Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Czy warto inwestować w m42 ?

Mieszany widok

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez levybike Zobacz posta
    Zależy mi na super szerokim kącie...
    Zapomnij, poza Zenitarem 16 mm (rybie oko), wszystkie co popularniejsze i umiarkowane cenowo szerokie szkła M42 na cyfrze spisują się fatalnie.

...tele 500mm...
    500/8 (Beroflex, Exacta, Danubia itd) - eLka to to nie jest ale jak na szkiełko za dwie - trzy stówki jest całkiem ok.
    lub 400mm z tc 2x
    Kiepski pomysł, nie dość że w wizjerze ciemno jak w piwnicy to jakość uzyskiwanych fotek będzie raczej podła
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Fakt, TC2, to raczej kiepski pomysł. Nie znajdziesz szkła, które ma rozdzielczość dwukrotnie większą niż matryca cropa. Choćby z powodu dyfrakcji. W praktyce będziesz miał ciemność i jakość niewiele odbiegającą od zooma cyfrowego. Jeśli trafisz na żyletę, to z punktu widzenia jakości max TC 1,4.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Pomysl moze o mocowaniu nikora - wiecej lepszych szkiel dostaniesz z tym mocowaniem.
    Ja uzywam poprzez adaptery z potw. AF stare nikkory ais 180/2.8ED i 35/2.
    Szczegolnie ten pierwszy to klasa - rozmycie bajka. Dostalem go za 400zł z lekko przetartymi powlokami w paru miejscach.
    Te ze 180/2.8ED na f/2.8 w polaczeniu z 20D:

Inne tu
    http://www.szwayko.republika.pl/wyda...w18/index.html

35/2.0 ais bokehtem bije na glowe postrzepiony bokeh Canonowskiego EF 35/2.0. Sensownych przykladow na razie brak. :-)

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wini chwalił sobie też 28/2.8 ais. Mam przelotkę F->EOS. Kiedyś skorzystam :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Od jakiegoś czasu interesują mnie szła m42. Myślałem nad zakupem przejściówki z potw. ostrości i kilku szkieł. Zależy mi na super szerokim kącie, tele 500mm lub 400mm z tc 2x i nad jakimś obiektywem makro. Co byście radzili kupować i czy warto ? Zależy mi na ostrych obiektywach.
    Z super szerokim kątem zupełny brak doświadczenia u mnie (miałem kiedyś mira 37/2.8 zrobiłem kilka zdjęć ale mnie nie powalił jakością więc sprzedałem) - chyba lepiej kupić coś nowoczesnego ultra wide jak ma być super szeroko lub zenitara fisheye. Z tele używam sonnara 200/2.8 szkło ok jak polubisz to nie chcesz zdjąć z body z telekonwerterem 2x (ruski k-1 lub coś na kształt) wychodzą lekkie abberacje chromatyczne ale nic strasznego (oczywiście robione przy pełnym otworze 2.8) z innym tk 2x (japończyk) było gorzej (dla mnie nieakceptowalnie gorzej). Taki komplecik 200+tk 2x jest w pełni używalny (jeśli oczywiście jakość nie będzie tragicznie spadać), chciałem kupić tk 1.4 ale nigdy nie spotkałem w wersji m42. 500 lub 400 są zwykle ciemniejsze (znacznie) a z tc 2x to już kompletnie ciemne, potwierdzenie nie będzie działać.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Ok co do super szerokiego kąta sprawa wyjaśniona - zenitar 16/2.8
    A co z tele ?
    Czy lepsze będą obiektywy typu beroflex f/8 500mm, czy może np. coś takiego http://www.allegro.pl/item241645304_...00_p_six_.html + TC x2 ?
    Widziałem także na allegro jak się nie myle 500mm f/5.6 Meyer-Optik czy coś takiego.
    Jaki tele doradzicie ?
    Aparat firmy Kanion

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Jezeli już wchodzić w manuala, to raczej nie w M42. Lepiej w nikona, pentaxa a w szczególności contaxa - czyli Zeissa rodem z West Germany a nie DDR. Można je dostac w przyzwoitych cenach a juz na pewno przyzwoitych w stosunku do jakości, którą sobą prezentują, a do której canon sie nawet nie zbliża. Co najwyżej Mr. Canon może za Mr. Zeissem teczkę nosić.

brodafidela

ps. Oczywiście nie pisze tego dlatego ze akurat sprzedaje troche Zeissów. :rolleyes: TYlko że taka jest prawda.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czy lepsze będą obiektywy typu beroflex f/8 500mm,
    Z beroflexem ja bym sobie dał spokój, miałem kiedyś zooma berfloexa na bagnecie contaxa - i cieniutko było - szare mydło marki "Biały Jeleń"

Może stałki ma lepsze ale cóś sie obawiam, że wątpię...
    brodafidela
    Ostatnio edytowane przez brodafidela ; 07-09-2007 o 10:27 Powód: Automerged Doublepost

theremin
    Guest

Domyślnie

W!

Są lepsze miejsca na zadawanie takich pytań:

http://forum.stock-photo.pl/

http://forum.manualfocus.org/

Pzdr!

Coś już napisał

Domyślnie Jak działa potwierdzanie ostrości?

Jak sprawują się obiektywy zamontowane na redukcji z potwierdzaniem ostrości?

Jest sens kupować taką przejściówkę? To już spora suma, bo minimum 200 zł, a podobno potwierdzanie działa tylko dla ograniczonego zakresu przysłon.

Po przejrzeniu aukcji na allegro widzę, że niektórzy sprzedawcy reklamują redukcję z chipem w wersji 3 - to już najnowsza, czy czekać na wersję 4? :-)

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fliegermaus Zobacz posta
    Jak sprawują się obiektywy zamontowane na redukcji z potwierdzaniem ostrości?

Jest sens kupować taką przejściówkę? To już spora suma, bo minimum 200 zł, a podobno potwierdzanie działa tylko dla ograniczonego zakresu przysłon.
    jeżeli mówimy o przejściu na m42 to w takiej sytuacji najlepiej sprawują się obiektywy z manualną przysłoną - najpierw ostrzymy a później dopiero domykamy :]

in film we trust

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów