Strona 3 z 27 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 263

Wątek: Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jakby bylo lepsze to kto by je kupowal
    Swoja droga tez sie przymierzam do kupna szarej polowki, a przy okazji pewnie jeszcze jakis inny..
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja też kiedyś miałem dylemat jaką szarą połówkę kupić.
    W końcu zdecydowałem się na Cokina P121 (ND8 ) i...
    i byłem bardzo z jego efektów zadowolony. Nie miałem żadnego problemu z przekłamaniami kolorów ani z pogorszeniem ostrości. ND8 jest jak dla mnie w sam raz.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Ale np. filtry kolorowe da sie symulowac, jest tylko problem jaka jakosc Cie satysfakcjonuje
    Ale ja mowie o zupelnie innych rzeczach. Ty i kilka osob w ogole nie rozumiecie do czego taka polowke sie stosuje.

Nie uzywa sie tego po to zeby miec gradientowy super duper efekt a po to zeby zmniejszyc kontrast pomiedzy obszarem jasniejszym a ciemniejszym w sytuacji w ktorej przekracza on mozliwosci rejestracyjne materialu swiatloczulego.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Ale ja mowie o zupelnie innych rzeczach. Ty i kilka osob w ogole nie rozumiecie do czego taka polowke sie stosuje.

Nie uzywa sie tego po to zeby miec gradientowy super duper efekt a po to zeby zmniejszyc kontrast pomiedzy obszarem jasniejszym a ciemniejszym w sytuacji w ktorej przekracza on mozliwosci rejestracyjne materialu swiatloczulego.
    Ale ja tutaj nie mowie o jakichs gradientowych efektach, dopuki nie masz zadnych przepalen, doputy mozesz softowo starac sie symulowac szara polowke, efekt jest gorszy, ale i tak lepszy niz zaden
    BTW w cytowanej przez Ciebie wypowiedzi ja wspominalem o kolorowych filtrach, a w ich przypadku celem stosowania nie jest poprawa kontrastu zdjecia
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    tez nie ;-) akurat rozpietosc tonalna matrycy cyfrowej jest bardzo duza i wiele sie w niej zmiesci.

filtr polowkowy jest po to, zeby wyrownac roznice jasnosci czesci kadru tak jak jest postrzegana przez matryce do tego jak jest ona postrzegana przez nasze oczy, ktore sa przyrzadem mocno adaptacyjnym

reasumujac: sciemnianie nie "bo sie nie zmiesci" tylko "bo jest za duza (albo tez za mala!) roznica w stosunku do tego co wydaje sie oczom)".

tyle punkt wyjscia. na ktorym nie trzeba sie zatrzymac. mozna polowkami przesadzac, mozna robic wiele innych madrych rzeczy. chocby, co wynika stricte z powyzszej "definicji" cos, do czego wielu polowkowiczow (swiecie przeswiadczonych, ze jak polowka to tylko "ciemnym do gory") nigdy nie dochodzi - przyciemniac dolna czesc kadru na zdjeciach konturowych

ot, maly quiz do tematu: gdzie jest polowka?

Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-09-2007 o 17:22
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tez nie ;-) akurat rozpietosc tonalna matrycy cyfrowej jest bardzo duza i wiele sie w niej zmiesci.
    To jeszcze zalezy co sie robi. Dla mnie najczesciej jest za mala.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    filtr polowkowy jest po to, zeby wyrownac roznice jasnosci czesci kadru tak jak jest postrzegana przez matryce do tego jak jest ona postrzegana przez nasze oczy, ktore sa przyrzadem mocno adaptacyjnym

reasumujac: sciemnianie nie "bo sie nie zmiesci" tylko "bo jest za duza (albo tez za mala!) roznica w stosunku do tego co wydaje sie oczom)".
    Czyli dokladnie to co napisalem tylko patrzac od innej strony.

EDIT: Jedna polowka jest pewnie od dolu
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 08-09-2007 o 17:33
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pytanie i poprzednia wypowiedz sugeruja ze na dole, ale jakbym mial strzelac w ciemno to bym powiedzial ze nie ma w ogole
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

sa dwie. na dole 0.6 hard do sciemnienia drzew (nieco za malo, ale balem sie pakowac 0.9 hard bo przejscie byloby zbyt widoczne) i na gorze 0.9 soft do wyrownania jasnosci nieba (zdjecie jest pod katem do zachodzacego (zaszlego) slonca i niebo na gorze bylo normalnie ze 2 dzialki jasniejsze niz na dole.
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Domyślnie

O kombinacji 2 szarych polowek, gdzie jedna sciemnia gore, a druga dol kadru to jeszcze nie slyszalem
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Coś już napisał

Domyślnie

Zaufałem osobie, która na początku wątku napisała, które filtry by kupiła i dokonałem zakupu:
    -hard 0.3 i soft 0.3 i 0.6 - wszystkie firmy Hiteh. Na allegro za cenę 103 zł sztuka.
    Jutro je będe miał, więc w końcu zacznę zabawę z połówkami :-)))

Strona 3 z 27 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów