Strona 24 z 27 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 263

Wątek: Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

Używałem takiego zestwau, tylko, że Holder no name i wypiłowany na max'a, tak by nie wyłaziła wineta..Da się robic zdjęcia i trochę na tym jechałem, tylko trzeba uważac, by holder sie nie przekrzywił,wszystko coś sie ledwo trzymało, wsuwanie filtrów tez nie było takie easy, wkurzało mnie to i teraz jadę na systemie Lee, inna bajka- cenowa też.. A wniosek mój taki lepiej zainwestowac w pro jeżeli Robisz dużo, to naprawdę warto, ja chciałem zaoszczędzic i tak wyszło dużo drożej, bo połasiłem sie na filtry których później nie używałem, bo buraczkowe,bo za niebieski i tak to mądry Polak po szkodzie..

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeśli chodzi o zdjęcia, polecam serwis Trekearth, photosig - można wyszukiwać wg. filtra. Na flickr też się sporo da wyszperać.

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mam taki zestaw , holder standardowy wypiłowany tak ze wchodzi tylko jeden filter. Niestety nie mogę robić zdjęć na 17 mm ale dopiero od 19 mm na 17mm wam winietę w rogach , pozdrawiam
    5d + L plecak

Domyślnie

Witam! Mam zamiar kupić filtry połówkowe szare typu Cokin i z tego co już wyczytałem to najlepiej hitech'a... Jednak pozostaje parę wątpliwości... Przeczytałem też gdzieś, że filtry hitecha nie pasują dobrze do holdera Cokin... Jak to jest? Czy jest holder od hitecha?

Jakie połówki powinienem dobrać... Słyszałem, że prócz ogniskowej także średnica filtra ma wpływ na efekt... Mam więc 58mm i nie jestem pewien czy filtr soft spełni swoje zadanie...
    Miałem zamiar kupić 0,9 soft i 0,6 hard hitecha (starczy na wypad do zakopanego ? Nie są za słabe? Może 1,2 soft?)... No i czy te softy zdadzą egzamin? Na allegro są po ~120zł... Gdzie można najtaniej kupić te filtry i holder?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam,

Hitech produkuje także swoje holdery (także m.in Lee). Nie zauważyłem natomiast, żeby Hitechy nie pasowały (luzy, bądź wchodziły zbyt ciasno)
    do holdera Cokina. W góry wziałbym mimo wszytsko 0,9 Soft, ewentualne dodatkowo 0,3 Soft.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal_II Zobacz posta
    Witam,

Hitech produkuje także swoje holdery (także m.in Lee). Nie zauważyłem natomiast, żeby Hitechy nie pasowały (luzy, bądź wchodziły zbyt ciasno)
    do holdera Cokina. W góry wziałbym mimo wszytsko 0,9 Soft, ewentualne dodatkowo 0,3 Soft.
    0.3 - to tak delikatny, że przydatny tylko w wyjątkowych przypadkach. Raczej kup 0.6.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    0.3 - to tak delikatny, że przydatny tylko w wyjątkowych przypadkach. Raczej kup 0.6.
    Pozdrówka
    Miałem na myśli połączenie 0,9 i 0,3 gdyby zaszła taka konieczność a nie użycie tylko 0,3.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja polecam zestaw 0.6 i 0.9, sprawdza się w 95% sytuacji zdjęciowych.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja polecam zestaw 0.6 i 0.9, sprawdza się w 95% sytuacji zdjęciowych.
    A hard czy soft? Jak to jest? Do jakiego obiektywu lepiej hard a kiedy można soft... Jadę do Zakopanego w październiku to myślałem, że w górki najlepiej soft a potem przeczytałem, że nie na każdej średnicy i ogniskowej to zdaje egzamin...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W terenie gdzie linia rozgraniczająca np: niebo/woda, niebo/las etc jest stosunkowo równa dobry będzie hard, tam gdzie przejścia nie są zachowane jako linia prosta lepiej sprawdzi się soft. To na jakiej wysokości linia bedzie przebiegać regulujesz sobie przesuwjąc filtr w holderze (zaleta filtrów Cokin, Hitech, Lee i innych ich odpowiedników).

Strona 24 z 27 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów