Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 86

Wątek: #51 Ustawiane ekspozycji i system strefowy.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jest w manualu od Color Checker Passport. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slavek_g Zobacz posta
    Najs.

Panie Januszu, ja z Pana artykułów to bym książkę złożył i rozprowadzał wśród użytkowników CB

Coraz bardziej zastanawiam się nad minipodręcznikiem w formie PDFa do własnego użytku

Wiem, ze offtop, ale artykuł o ekspozycji naprawdę świetny.

Ja też uważam, że kompendium wiedzy Janusza zebrane w formie praktycznego podręcznika sprzedawałoby się, jak ciepłe bułeczki.
    Brak na rynku takiej pozycji.
    Sam kupiłbym od ręki, za dobrą cenę !
    Janusz, przemyśl sprawę !
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie Pytanie

To ja mam jeszcze pytanko odnośnie samej już korekty. 1 pełna działka to 1 stopień przysłony lub czasu migawki (1/250 - 1/500 itp. ) jak zatem ma się to do ustawienia ekspozycji o np. 1/2 EV ? Mówi się np. "zmieniłem wartość ekspozycji o 1 i 1/3 dzialki ekspozycji.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

"Pełne" przysłony to:

1.0, 1.4, 2.0, 2.8. 4.0, 5.6, 8.0, 11.0, 16.0, 22.0, 32.0, 45.0, 64.0

"Pełne" czasy to

60s, 30s, 15s, 8s, 4s, 2s, 1s, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000s

"Pełne" zmieniają EV o 1. Pozostałe są "pośrednie" bo zmieniają warunki ekspozycji o ułamek EV np. czasy 1/40 i 1/50 są o 1/3 EV od 1/30 i 1/60s.

To samo jest z ISO 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 są "odległe od siebie" o 1 EV.

To czy jest 1/2 czy 1/3 to się ustawia w menu aparatu. Można więc zmienić ekspozycję o 1 i 1/3 np. zmieniając o jedną pełną przysłonę i 1/3 przysłony albo o 1 przysłonę i 1/3 czas itp..... - kombinacji z iso jest multum

Janusz,

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz, szczerze, nawet nie zauwazylem, ze moj aparat ma mozliwosc ustalania wartosci posrednich

A jeszcze jedno pytanie, dotyczy "przesuwania" histogramu do prawej. Rozumiem, ze dziala to tylko wtedy, kiedy chcemy rozjasnic obraz ? Bedzie on wtedy poprawny ?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przeczytaj to: http://canon-board.info/showthread.php?t=12704.html bo to najlepiej odpowiada na Twoje pytanie.

Janusz,

Domyślnie

I jeszcze ostatnie chyba pytanie zwiazane z punktem
    -wyłączyć dziada.

mam co prawda aparat kompaktowy (nie lustrzanke) ale jest mozliwosc pomiaru trybem punktowym. Mierze wiec szara karte i wychodzi mi pomiar np 1/30s
    Przelaczam w tryb M, ale tu i tak sam musze zmieniac warunki oswietlenia przyslona lub migawka, wiec tak czy tak sam ustalam ekspozycje , tak? Czy chodzi tu o balans bieli, gdzie faktycznie aparat zapamietuje ton.
    P.s.
    prosze wybaczyc byc moze naiwnosc pytan, ale chce sie wszystkiego co mozliwe dowiedziec

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baart1980 Zobacz posta
    ...
    mam co prawda aparat kompaktowy (nie lustrzanke) ale jest mozliwosc pomiaru trybem punktowym. Mierze wiec szara karte i wychodzi mi pomiar np 1/30s
    Przelaczam w tryb M, ale tu i tak sam musze zmieniac warunki oswietlenia przyslona lub migawka, wiec tak czy tak sam ustalam ekspozycje , tak? Czy chodzi tu o balans bieli, gdzie faktycznie aparat zapamietuje ton....
    1. Pomiar warunków ekspozycji nie ma nic wspólnego z balansem bieli.

2. Mierząc na szarą kartę, wnętrze dłoni czy cokolwiek innego otrzymujemy w wyniku EV (exposure value) na które składają się trzy zmienne: czas, przysłona, czułość ISO. Pomiar 1/30 jest dla określonej przysłony i określonego ISO w Twoim aparacie. To nie jest liczba oderwana od pozostałych dwóch składających się na EV. Każda kombinacja trzech wartości dająca w wyniku te same EV będzie dawała taką samą ekspozycję. Tabeli z EV idzie wygooglać - standardowo są robione dla ISO 100,

Pytasz o okropne podstawy. Proponuję nabyć jakąś książkę np. John Hedgecoe "Nowy podręcznik fotografii" albo coś innego traktującego o tych absolutnych podstawach.

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    .............. Proponuję nabyć jakąś książkę np. John Hedgecoe "Nowy podręcznik fotografii" albo coś innego traktującego o tych absolutnych podstawach.
    Bardzo dobra pozvcja lecz praktycznie nieosiągalna. Tutaj można ją licytować: http://allegro.pl/nowy-podrecznik-fo...494066865.html
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Pomiar 1/30 jest dla określonej przysłony i określonego ISO w Twoim aparacie.
    Zupełną podstawą jest, że EV jest niezależne od ISO - to miara ilości światła jaka pada na materiał światłoczuły/matrycę, a to nie zależy od ISO.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/EV_%28fotografia%29
    http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów