Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 24-09-2007 o 19:43
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Kontynuując wywód: z tego (p)otworka też by w zasadzie można by zrezygnować, bo robienie zdjęć to w gruncie rzeczy same problemy i wieczny problem z czymś tam :-D
Musiałeś tak brutalnie sprowadzać tą dyskusję z powrotem na ziemię ?![]()
No mniej więcej tak, polecam takie za 19 zł, dobrze się tną....to mam rozumiec ze kupowanie szerokokatnej wersji mija sie z celem, bo mozna taniej kupic zwykly i po poszatkowac![]()
no dokladnie. zwlaszcza, ze poszatkowanie o jeden slot najczesciej wystarcza, a zostawia miejsce na 2 filtry (a nie tylko jeden jak w holderze szerokokatnym), co czasem jest bardzo pomocne.
zaleta holdera szerokokatnego jest taka, ze zaslania rogi. tzn. ma wiecej plastiku zaslaniajacego filtr od tylu. co akurat jest bardzo przydatne przy foceniu bardzo szerokimi katami z mocnym swiatlem za plecami. przy zwyklym uchwycie trzeba oslaniac filtr(y) lapami, albo czyms przykrywac od gory (ja to robie portfelem CD, w ktorym nosze polowki). nie wymaga to wiele zachodu, ale trzeba pamietac
a ja mam pytanie co do mocowania filtrów cokin, bo nie do końca rozumie co mam kupić by założyć je na obiektyw. narazie mam standardowy kitowy obiektyw z 400D i 300V, ale jak kiedyś zakupie, jakieś tele czy coś innego to tez mi będzie pasować? ogólnie interesuje mnie jak one są mocowane na obiektywie