostatnią linię do samego dołu klatki przesunąć i w efekcie gradacja (i to słaba) będzie na całej klatce a nie tylko na niebie (bo inaczej efektu w ogóle by nie było...)... Ja nie wiem jak to się ma w praktyce i jak wielkie są te przejścia i całe filtry ale na 52, 58mm (średnica filtra) może być kiepsko z gradacją soft... Tego nie wiem i o to pytam

Domyślnie

Poprostu średnica obiektywu 58mm jest za mała i nie lapie całej gradiacji filtra a z koleji jak go obniżysz to już przyciemniasz dól kadru i mimo wszystko ściemnia o 1-1.5 EV
    No, o to mi chodziło Dzięki za rady!

Coś już napisał Awatar mjagiellicz
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Canon 20d, filtr InfraRed Cokin, ma to sens
    Canon oczywiście :wink:
    Moje zdjęcia na CB -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28537
    Galeria na deviantART - http://mjagiellicz.deviantart.com/

Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 111920212223 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów