Już mam mętlik od szukania po forach to jakie będzie najlepsze tele cena/jakość na m42 powyżej 300mm (300mm mnie nie interesuje, potrzeba więcej) ??
Już mam mętlik od szukania po forach to jakie będzie najlepsze tele cena/jakość na m42 powyżej 300mm (300mm mnie nie interesuje, potrzeba więcej) ??
Aparat firmy Kanion
Nie mam dużego doświadczenia co do tele powyżej 300 jeżeli chodzi o m42, obecnie używam 2 obiektywów m42 Helios-44M od Zenita i Pentacon 135mm i powiem że są rewelacyjne. Co do tele to pewnie jak będziesz robił zdjęcia w dzień to powinieneś użyć blokady podniesionego lustra bo przy takiej ogniskowej pewnie każde zdjęcie będzie rozmyte. Znajomy kiedyś robił takim lustrzanym 500mm ale nie pamiętam nazwy. Obiektywy te chodzą w granicy 300-500zł więc nie ryzykujesz wiele jak weźmiesz jakiś co nikt go tu nie wymienia.
a co powiecie o MC MTO 11CA 10/1000 ? nie wiem czy w ogole warto sie zastanawiac nad czyms takim .....
jakby to powiedzieć żeby nie skłamać, jak poczytasz forum m42 to dowiesz się że z potwierdzeniem nie jest tak różowo jak się wydaje być. mam potwierdzenie (wersja 3) i pewnie kupiłbym go jeszcze raz jakbym musiał. potwierdzenie mimo wszystko pomaga coś zobaczyć w maluteńkim i ciemnym wizjerku - przynajmniej zakres w którym trzeba wyostrzyć okiem a nie potwierdzeniem
żeby rozwiać wszelkie wątpliwości to dodam że wcześniej przez dobrych kilkanaście lat fotogafowałem lustrankami z manualnymi obiektywami i z ustawianiem ostrości nie miałem problemów
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
potwierdzenie działa najwyżej do 8 (przynajmniej tak je reklamują), do 5.6 działa przyzwoicie więc przy 10 będziesz ostrzył tylko na to co widzisz jeśli będzie to nieskończoność to sprawa staje się prosta
Ostatnio edytowane przez jaś ; 08-09-2007 o 18:46 Powód: Automerged Doublepost
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
I tu z pomocą przychodzi to co ktoś powiedział wcześniej "najpierw ostrzysz później przymykasz". Być może skuszę się kiedyś na pierścień z potwierdzeniem ostrości, na razie radzę sobie bez i jest ok.
na http://www.mflenses.com/ jest galeria zdjęć robionych manualnymi obiektywami może zobacz co oni pokazują powyże 300mm jest tego niewiele
CZJ 500/4 (lustrzany) Pentacon/Practica 500 5.6 (ale trzeba sprawdzić jakie to mocowanie ?) MTO rosyjskie też lustrzane, przynajmniej można spróbować ocenić jakie to robi zdjęcia, jeśli chcesz kupić lustrzany to przy takich ogniskowych o jakich piszesz masz większą szansę
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To nie odkrywa ameryki, chyba zawsze tak wszyscy robią, jeśli nie używałeś potwierdzenia to nie wiesz o czym mówisz, potwierdzenie nie uwolni cię od tej czynnosci nadal będziesz "najpierw ostrzył później przymykał" po to zostały wymyślone takie wynalazki jak popychacz przysłony pierścien preselekcji czy przełacznik auto/manual aby zminimalizować czas przymykania, po zastosowaniu cyfrowego korpusu nic się nie zmieniło nadal "najpierw ostrzysz później przymykasz" i potwierdzenie nic tu nie pomoże
Ostatnio edytowane przez jaś ; 08-09-2007 o 19:05 Powód: Automerged Doublepost
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień