Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
Hmmmm... wartości 12.0, 12.5, 13.0 a nawet 14.0% "krążą po sieci" - norma ANSI mówi o 12%. Dokładnie pół EV od 18%
..
A to bedzie zależało jak jest "skalibrowany" aparat. Producenci nie udostępniają tych danych ale można się domyślać, że Canon i Nikon ( http://www.bythom.com/graycards.htm ) jest "Kalibrowany" według norm ANSI bo to największy rynek foto. Mogę tylko powiedzieć, że moje obadwa Canony na szarej karcie i spocie pokazują dokładnie to samo co Sekonic L-558 więc nie ma "shiftu" między światłomierzem i aparatem.
Szczerze to wtrącenie o 12% normie ANSI robi sporo zamieszania. Różne kraje maja różne normy. To oczywiście nie znaczy, że inna norma jest nieodpowiednia, nieprawidłowa. Canon, Sekonic to wszystko nie są amerykańskie firmy, co nie jest bez znaczenia dla obowiązujących je norm.
Piszesz, że nikon i canon nie udostępniają info. Tymczasem jest nieprawdopodobne, że przeskalowanie sprzętu o 0,5 EV pozostało niezauważone przez świat fotograficzny. Mam więc pytanie w jakim roku producenci przekalibrowali swoje światłomierze. Domyslam się, że nie musieli zrobić tego tego samego dnia czy roku. Ale kiedy to było? 5, 10, 15 lat temu?
Mam watpliwości czy w ogóle doszło do takiej zmiany, ty też pewien chyba nie jesteś. Podajesz argument - bo USA to największy rynek, ale to, że producenci japońscy stosują amerykańskie normy jest tylko jednak twoim przypuszczeniem jak wnioskuję z powyższego twojego cytatu.
Zamieszałeś, oj zamieszałeś