Strona 16 z 27 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 263

Wątek: Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    daj drugie tyle i kup Hitecha, ja ma podobny (tylko szary) i jest bardzo średni (zdjęcia wychodzą fioletowe)
    A Jakiego Hitecha? Chodzi mi o te określenia ND "XX" Soft/Hard?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Ja też polecam HiTecha.

Oznaczenia połówek :

ND 0.3 przyciemnienie o -1EV
    ND 0.6 -2EV
    ND 0.9 -3EV
    ND 1.2 -4EV
    itd.

Soft - przejście do najciemniejszego punktu jest gradacyjne (płynne). Do bardziej uniwersalnych zastosowań.

Hard - przejście od jasnego do ciemnego jest bardzo krótkie, niemalże natychmiastowe. Sprawdza się przy płaskiej linii horyzontu.

Poniżej przykład użycia (niekoniecznie właściwego :wink: ) połówki ND 0.9 Hard :

Jakie połówki kupić ?
    Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
    Ja mam dwie : ND 0.6 Soft i ND 0.9 Hard. Nieczęsto używam, więc mi raczej nie brakuje, ale myślę, że warto by mieć jeszcze delikatną ND 0.3 Soft.
    Aha, warto wiedzieć, że można je ze sobą składać, np. 0.3 + 0.6 da 0.9.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    A Jakiego Hitecha? Chodzi mi o te określenia ND "XX" Soft/Hard?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=25638
    Tam sporo zostało napisane na temat filtrów Cokin.

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Podobno w Hitechach przejście soft jest tak płynne, że w zależności od światła (czy rozmiaru przedniej soczewki, ale to do pewnego stopnia tożsame) obiektywu może dawać bardzo mały efekt, bo obiektyw będzie obejmował niewielki wycinek gradacji (dla małej przedniej soczewki). Prawda-li to?

Hard wydaje mi się za twardy i obawiałbym się, że nieczęsto będzie można go bezkarnie zastosować, ale obawiam się tego, że po zakupie soft okaże się, że efekty działania filtra będą słabe....
    Ostatnio edytowane przez Misiaque ; 10-06-2008 o 22:22

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Podobno w Hitechach przejście soft jest tak płynne, że w zależności od światła (czy rozmiaru przedniej soczewki, ale to do pewnego stopnia tożsame) obiektywu może dawać bardzo mały efekt, bo obiektyw będzie obejmował niewielki wycinek gradacji (dla małej przedniej soczewki). Prawda-li to?
    to zalezy od tego na jakim szkle uzywasz. z moich 3 podstawowych lensow to wyglada to tak:
    na Tokinie 12-24 przejscia Soft sa w wiekszosci przypadkow dostatecznie krotkie, zeby czesc kadru porzadnie przyciemnic.
    na Tamronie 28-75 w szerszych katach jeszcze uzywam Soft. w dluzszym koncu jedynie w przypadkach, gdy potrzebne mi sa bardzo dlugie przejscia (wrecz przez caly kadr)
    na Elzbiecie 70-200/4 w zasadzie wyciaganie Soft nie ma sensu. Hard daje dostatecznie miekka, ale tez wyraznie widoczna gradacje przy ogniskowych 70-100, a wyzej efekt jest z grubsza jak polowka Soft na szerokim lensie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Hard wydaje mi się za twardy i obawiałbym się, że nieczęsto będzie można go bezkarnie zastosować, ale obawiam się tego, że po zakupie soft okaże się, że efekty działania filtra będą słabe....
    do szerokiego kata - zdecydowanie Soft. a jak mowimy o rasowych szerokich katach (analogowe 28mm i w dol) to Hard bedzie uzyteczny wylacznie na naprawde plaskim horyzoncie.
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja mam z tego sklepu http://www.foto-kurier.com.pl/
    filtr 121S i powiem,tak na 16-35 jest to mój ulubiony filtr,nie powoduje żadnych przebarwień i bardzo ładnie przyciemnia-mogę go z czystym sumieniem polecićna 50 czy 70 nie widać go praktycznie w ogóle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Możecie napisać konkretnie jakie filtry połówkowe kupić na początek? Powiedzmy że ze dwa. Nie mam też uchwytu więc bardzo chętnie przeczytam jaki by się nadawał. Ma to wszystko pracować z tokiną 12-24.
    Z Tokiną 12-24 jest taki problem, że przy poziomych kadrach na 12 mm uchwyt do filtrów łapie się w kadr.
    Trzeba potem ciąć lub od razu ustawić dłuższą ogniskową.
    W kadrach pionowych problem nie występuje.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Z Tokiną 12-24 jest taki problem, że przy poziomych kadrach na 12 mm uchwyt do filtrów łapie się w kadr.
    Trzeba potem ciąć lub od razu ustawić dłuższą ogniskową.
    W kadrach pionowych problem nie występuje.
    Ja tak mam jak nakręcę pierścień, bez pierścienia problemu nie zauważyłem...

Domyślnie

A jak go zakładasz bez pierścienia ?
    U mnie spadowywuje (uchwyt HiTech-a).
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam oryginalnego(?) Cokina i na Tokinę spokojnie da się nałożyć, bez masakrowania obiektywu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zrobiłem to z resztą za radą akustyka i działa!
    Ostatnio edytowane przez Elmarqo ; 11-06-2008 o 20:50 Powód: Automerged Doublepost

Strona 16 z 27 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów