Strona 2 z 23 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 263

Wątek: Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Mieszany widok

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Z Tokiną 12-24 jest taki problem, że przy poziomych kadrach na 12 mm uchwyt do filtrów łapie się w kadr.
    Trzeba potem ciąć lub od razu ustawić dłuższą ogniskową.
    W kadrach pionowych problem nie występuje.
    Ja tak mam jak nakręcę pierścień, bez pierścienia problemu nie zauważyłem...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to ja uscisle: Cokin ma tylko szare polowki, w odroznieniu od polowek neutralnych, ktore przyciemniaja ale nie zarozowiaja zdjec. jak sama nazwa wskazuje, nie jest to obliczone na neutralnosc kolorow. w praktyce Cokin okazuje sie tak samo przebarwiajacym g... jak chinskie podrobki, a kosztuje 2 razy wiecej.

moja rada: chcesz miec rozowe chmurki - uzywaj Cokina. chcesz miec normalne kolory - unikaj tego g... jak ognia
    Mam szarą połówkę Cokina Gradual G2 P 121. Sprawdziłem, że jest szara ponieważ składowe RGB ( próbkowanie w PS) są jednakowe we wszystkich punktach kadru - ciemnych i jasnych dla fotografii z filtrem białej kartki. Jakie wyniki daje w takim teście filtr neutralny? Chodzi mi konkretnie o składowe RGB w obszarze przyciemnionym jeżeli w obszarze przezroczystym wszystkie składowe są jednakowe. Chciałbym po prostu wiedzieć jaką barwę ma filtr neutralny. Sprawdził bym sobie sam ale nie mam takiego filtra .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Mam szarą połówkę Cokina Gradual G2 P 121. Sprawdziłem, że jest szara ponieważ składowe RGB ( próbkowanie w PS) są jednakowe we wszystkich punktach kadru - ciemnych i jasnych dla fotografii z filtrem białej kartki.
    z tego testu, ktory zrobiles wynika tylko tyle, ze transmisja swiatla bialego przez ten filtr jest pozbawiona dominant. natomiast stad jeszcze bardzo daleko do wyciagania wnioskow o transmisji poszczegolnych skladowych spektrum.

zgodnie z zasada, ze zdjecie jest warte 1000 slow:

tu jest roznica 1 dzialki gestosci na niekorzysc Cokina (3 dzialki vs 2 w Hitechu), ale to nie wystarcza, zeby tak spaskudzic kolory

u mnie Cokin nie istnieje w przypadku szarych filtrow. kolorowe moga byc, bo i tak wiadomo, ze przeklamuja. ale polowka szara to ma byc polowka szara, a nie buraczkowa. Hitech tez czasem lapie zafarb, ale jednak jest to na duzo mniejsza skale
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-03-2008 o 22:21
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

To jakaś katastrofa jest . To co widać na Twoich zdjęciach nie nadaje się do niczego. U mnie owszem chmurki dostają lekkiego zafarbu różowego ale całe zjawisko ma łagodniejszy przebieg zwłaszcza na samym niebie, które zachowuje ogólny odcień. Chyba powtarzalność filtrów nie jest mocną stroną Cokina .
    Bez filtra:
    Cokin G2 P121
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

To ja może o moim zestawie:
    - jakaś szara połówka allegro (no-name) - jakość taka sobie czasami fuj
    - połówka "sunset" PPL - jakość ok
    - neutralnie szary ND1.2 Hitech'a - jakość rewelacyjna.

Jeżeli przyjdzie mi zakupić jakieś filterki ala cokin to tylko Hitech.
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A jak to jest z tymi filtrami Cokin ten w kształcie gwizdki w śrdoku filtra który przy nocnych robi takie kształty wokół na przykład latarni ?? jeśli sama przysłona wysoka robi tez takie to jak to jest kiedy jest filtr nałożony
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mozna od razu kupic holder wide przy czym jest on drozszy od tego standardowego.

Gdybym wybieral filtry od podstaw to wzialbym 3 pierwsze pozycje z tych podanych przez akustyka i do nich jeden filtr szary w sytuacji w ktorej przydalyby sie dluzsze czasy a ilosc swiatla na to nie pozwala.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Mam pytanko. Efekt jaki daje szara połówka (przynajmniej podobny) można uzyskać softowo w programie graficznym. Czy mocno widać różnicę jeśli porównać szarą połowkę (filtr) i właśnie soft?
    Ostatnio edytowane przez comatus ; 08-09-2007 o 15:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    Mam pytanko. Efekt jaki daje szara połówka (przynajmniej podobny) można uzyskać softowo w programie graficznym. Czy mocno widać różnicę jeśli porównać szarą połowkę (filtr) i właśnie soft?
    zaden program graficzny nie da Ci tego, co mozesz uzyskac dzieki szarej polowce. Czyli braku przepalen a wiec i szczegoly w swiatlach.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    Nie ma zadnego porownania bo efekt uzyskany szara polowka jest najczesciej nie do uzyskania softem. Jesli jest do uzyskania to oznacza ze szara polowka nie byla potrzebna.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 2 z 23 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów