Pokaż wyniki od 1 do 10 z 86

Wątek: #51 Ustawiane ekspozycji i system strefowy.

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Janusz, wiem że światłomierze Sekonica kalibrowane są fabrycznie pod 13%. Dotyczy ich to także? Innych producentów chyba raczej były ustawiane pod 18% (?).
    Hmmmm... wartości 12.0, 12.5, 13.0 a nawet 14.0% "krążą po sieci" - norma ANSI mówi o 12%. Dokładnie pół EV od 18%

...
    Przykład zdjęcia krajobrazowego: Spotem Sekonca mierzę obszar w strefie 3, aby unieścić go w strefie 5 zamykam przysłonę także o 2.5 działki?
    A to bedzie zależało jak jest "skalibrowany" aparat. Producenci nie udostępniają tych danych ale można się domyślać, że Canon i Nikon ( http://www.bythom.com/graycards.htm ) jest "Kalibrowany" według norm ANSI bo to największy rynek foto. Mogę tylko powiedzieć, że moje obadwa Canony na szarej karcie i spocie pokazują dokładnie to samo co Sekonic L-558 więc nie ma "shiftu" między światłomierzem i aparatem.

....
    A jeśli światłomierz jest skalibrowany pod 18% to co wtedy?
    I czy wrato skalibrować światłomierz pod konkretną szarość (13% czy 18%)?
    O ile wiem to nie kalibruje się światłomierza. Może serwis to może zrobić ale gdzie jest serwis Sekonic'a??? - zdaje się, że tylko jeden i w USA.

A czy warto? Na to pytanie nie umiem odpowiedzieć. W fotografii cyfrowej chyba nie ma sensu bo i tak mamy możliwość oceny na podstawie histogramu. Na kliszy i tak każdy ma swoje doświadczenia typu "tego producenta ISO 100 trzeba naświetlać o 1/3 f-stopu dłużej" :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-12-2009 o 19:28

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów