Do tych co posiadają szkło canon ef 24 mm 2,8 , czy macie jakieś sample z szarymi połówkami soft i hard żeby zobaczyć jak to daje efekt z tym szkiełkiem tzn:szkło ma małą średnicę soczewki (58mm) ?
Do tych co posiadają szkło canon ef 24 mm 2,8 , czy macie jakieś sample z szarymi połówkami soft i hard żeby zobaczyć jak to daje efekt z tym szkiełkiem tzn:szkło ma małą średnicę soczewki (58mm) ?
Akustyk a czy jest cos miedzy soft a hard? Czytałem ze robią tylko nigdzie nie można dorwać. Często robie zachody czasem wschody i niestety ale przejście soft jest zbyt słabe a hard za mocne.
A moze cos takiego? http://www.singh-ray.com/reversegrads.html
wydaje mi sie, ze standardowy Cokin jest czyms posrednim w twardosci miedzy Hitechami Hard i Soft. ale nie macalem osobiscie i nie dam sobie reki uciac.
a Reverse Grad Singh-Raya to jest zupelnie co innego. to polega na tym, ze jest najpierw gradacja twarda w srodku filtra, ktora po drodze do krawedzi sie oslabia. cos jakby wlozyl zwykle pol zaciemniona strona do polowy uchwytu. na www Singh-Raya sa informacje jak to dziala i warto poczytac.
w sumie, to gdyby nie kosmiczne ceny wysylki, to bym sobie to z US sprowadzil. ale placic 300 zielonych za dwa filtry to lekkie przegiecie![]()
Dzisiaj stałem się posiadaczem systemu cokin: mocowanie+ hitech 0.9 soft+ niebieska połówka za 40 zł i chce podzielić się swoimi pierwszymi doświadczeniami/wątpliwościami.
Na razie filtry testowałem z Canonem 400D obiektywem17-85 4-5.6 IS USM (fi 67mm).
Po krótkiej zabawie doszedłem do wniosku, że aby uzyskać zadowalające efekty używając pomiaru wielosegmentowego(wyczytałem, że ten najlepiej sprawdza się przy szarych połówkach) należy po założeniu filtra wprowadzić korektę ekspozycji ok -0.7EV. Bez korekty aparat wydłuża czas w ten sposób, że niebo jest naświetlone niemal identycznie jak bez zastosowania szarej połówki a jedynym widocznym efektem jej zastosowania jest rozjaśnienie części zdjęcia z horyzontem. Czy ktoś z Was doszedł do podobnych wniosków?? Może po prostu coś źle robie? Pewnym problemem jest też dla mnie ustawienie filtra na odpowiedniej wysokości, ale myślę, że to kwestia wprawy.
Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II
Ja używałem 0.9 soft na 49mm i mimo wszystko byłem zadowolony.
edit
Znalazłem jakiegoś starego pstryka- nawet w takich sytuacjach:
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 07-08-2008 o 20:36
A mozesz napisac coś na temat sposobu doboru ekspozycji przy stosowaniu tego filtra??
Ostatnio edytowane przez Daniell ; 07-08-2008 o 20:46
Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II
Mogę sobie jedynie wyobrazić (robione ponad rok temu). Dwa pomiary: jeden na zieleń i ustawienie jej na -1, niebo było pewnie około +4 (+1 z filtrem). Provia 100F i f/11, światłomierz Sverdlovsk 4 :-), tego tylko jestem na 100% pewien.
Filtr najszybciej mi się ustawia mając aparat na statywie, zaglądając w wizjer i szybko przesuwając płytkę w górę i dół. Wtedy oku dużo łatwiej dostrzec miejsce przejścia na filtrze. Wystarczy go zatrzymać w odpowiednim momencie.
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 07-08-2008 o 22:56
Akustyk dzięki wielkie za wytłumaczenie. Pewnie kupie hiteha.