Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Czy warto inwestować w m42 ?

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Już mam mętlik od szukania po forach to jakie będzie najlepsze tele cena/jakość na m42 powyżej 300mm (300mm mnie nie interesuje, potrzeba więcej) ??
    Aparat firmy Kanion

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Nie mam dużego doświadczenia co do tele powyżej 300 jeżeli chodzi o m42, obecnie używam 2 obiektywów m42 Helios-44M od Zenita i Pentacon 135mm i powiem że są rewelacyjne. Co do tele to pewnie jak będziesz robił zdjęcia w dzień to powinieneś użyć blokady podniesionego lustra bo przy takiej ogniskowej pewnie każde zdjęcie będzie rozmyte. Znajomy kiedyś robił takim lustrzanym 500mm ale nie pamiętam nazwy. Obiektywy te chodzą w granicy 300-500zł więc nie ryzykujesz wiele jak weźmiesz jakiś co nikt go tu nie wymienia.

Domyślnie

a co powiecie o MC MTO 11CA 10/1000 ? nie wiem czy w ogole warto sie zastanawiac nad czyms takim .....
    Canon | Tamron | Velbon | Kingston | no i Sigma
    Opuszczone & fotografia & fotomodelki

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Nie mam dużego doświadczenia co do tele powyżej 300 jeżeli chodzi o m42, obecnie używam 2 obiektywów m42 Helios-44M od Zenita i Pentacon 135mm i powiem że są rewelacyjne.
    Używasz tego pentacona z dandelionem/matówką z klinem ? bo mi się bez tego jeszcze nie udało nim zrobić ostrego zdjęcia :E Niestety mam go na bagnecie exacty wkręconego w dekielek... Masz może jakieś sample ?

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    Używasz tego pentacona z dandelionem/matówką z klinem ? bo mi się bez tego jeszcze nie udało nim zrobić ostrego zdjęcia :E Niestety mam go na bagnecie exacty wkręconego w dekielek... Masz może jakieś sample ?
    Ja zainwestowałem w drugi pierścień co by się nie bawić w przekręcanie obiektywów. Pierścień oczywiście bez chipa. Co do sampli to nie mam nic czym bym się chciał pochwalić bo nie było ostatnio czasu ani pogody. Jak coś zrobię to zapewne prześlę.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fliegermaus Zobacz posta
    Jak sprawują się obiektywy zamontowane na redukcji z potwierdzaniem ostrości?

Jest sens kupować taką przejściówkę? To już spora suma, bo minimum 200 zł, a podobno potwierdzanie działa tylko dla ograniczonego zakresu przysłon.

Po przejrzeniu aukcji na allegro widzę, że niektórzy sprzedawcy reklamują redukcję z chipem w wersji 3 - to już najnowsza, czy czekać na wersję 4? :-)
    jakby to powiedzieć żeby nie skłamać, jak poczytasz forum m42 to dowiesz się że z potwierdzeniem nie jest tak różowo jak się wydaje być. mam potwierdzenie (wersja 3) i pewnie kupiłbym go jeszcze raz jakbym musiał. potwierdzenie mimo wszystko pomaga coś zobaczyć w maluteńkim i ciemnym wizjerku - przynajmniej zakres w którym trzeba wyostrzyć okiem a nie potwierdzeniem
    żeby rozwiać wszelkie wątpliwości to dodam że wcześniej przez dobrych kilkanaście lat fotogafowałem lustrankami z manualnymi obiektywami i z ustawianiem ostrości nie miałem problemów
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez canli Zobacz posta
    a co powiecie o MC MTO 11CA 10/1000 ? nie wiem czy w ogole warto sie zastanawiac nad czyms takim .....
    potwierdzenie działa najwyżej do 8 (przynajmniej tak je reklamują), do 5.6 działa przyzwoicie więc przy 10 będziesz ostrzył tylko na to co widzisz jeśli będzie to nieskończoność to sprawa staje się prosta
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 08-09-2007 o 18:46 Powód: Automerged Doublepost
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

I tu z pomocą przychodzi to co ktoś powiedział wcześniej "najpierw ostrzysz później przymykasz". Być może skuszę się kiedyś na pierścień z potwierdzeniem ostrości, na razie radzę sobie bez i jest ok.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez levybike Zobacz posta
    Już mam mętlik od szukania po forach to jakie będzie najlepsze tele cena/jakość na m42 powyżej 300mm (300mm mnie nie interesuje, potrzeba więcej) ??
    na http://www.mflenses.com/ jest galeria zdjęć robionych manualnymi obiektywami może zobacz co oni pokazują powyże 300mm jest tego niewiele
    CZJ 500/4 (lustrzany) Pentacon/Practica 500 5.6 (ale trzeba sprawdzić jakie to mocowanie ?) MTO rosyjskie też lustrzane, przynajmniej można spróbować ocenić jakie to robi zdjęcia, jeśli chcesz kupić lustrzany to przy takich ogniskowych o jakich piszesz masz większą szansę
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    I tu z pomocą przychodzi to co ktoś powiedział wcześniej "najpierw ostrzysz później przymykasz". Być może skuszę się kiedyś na pierścień z potwierdzeniem ostrości, na razie radzę sobie bez i jest ok.
    To nie odkrywa ameryki, chyba zawsze tak wszyscy robią, jeśli nie używałeś potwierdzenia to nie wiesz o czym mówisz, potwierdzenie nie uwolni cię od tej czynnosci nadal będziesz "najpierw ostrzył później przymykał" po to zostały wymyślone takie wynalazki jak popychacz przysłony pierścien preselekcji czy przełacznik auto/manual aby zminimalizować czas przymykania, po zastosowaniu cyfrowego korpusu nic się nie zmieniło nadal "najpierw ostrzysz później przymykasz" i potwierdzenie nic tu nie pomoże
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 08-09-2007 o 19:05 Powód: Automerged Doublepost
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów