Przypomne jeden z zapomnianych watkow
Takie pytanie: lepsze sa cokiny od Hitecha czy B+W?? W koncu trzeba bedzie sie obkupic![]()
Przypomne jeden z zapomnianych watkow
Takie pytanie: lepsze sa cokiny od Hitecha czy B+W?? W koncu trzeba bedzie sie obkupic![]()
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
Hitech to coś jak Hoya wśród filtrów nakręcanych.
Moim zdaniem są to wystarczająco dobre filtry.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
eszcze nie znam ceny b+w, ale bycmoze wyjdzie mnie to tyle samo co hitechy kupione przez allegro (B+W CP mrc slim 77mm kosztowal mnie 80euro a w PL ponad 400zl). Dlatego chcialbym wiedziec czy b+w jest lepsze![]()
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
ja mam pytanie odnoscnie filtrow szarych pelnych (do systemu cokin P)
interesuja mnie zdjecia z efektem rozmytej wody (wodospady etc) czy filtr o gestosci ND 0,9 bedzie dobrym rozwiazaniem?
wiadomo ze kazdy ma jakis budzet i musze wybrac jak na razie cos najbarzdiej uniwersalnego - moze ktos kto uzywa takiech filtrow do ww celow wypowie sie jaki najczesciej zakłada, nie chodzi mi o odpowiedzi w stylu 'to zalezy...'tylko o wybor dobry na poczatek (jak przybedzie funduszy mozna inwestowac dalej
)
aha i polecacie szary pełny hitech czy cokin (ten drugi 50zl tanszy) - tyle ze odnosnie polowkowych wszedzie na forum trabia ze cokiny barwia zdjecia a hitechy sa neutralne, czy tuttaj tez lepiej zainwestowac w hitech?
dzieki za odp
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez los_bananos ; 21-02-2008 o 19:32
www.gruda.com.pl - moje wyprawy rowerowe :-D
www.foto.gruda.com.pl - moje zdjęcia
www.geodezja.skoczow.pl - praca...
Do rozmywania wody proponowałbym raczej ND1.2. ND 0,9 bywa zbyt często bywa za słaby.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
ok, MacGyver dzieki za podpowiedz, czytajac wiecej przychylam sie wlasnie do szarego 1,2
i jeszcze jedno pytanie jak funkcjonuje filtr polaryzacyjny cokina w holderze? - chodzi mi o to czy w holderze mozna zamocowac polar + jeszcze jakis filtr 'plytkowy'??
www.gruda.com.pl - moje wyprawy rowerowe :-D
www.foto.gruda.com.pl - moje zdjęcia
www.geodezja.skoczow.pl - praca...
A ja mam pytanie trochę być może z kosmosu, ale mnie nurtuje... Czy Cokin jest chroniony jakimiś patentami, tzn. czy kupowanie podróbek tego systemy jest legalne ??
Planuje kupić sobie małe co nieco do krajobrazu a jestem zwolennikiem oryginalnych produktów. Ale wiadomo - Cokin made in China czy inny Hongkong pociągnie mnie mniej po kieszeni niż ten "original"...
Ktoś się orientuje jak ta sprawa wygląda?
na pewno na holder jest patent, ale na sam system raczej nie, chocby z tej przyczyny, ze, jesli mnie pamiec nie myli, Cokin nie jest wynalazca filtrow wsuwanych.
abstrahujac zupelnie od legalnosci, jest niewiele filtrow Cokina wartych horrendalnych cen, jakie ta firma sobie winszuje. a juz na pewno nie zaliczaja sie tu ich szare polowki, ktore pozostawiaja na zdjeciach paskudne buraczkowe zafarby. niektore kolorowe polowki Cokina mozna miec, bo kolory sa dobrze dobrane i nie zmieniaja sie z partii na partie (jak w tanim guanie z P.R.C.). ale w zyciu nie kupowac szarych polowek Cokina. jesli chcesz tanio to Hitech, bo przynajmniej neutralnosc jest znacznie lepsza.
Chciałem kupić sobie system cokin P + parę filtrów Hitecha , czy ktoś zna jakiś sklep internetowy godny polecenia ?
PS.
Interesują mnie wyłącznie produkty oryginalne.