Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Czy warto inwestować w m42 ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Fakt, TC2, to raczej kiepski pomysł. Nie znajdziesz szkła, które ma rozdzielczość dwukrotnie większą niż matryca cropa. Choćby z powodu dyfrakcji. W praktyce będziesz miał ciemność i jakość niewiele odbiegającą od zooma cyfrowego. Jeśli trafisz na żyletę, to z punktu widzenia jakości max TC 1,4.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esteper Zobacz posta
    Wada wymienionych przeze mnie szkieł to to że strasznie tracą kontrast przy pracy pod światło.
    Eee. Sonar świetnie sobie radzi pod światło. Miałem wcześniej Jupitera 37A MC (też 135mm) i tam pod światło było fatalnie. Nawet z bocznym światłem było do bani.

Z innych mocowań mogę polecić Contax / Yashica. Na przykład wczoraj z Garym porównywaliśmy sobie pracę pod światło i z bocznym jego EF28/1.8 i mojego Distagona 28/2.8. Ja nawet osłony przeciwsłonecznej nie zakładam, bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze jest ok. A EF28/1.8 traci kontrast jak cholera (inna sprawa, że EF28/1.8 jest ostrzejszy i w ogóle to fajne szkło jest).

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Pomysl moze o mocowaniu nikora - wiecej lepszych szkiel dostaniesz z tym mocowaniem.
    Ja uzywam poprzez adaptery z potw. AF stare nikkory ais 180/2.8ED i 35/2.
    Szczegolnie ten pierwszy to klasa - rozmycie bajka. Dostalem go za 400zł z lekko przetartymi powlokami w paru miejscach.
    Te ze 180/2.8ED na f/2.8 w polaczeniu z 20D:

Inne tu
    http://www.szwayko.republika.pl/wyda...w18/index.html

35/2.0 ais bokehtem bije na glowe postrzepiony bokeh Canonowskiego EF 35/2.0. Sensownych przykladow na razie brak. :-)

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wini chwalił sobie też 28/2.8 ais. Mam przelotkę F->EOS. Kiedyś skorzystam :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez levybike Zobacz posta
    Od jakiegoś czasu interesują mnie szła m42. Myślałem nad zakupem przejściówki z potw. ostrości i kilku szkieł. Zależy mi na super szerokim kącie, tele 500mm lub 400mm z tc 2x i nad jakimś obiektywem makro. Co byście radzili kupować i czy warto ? Zależy mi na ostrych obiektywach.
    Z super szerokim kątem zupełny brak doświadczenia u mnie (miałem kiedyś mira 37/2.8 zrobiłem kilka zdjęć ale mnie nie powalił jakością więc sprzedałem) - chyba lepiej kupić coś nowoczesnego ultra wide jak ma być super szeroko lub zenitara fisheye. Z tele używam sonnara 200/2.8 szkło ok jak polubisz to nie chcesz zdjąć z body z telekonwerterem 2x (ruski k-1 lub coś na kształt) wychodzą lekkie abberacje chromatyczne ale nic strasznego (oczywiście robione przy pełnym otworze 2.8) z innym tk 2x (japończyk) było gorzej (dla mnie nieakceptowalnie gorzej). Taki komplecik 200+tk 2x jest w pełni używalny (jeśli oczywiście jakość nie będzie tragicznie spadać), chciałem kupić tk 1.4 ale nigdy nie spotkałem w wersji m42. 500 lub 400 są zwykle ciemniejsze (znacznie) a z tc 2x to już kompletnie ciemne, potwierdzenie nie będzie działać.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Ok co do super szerokiego kąta sprawa wyjaśniona - zenitar 16/2.8
    A co z tele ?
    Czy lepsze będą obiektywy typu beroflex f/8 500mm, czy może np. coś takiego http://www.allegro.pl/item241645304_...00_p_six_.html + TC x2 ?
    Widziałem także na allegro jak się nie myle 500mm f/5.6 Meyer-Optik czy coś takiego.
    Jaki tele doradzicie ?
    Aparat firmy Kanion

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Jezeli już wchodzić w manuala, to raczej nie w M42. Lepiej w nikona, pentaxa a w szczególności contaxa - czyli Zeissa rodem z West Germany a nie DDR. Można je dostac w przyzwoitych cenach a juz na pewno przyzwoitych w stosunku do jakości, którą sobą prezentują, a do której canon sie nawet nie zbliża. Co najwyżej Mr. Canon może za Mr. Zeissem teczkę nosić.

brodafidela

ps. Oczywiście nie pisze tego dlatego ze akurat sprzedaje troche Zeissów. :rolleyes: TYlko że taka jest prawda.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez levybike Zobacz posta
    Czy lepsze będą obiektywy typu beroflex f/8 500mm,
    Z beroflexem ja bym sobie dał spokój, miałem kiedyś zooma berfloexa na bagnecie contaxa - i cieniutko było - szare mydło marki "Biały Jeleń"

Może stałki ma lepsze ale cóś sie obawiam, że wątpię...
    brodafidela
    Ostatnio edytowane przez brodafidela ; 07-09-2007 o 10:27 Powód: Automerged Doublepost

theremin
    Guest

Domyślnie

W!

Są lepsze miejsca na zadawanie takich pytań:

http://forum.stock-photo.pl/

http://forum.manualfocus.org/

Pzdr!

Coś już napisał

Domyślnie Jak działa potwierdzanie ostrości?

Jak sprawują się obiektywy zamontowane na redukcji z potwierdzaniem ostrości?

Jest sens kupować taką przejściówkę? To już spora suma, bo minimum 200 zł, a podobno potwierdzanie działa tylko dla ograniczonego zakresu przysłon.

Po przejrzeniu aukcji na allegro widzę, że niektórzy sprzedawcy reklamują redukcję z chipem w wersji 3 - to już najnowsza, czy czekać na wersję 4? :-)

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fliegermaus Zobacz posta
    Jak sprawują się obiektywy zamontowane na redukcji z potwierdzaniem ostrości?

Jest sens kupować taką przejściówkę? To już spora suma, bo minimum 200 zł, a podobno potwierdzanie działa tylko dla ograniczonego zakresu przysłon.
    jeżeli mówimy o przejściu na m42 to w takiej sytuacji najlepiej sprawują się obiektywy z manualną przysłoną - najpierw ostrzymy a później dopiero domykamy :]

in film we trust

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów