Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
To jak Twoim zdaniem się uporać z czymś takim w górach: ląd, który jest ciemny i niebo które jest w górach w dzień bardzo jasne? Moim zdaniem tylko połówką, wtedy niebo przyciemnie a ląd pozostanie tak samo ciemny jak był. Uniknę na zdjęciach czegoś takiego, że mam przejaskrawione niebo a ląd ciemny.
no prawda, chociaz dla bezpieczenstwa rob tez zdjecia bez polowek. w pochmurna pogode da sie polowek uzywac, ale w sloncu bardzo latwo zrobic z tego cepelie

No cóż... młody to ja już nie jestem I sztuczności uprawiać zamiaru nie mam, więc chyba wezmę 0.6 bo zależy mi na tym co pisałem wyrównaniu kontrastu jaki się tworzy pomiędzy górami a niebem ;( i niestety nie podoba mi się niebo na zdjęciu, które zostało "napołówkowane" prawie do czarnego
to raczej 0.6. latwiej go ukryc na zdjeciu, a sila krycia jest w wielu przypadkach wystarczajaca.
aczkolwiek o wschodzie i zachodzie to mi sie zdarza nawet i 4 dzialki ponakladac na obiektyw (w jednej albo dwoch polowkach)

Potrzebuje bardziej tego filtra właśnie do tego o czym pisałem na początku, bo z tym jest niezwykle ciężko w górach, kontrast pomiędzy ziemią a niebem, które jest jasne No chyba, że istnieje inna metoda, bo póki co z tego co się naczytałem m.in gdzieś na CB to to jest jedyny sposób na zrównanie różnicy w jasności jednego i drugiego.
no to polowka. musisz poeksperymentowac, zeby dojsc do tego jak najlepiej uzywac, zeby osiagac efekty jakie chcesz.