Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
Akustyk - A jaka jest szansa że mając adapter i filtr połówkowy ND 0,6 Soft założony, że obiekty nie złapie ostrości tam gdzie ja chce albo na filtrze? Czy np. odcisk palca na filtrze może spowodować to, że będzie on widoczny na zdjęciu lub na nim będzie się zatrzymywała ostrość?
szans na w ogole zmylenie ostrosci przez plamke na filtrze nie ma zadnych. to jest zdecydowanie za blisko.
plamka/odcisk na filtrze dzialaja tu tak samo jak w przypadku filtrow oprawkowych. poza bardzo krotkimi ogniskowymi i krotkimi odleglosciami ostrzenia nie bedzie to bezposrednio widzialne na zdjeciu. moze co najwyzej posrednio spowodowac dodatkowe odblaski albo spadek kontrastu w czesci kadru. z tym ze, mowiac szczerze, nie modlilbym sie specjalnie nad tym. wiekszy problem to oslanianie filtrow od swiatla zza plecow, przy robieniu bardzo szerokimi katami

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
BTW, w jakim stopniu on mi pomoże w tym w czym pisałem wcześniej: jasne niebo (filtr w celu przyciemnienia go) i ciemny ląd, czyli zrównaniu kontrastu pomiędzy lądem a niebem?
do tego m.in. sluzy filtr polowkowy. w zaleznosci od sceny dana gestosc filtra bedzie lub nie bedzie wystarczajaca. 2 czy 3 dzialki to do codziennych zastosowan, a wiec scen ze swiatlem z boku, spokojnie wystarczajaco. w scenach (mniej lub bardziej) pod swiatlo zdarza mi sie naladowac i 5 dzialek w gradacjach i nie jest to za malo. dobrym przykladem jest morze, gdzie czesto robie w kombinacji 0.6 Hard + jakis Soft (w zaleznosci od potrzeby). podobnie swit nad plaskim horyzontem. de facto, to mieszkam w takim kraju, ze o nieplaski horyzont jest trudno. jedyna nadzieja w ciurach wodnych, bo sa prawie zawsze na nasypach