Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 263

Wątek: Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Mieszany widok

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Wg Ciebie warto kupic za te 40zł mimo zafarbów czy lepiej sobie darować...
    Darowałbym sobie. Nie nauczysz się tylko zniechęciesz. Dołóż do Hitecha i będziesz dużo bardziej zadowolony (0.9 jest spoko, mam taki).

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    Dołóż do Hitecha i będziesz dużo bardziej zadowolony (0.9 jest spoko, mam taki).
    Masz na myśli na początek wystarczy 0.9 soft czy lepiej jednak 0.6 soft? Myślę, że wolę wieksze przyciemnienie niż mniejsze ale moze podniesienie np takiego 0.9 tez troche sprawe rozwiazuje...
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Masz na myśli na początek wystarczy 0.9 soft czy lepiej jednak 0.6 soft? Myślę, że wolę wieksze przyciemnienie niż mniejsze ale moze podniesienie np takiego 0.9 tez troche sprawe rozwiazuje...
    Mi 0.9 pasuje

Domyślnie

No muszę Cię trochę zmartwić. Nabyłem niedawno HiteCha 0.9 soft i na kicie przy 18mm efekt jest słabo widoczny, i przyciemnia raczej o 1-1,5 EV. Przejście na tym filtrze jest na tyle "lekkie", że nie mieści się w kadrze, dlatego efekt jest raczej mizerny. Do kita chyba lepiej wziąć hard, albo ciułać na lepsze szkiełko

masz tu przykłady robione kitem i tym ND 0.9:

bez filtra - 1/100 sek, f/3,5
    http://img509.imageshack.us/img509/3961/img7421hy7.jpg

z filtrem - 1/100 sek, f/3,5
    http://img80.imageshack.us/img80/579/img7422qz9.jpg

z filtrem - 1/50 sek, f/3,5
    http://img80.imageshack.us/img80/6240/img7423ak6.jpg

z filtrem - 1/25 sek, f/3,5
    http://img509.imageshack.us/img509/8066/img7424xk1.jpg
    Ostatnio edytowane przez c1n3kk ; 02-08-2008 o 18:09

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Niebo na pierwszym i ostatnim wygląda niemal identycznie a 1/25 i 1/100 to 2EV różnicy.
    1. Przymknij bardziej obiektyw, przejście będzie bardziej widoczne.
    2. Wsuń filtr w najdalszy możliwy slot.
    Tyle ode mnie :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Niebo na pierwszym i ostatnim wygląda niemal identycznie a 1/25 i 1/100 to 2EV różnicy.
    1. Przymknij bardziej obiektyw, przejście będzie bardziej widoczne.
    2. Wsuń filtr w najdalszy możliwy slot.
    Tyle ode mnie :-)
    z tym przymykaniem to niekoniecznie jest prawda. wiedza ludowa mowi, ze owszem, to pomaga. ale Darwin Wiggett ostatnio wzial ten temat na widelec i przepstrykal jak to wyglada w praktyce:
    http://singhray.blogspot.com/2008/05...-nd-grads.html
    streszczajac wyniki: wcale nie wyglada
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    z tym przymykaniem to niekoniecznie jest prawda. wiedza ludowa mowi, ze owszem, to pomaga. ale Darwin Wiggett ostatnio wzial ten temat na widelec i przepstrykal jak to wyglada w praktyce:
    http://singhray.blogspot.com/2008/05...-nd-grads.html
    streszczajac wyniki: wcale nie wyglada
    Troszkę jednak widać :-). Niewiele, ale zawsze coś. Fajnie, że podałeś linka bo nie miałem wcześniej okazji tego praktycznie sprawdzić ;-)

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

c1n3kk, przymknij do f/8 albo bardziej i innymi radami Bagneta i pokaż koniecznie efekty, najlepiej z taką samą ekspozycją w dole kadru, by pokazać efekt na niebie (w każdym razie ja bym tak wolał). Możesz też spróbować kadrów poziomych?

Wybieram się w góry i chcę zacząć tam przygodę z połówkami (na początek jedną) i również czytałem (na cyberfoto) o bardzo marnym działaniu połówek hitecha na 18mm przy poziomym kadrze (pionowy jest dłuższy, więc jest lepiej). Były też sample: http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...tra-zafarb.htm

Dość mnie zmartwiły bo choć zastanawiam się już od miesiąca, to nic nie wymyśliłem mądrego ;-) Chciałem zakładać nowy temat, ale może tu uda się to w końcu rozwiązać :-) Ludzie polecają na początek 0.6 soft Hitecha w wielu miejsach w internecie, ale skoro 0.9 działa tak marnie?

Może z radami Bagneta uda się uzyskać w miarę dobre efekty? Nie widziałem by ludzie często używali 1.2 ND w ciągu dnia...

Domyślnie

tak, niebo wyglada identycznie, chciałem pokazać, że efekt jest lżejszy niż te 3 kroki.
    nie przymykałem przysłony, bo czasy zbytnio nie pozwalały, ale jutro po pracy skorzystam ze statywu i wtedy porównam oczywiście filtr na ostatnim slocie, spróbuje także poziomych kadrów.

Oglądałem zdjęcia znajomego z Hitechem 1.2 na sigmie 10-20. Tam efekty na 10mm są o niebo lepsze bo soczewka dużo większa, o ogniskowej nie wpsominając. Ciekaw jestem jak te filtry zachowywały by się na sigmie 17-70, którą mam na oku od dłuższego czasu, może ktoś ma?

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Kurde to mnie zasmuciles... a na poczatku chcialem wziasc 0.6 a tu sie okazuje ze do kita najlepszy bylby 1.2 :-/ czy sie myle ?? Hmm... na tamronie 17-50 ktory ma o 9mm wieksza średnicę... będzie sporo lepiej ?? czy najlepiej miec takiego canona 17-40 lub 10-22 ?? albo Sigme 10-22 lub tokine 12-24 ;] Co polecacie... W sumie glupota kupowac obiektyw pod filtr... ale napewno sie kiedys przyda... a narazie jakos musi wystarczyc no chyba ze dokupie jeszcze ND 0.6 i bede uzywal 2 naraz lub 1.2 :-/ co myslicie będzie lepsze z KITem ?? jak sie okaze ze 0.9 to za malo do KITa ?? kumpel testowal niby na pentaxie z srednica 52mm i mówił, że bardzo słabo działał tylko nie wiem czy 0.9 czy 0.6 ale w kazdym razie cockin
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów