Strona 19 z 27 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 263

Wątek: Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie Cokin P pierścień na 77mm jakość podróbek

Zamierzam sobie sprawić pierścień do Cokina P o rozmiarze 77mm lecz cena oryginalnego to około 39zł natomiast podróbek to około 15-19zł. Czy jest dostrzegalna różnica wykonania tych pierścieni warta dopłacenia drugie tyle za kawałek aluminium? Różnica twardości, jakości gwintu itd. itp?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

chcialbym miec takie dylematy...

jest roznica w materiale wykonania.
    w praktyce nie ma to zadnego znaczenia
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Dylemat nie dylemat, aktualnie jestem w Warszawie więc wiąże się to z pielgrzymką do jakiegoś sklepu lub zamawianie przez sieć, cena może nie ma wielkiego znaczenia ale jednak nie lubię tracić niepotrzebnie czasu jak można o takie pierdoły zapytać na forum zamiast eksperymentować.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jazzman Zobacz posta
    Zamierzam sobie sprawić pierścień do Cokina P o rozmiarze 77mm lecz cena oryginalnego to około 39zł natomiast podróbek to około 15-19zł. Czy jest dostrzegalna różnica wykonania tych pierścieni warta dopłacenia drugie tyle za kawałek aluminium? Różnica twardości, jakości gwintu itd. itp?
    Kupiłem ten:

http://www.sklep.fotoabc.com/index.p...dtow=13,61,336

Nie mam porównania z oryginałem, ale kupiłem ten powyższy i jest to metalowa konstrukcja, moim zdaniem solidna, nie narzekam również i na holder:

http://www.sklep.fotoabc.com/index.p...dtow=13,61,327
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Przeczytałem praktycznie cały wątek i mam następujące pytanie....

1. Co lepiej kupic zwykly filtr szary połówkowy ND4 soft za ok 40(noname)-60zł(hoya) do obiektywu KITowego.

Czy może uniwersalny Cockin: 19zł pierścien mocowania, 15zł holder + filtr ND4 soft za 39zł. W takim zestawie cena ok. : 73zł

Bo na hitecha, który napewno jest dobry szkoda mi kasy wolę się przekonać czy bedzie mi się to dobrze używać. A zresztą nie wiem jak często będę to zakładał Jeśli bym kupował Hitecha to brałbym chyba wersje 0.9 czyli odpowiednik ND8 ale z tych tanich po 40zł nie umiałem znaleźć ND8 na allegro.

2. Czy zafarby pojawiają sie również na zamiennikach po 40zl czy tylko orginalach Cockin (widziałem gdzies wczesniej porównanie hitech vs cockin) Czy może zamiast orginalu cockin lepiej kupic zamiennik ale jak stac kogos to brac HITECHy?

3. Czy można przesuwać filtry typu Cockin do gory i w dół (jak nam sie podoba dowolnie czy są jakieś skoki), żeby lini horyzontu np nie mieć zawsze na środku kadru

4. Czy można zostawic np w KITcie włączony AF czy lepiej ostrzyć ręcznie? Żeby nie spalić AF albo co tam sie może stać. (jakbym mial COCKIN)

Używać mam zamiar w celu wykonania podobnych fotek jak te tutaj. Z tego co wiem to ten koleś używał zwykłej szarej połówki za 40zl za allegro.
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

1. "Zwykły" będzie pasował tylko na 58mm a Cokina na różne średnice (zmieniasz tylko pierścień za 19 złotych)

2. Jest zafarb

3. Dowolnie, nie ma skoków

4. Można

Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

2. Jest zafarb

Wg Ciebie warto kupic za te 40zł mimo zafarbów czy lepiej sobie darować...

Głównie ma to służyć do nauki i wykorzystania w dobry sposób filtra... Bo ogólnie sklaniałbym się do dość mocnego Hitecha 0.9 jak mi się spodoba...
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Wg Ciebie warto kupic za te 40zł mimo zafarbów czy lepiej sobie darować...
    Darowałbym sobie. Nie nauczysz się tylko zniechęciesz. Dołóż do Hitecha i będziesz dużo bardziej zadowolony (0.9 jest spoko, mam taki).

Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    Dołóż do Hitecha i będziesz dużo bardziej zadowolony (0.9 jest spoko, mam taki).
    Masz na myśli na początek wystarczy 0.9 soft czy lepiej jednak 0.6 soft? Myślę, że wolę wieksze przyciemnienie niż mniejsze ale moze podniesienie np takiego 0.9 tez troche sprawe rozwiazuje...

Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Masz na myśli na początek wystarczy 0.9 soft czy lepiej jednak 0.6 soft? Myślę, że wolę wieksze przyciemnienie niż mniejsze ale moze podniesienie np takiego 0.9 tez troche sprawe rozwiazuje...
    Mi 0.9 pasuje

Strona 19 z 27 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów